Prienų globos namų patrauklumas auga (I)

Prienų globos namai jau 70 metų yra nemažos dalies senjorų paskutinieji namai, kur jiems suteikiama ne tik globa, bet ir parama, atjauta, paguoda.

 

Būtent čia atkeliauja tie žmonės, kurie jau neturi galimybės pasirūpinti savimi, o vaikai arba artimiausi šeimos nariai išvykę toli arba jų jau nėra tarp gyvųjų… Prienų globos namuose gali apsistoti senjorai iš visos Lietuvos.

 

Patys globos namai įkurti 1948 m. Mačiūnuose, Prienų rajone. Apie 1950 m. jie perkelti į dabartinę vietą ant Nemuno kranto. Iš pradžių įstaigoje gyveno apie 50 asmenų, o pastačius mūrinį gyvenamąjį korpusą – 200. Globos namų gyventojai įsikūrę vienviečiuose ir dviviečiuose jaukiuose kambariuose. 2007 m. šalia jau esamo pastato iškilo ir naujas šiuolaikinis dviejų aukštų su mansarda korpusas. Jame erdvūs kambariai pritaikyti neįgaliesiems, įrengtas keltuvas bei įvairiems renginiams skirti vestibiuliai.

 

Tiesa, šie globos namai nėra tik pastatas su laikinaisiais gyventojais. Tai – ne ligoninė, kurioje apsistojama tik laikinai. Dalis globos namų gyventojų čia gyvena ilgai, neretai – visą likusį gyvenimą. Taigi čia egzistuoja tarsi dar vienas pasaulis, jau ne toks, kokį mes pažįstame. Čia gyvenantiems senjorams reikia ne tik medicininės priežiūros, reabilitacinės pagalbos, bet ir pačio elementariausio – gyvenimo įvairovės.

 

Žvėrinčiaus miško bei Prienų vasaros estrados pašonėje įsikūrę globos namai turi ne tik didelį ryšį su gamta, bet ir su kasdienėmis, rodos, mažomis smulkmenomis. Globos namų gyventojams įrengtos ir patalpos poilsiui, švenčių su artimiausiais giminėmis paminėjimui, dvasinio ryšio stiprinimui bei, suprantama, sveikatingumui. Kas nuostabiausia – patalpos neprimena ligoninės palatų su plikomis, liūdesį keliančiomis sienomis.

 

Suprantama, patogumai visada kainuoja. Ne išimtis ir patogumai globos namų gyventojams. Socialinės globos paslaugas teikiančioje įstaigoje už jūsų artimojo arba jūsų pačių globą, priklausomai nuo neįgalumo lygio, vienas mėnuo atsieitų 665 arba 780 eurų. Žinoma, galima pasinaudoti ir gyvenamosios vietos savivaldybės finansavimu, tuomet globa gali kainuoti ir mažiau.

 

Anot globos namų darbuotojų, nors įkainis atrodo nemažas, tačiau gyventojų gyvenimo kokybės gerinimui siekiama surinkti papildomų lėšų. Dėl šios priežasties, kartu su kitomis papildomomis paslaugomis, naujame korpuse yra įrengti 8 kambariai laikinų svečių, kuriems globos paslaugos nereikalingos, apgyvendinimui. Šios paslaugos dažniausiai suteikiamos gyventojų artimiesiems, sportininkams, sporto veteranams.

 

Už šias paslaugas surinktos lėšos panaudojamos įvairiems reabilitacijos įrengimams, funkcinėms lovoms bei globos reikmenims pirkti. Esant ribotam rajono savivaldybės biudžetui, už papildomai uždirbtas lėšas atliekamas ir patalpų einamasis remontas. Ne paslaptis, kad už lėšas, gautas už papildomas paslaugas, savo patalpas arba turtą renovuoja daugelis savivaldybės įstaigų. Per praėjusius metus Prienų globos namai iš apgyvendinimo svečių kambariuose paslaugų surinko per 3000 eurų lėšų. Šiemet tokia suma surinkta jau per kelis mėnesius.

 

Tiesa, anot darbuotojų, nors lėšų surinkta daugiau, tačiau nepavyks visų jų panaudoti klientų gyvenimo kokybei gerinti. Didelių šiųmečių liūčių neatlaikė sena globos namų lietaus surinkimo sistema. Sprogus vamzdžiui, buvo apsemtos ir pirmame aukšte esančios patalpos, ir rūsyje esanti darbuotojų persirengimo bei poilsio zona, todėl papildomų lėšų prireiks ir avarijos padariniams likviduoti.

 

Kaip pripažino globos namų darbuotojai, kur yra pinigų, ten visada būna ir problemų. Sunku pasakyti, kodėl kyla įvairių nusiskundimų dėl papildomai uždirbamų pinigų, kai jie ne tik turi būti, bet ir yra panaudojami tik globos namų gyventojų gerovei.

 

Bemaž porą metų, pasikeitus aukščiausiai Prienų globos namų vadovybei, nesibaigia anoniminiai skundai. Kaip minėjo globos namų darbuotojai, skundai visada būna parašyti raštu, anonimiškai, žargonu, dažnai stokojantys elementarios logikos ir, kas įdomiausia, atkeliauja „iš išorės“. Pasak globos namų darbuotojų, keisčiausia, kad jau porą metų nei patys gyventojai, nei darbuotojai esamomis sąlygomis beveik nesiskundžia.

 

Vos prieš keletą savaičių Lietuvoje ir net užsienio šalyse jau žinomo „pėsčiųjų žygio Nemuno kilpomis“ organizatoriai žygio metu taip pat laikinai buvo apsistoję naujajame globos namų korpuse. Ir nors netgi šįkart iš kažkur spaudoje atsirado anoniminis nusiskundimas laikinais įnamiais, tačiau nei gyventojai, nei darbuotojai jokių priekaištų žygeiviams neturėjo, dalis jų net neatkreipė dėmesio į svečius.

 

Daugelis iš daugiau nei šimto darbuotojų kaip tik džiaugėsi permainomis globos namuose ir savo darbovietę ateityje mato dar šviesesnę – ne tik spalvomis, bet ir žmonių šypsenomis. Apie globos namų ateitį mena ir skaičiai. Jeigu vos prieš kelis metus Prienų globos namų gyventojų skaičius nesiekė 200, dabar jau užpildytos visos 210 vietų. Negana to, jau susidarė ir norinčiųjų patekti į šiuos globos namus eilė. Joje – jau 20 laukiančiųjų.

 

Na, o plačiau apie Prienų globos namuose verdantį gyvenimą papasakosime naujame straipsnių cikle.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close