Mintimis dalijasi praeiviai. Ar maudotės Nemune? Ar maudytumėtės, jei Prienuose būtų įrengta maudykla?

Justina Šatienė

Esu mačiusi, kad žmonės maudosi Nemune, bet retai – manau, kad ties Prienais nėra priėjimo prie vandens. Reikėtų, kad ir Prienuose, kaip, pavyzdžiui, prie Nemuno Kaune, būtų įrengta nors viena maudymuisi skirta vieta su smėliuku, persirengimo kabinomis ir visa kita reikalinga infrastruktūra. Tuomet prieniškiams nebereikėtų važinėti į Birštono ežeriukus ar kur kitur, nes, manau, vanduo Nemune švarus ir maudytis galima.

Janina Pranskevičiūtė

Nesimaudau, nes vanduo Nemune užterštas – plaukiojantys nešvarumai matosi plika akimi. Ir prie vandens prieiti nėra galimybių: dumblas, žolės. Jei būtų įrengta maudymuisi skirta vieta, pateikta informacija, kad vanduo švarus, tuomet maudyčiausi ir vaikus atsivesčiau.

Danutis Pocius

Aš žvejys, prie Nemuno praleidžiu daug laiko, bet nesimaudau, nes, pirmiausia, nėra kaip į vandenį įbristi, taip pat abejoju, ar vanduo švarus. Galėtų ties Prienais vėl įrengti maudymuisi skirtą vietą. Prisimenu, kad už tilto buvo pliažas – žmonių karštomis dienomis būdavo daug, visi maudydavosi ir džiaugdavosi. Seniau prieniškiai maudydavosi ir Giraitiškėse, ir prie estrados, o dabar – niekur nesu matęs. Ką daryti žmonėms, kai taip karšta? Tinkamai įrengtų maudyklų būtinai reikia – ir prie Nemuno, ir prie Kareivinių tvenkinio.

Vilma Taraškevičienė

Aš nesimaudau, nes manau, kad vanduo nešvarus – daug šiukšlių Nemunu plaukia. Ir įbristi neįmanoma – dumblas. Jei pagal visus reikalavimus būtų įrengta maudymuisi skirta vieta, būtinai eičiau maudytis, degintis. Kartais einame degintis prie Nemuno ties buvusia internatine mokykla, tai retkarčiais matau, kad toje vietoje abiejose Nemuno pusėse maudosi žmonės – ne masiškai, bet vienas kitas. Kažkur čia, o, mano manymu, geriausia toje Nemuno vietoje susiformavusioje saloje, galėtų būti ir pliažas įrengtas. O dabar visi prieniškiai maudytis važiuoja į Birštono tvenkinius ir apgailestauja, kad savame mieste nėra kur atsigaivinti.

 

Ar švarus Nemuno vanduo?

Pasak Prienų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininko Česlovo Meržvinsko, remiantis Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus duomenimis, 2017 metais Nemuno vandens fizikinių ir cheminių kokybės rodiklių vidutinės vertės aukščiau ir žemiau Alytaus ir Birštono atitiko vidutinę ekologinę būklės klasę. Tačiau maudykloms žymiai svarbesnis yra vandens mikrobiologinis užterštumas, kurį nustato visuomenės sveikatos centrų laboratorijų specialistai. Suprantama, kad tekančiame vandenyje užterštumas gali greitai pakisti.

Č. Meržvinsko manymu, nereikėtų kurį laiką maudytis po liūčių, kai su lietaus paviršiniu vandeniu į upelius, po to ir į didesnes upes nuplaunama daug nešvarumų, ypač nuo gatvių, šaligatvių: gyvūnų išmatos, automobilinės alyvos, kietosios dalelės, kurių atsiranda dylant padangoms, iš kaminų ant žemės nukritę teršalai ir pan. Tuomet ir plika akimi matyti upių vandens užterštumo padidėjimas. Po kurio laiko, kai upeliai vėl prisipildo švaraus šaltinių vandens, nuskaidrėja ir didžiųjų upių vanduo.

Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus vadovo Almiro Skiauterio teigimu, vandens kokybės jie netikrina – jau prieš maždaug septynerius, o gal ir dar daugiau metų, vandens kokybės kontrolės funkcija buvo perduota savivaldybėms. Mikrobiologinė vandens telkinių tarša periodiškai tiriama tik oficialiose maudyklose, o tokių nei Prienų rajono, nei Birštono savivaldybėse nėra.

Pasak Prienų rajono savivaldybės gydytojo Virginijaus Slautos, higienos normų reikalavimai keliami tik oficialioms maudykloms, kurių Prienų rajono savivaldybėje nėra, todėl tyrimai ir neatliekami. Prieš keletą metų savivaldybė vandens monitoringą atlikdavo Guostaus ežere, bet pastaruoju metu ir šio ežero vanduo nebetiriamas.

Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika sakė, kad Birštone maudymosi sezono metu periodiškai pagal nustatytus reikalavimus tikrinamas 2-ojo ir 3-iojo tvenkinių vanduo. Tyrimų rezultatai rodo, kad jis yra tinkamas maudytis. 1-ojo tvenkinio vandens kokybe rūpinasi „Vytautas Mineral SPA“ administracija. Prie Nemuno nėra įrengta maudymuisi skirtų vietų, tačiau planuojama kairiajame Nemuno krante atnaujinti vadinamąjį Druskų paplūdimį, tik tam reikia didelių investicijų, pirmiausia, dumblui išvalyti.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close