Birštone paminėta Žemės diena

Kovo 20-ąją minima pasaulinė Žemės diena. Ji vadinama Žemės gimtadieniu, kurį švenčia ir mini tiek daug žmonių visoje planetoje. Smagu, nes dabar jau prasidėjo tikras astronominis pavasaris, diena susilygino su naktimi ir po truputį ilgės iki Joninių.

 

Žemės gimtadienio šventė

Birštone Žemės vėliava Savivaldybės aikštėje buvo pakelta 11 valandą. Į iškilmes atėjo Birštono gimnazijos pradinių klasių mokiniai su savo klasių vadovais, kai kurie aukštesniųjų klasių mokiniai, miestelio gyventojai bei savivaldybės darbuotojai.

Pradinukai į Žemės gimtadienį atėjo su dovanomis – atsinešė pasigaminę įvairių gražių dalykų (gėlių puokščių, laivelių, krepšelių) iš atliekų. Vaikai smagiai šoko, džiaugėsi atėjusiu pavasariu ir gražia diena.

Su pavasariu sveikino ir apie šią ypatingą dieną kalbėjo Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas.

Jis paminėjo, kad 1971 metais Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė pasauline Žemės diena. Lietuva šią dieną pradėjo minėti tik atgavus nepriklausomybę, tai yra nuo 1992 metų.

Jau įprasta, kad Žemės dieną visi kalba apie mūsų planetos išsaugojimą, diskutuoja aplinkosaugos temomis, kalba, kaip kiekvienas galime prisidėti, kad mūsų planeta nevirstų šiukšlynu, kad turėtume švarų orą ir vandenį, gražius žalius miškus ir pievas. Visi žinome ir suprantame, kad mūsų planetai Žemei yra iškilusi grėsmė, tad visi turime stengtis, kad žmogaus veikla nebūtų skirta tik savo pačių gerovės ir patogumo kūrimui, negalvojant, kas bus po keleto ar keliasdešimties metų, kaip gyvens kitos kartos, ką jos ras po mūsų.
Maži vaikai, maži jų darbeliai, bet jie rodo, kad ne kiekvieną daiktą panaudojus galima išmesti į šiukšlyną – iš jo galima dar pagaminti gražių ir reikalingų daiktų, suteikiant antrą gyvenimą. Patys turime saugoti vandenis, tausoti medienos išteklius ir elektrą, šilumą, kuriai pagaminti reikia daug energijos. Valdžios žmonės turėtų susimąstyti, kaip apsaugoti atmosferą, kad nešiltų klimatas, netirptų ledynai ir nebūtų pasaulinių kataklizmų, pražudančių žmoniją.

Sveikindamas visus su pasauline Žemės diena V. Revuckas pasidžiaugė, kad mokiniai kiekvienais metais gražiai pažymi šią dieną – vienais metais kelia inkilus paukšteliams, kitais metais surengia gražų pasirodymą, gamina prasmingas dovanas Žemės gimtadieniui.

Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė padėkos raštais apdovanojo pradinukų mokytojas, kurios vaikams padėjo pasiruošti gražiai šventei ir pradžiuginti susirinkusiuosius.

Po iškilmių Savivaldybės aikštėje mokiniai su plakatu „Sveikas augu sveikoj Žemėj“ iškeliavo į centrinį kurorto parką.

Žemės diena mus įpareigoja konkrečiais darbais prisidėti prie gamtos puoselėjimo ir saugojimo. O pradėti turime nuo savęs, nuo savo kambario, savo kiemo, savo gatvės, savo miesto ar kaimo.

 

Piešinių paroda Nemuno kilpų regioniniame parke

Pasaulinė Žemės diena buvo paminėta ir Nemuno kilpų regioniniame parke. NKRP administraciniame pastate įsikūrusiame lankytojų centre penktą kartą buvo surengta Birštono meno mokyklos mokinių piešinių paroda.

NKRP vyr. specialistė R. Milušauskienė pasidžiaugė, kad parodoje eksponuojama per 70 gražiausių piešinių, o languose plevena Ankstyvojo meninio ugdymo skyriaus vaikų pagaminti spalvingi drugeliai.

Meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė sveikino visus susirinkusiuosius su atėjusiu pavasariu, su gražia paroda bei ragino apsikabinti ir pasidžiaugti vieni kitais. O meno mokyklos mokytoja Eglė Janušaitienė dar priminė, kad kovo 20-oji dar ir laimės diena, tad apsikabinti tikrai reikia, be to, minima ir Dantukų diena bei Frankofonijos diena.

Prieš apžiūrint parodą, Birštono meno mokyklos jaunieji dainininkai surengė mini koncertą – dainavo mokytojos Natalijos Kesminienės mokinės pirmaklasė Beata ir vyresniosios Elzė ir Meida. O savo kūrybos eiles Žemei gimtadienio proga skaitė Vakarė. Beje, Vakarė pagal šias eiles yra sukūrusi muziką, tad kitą kartą galime tikėtis, kad padainuos ir dainą.

Už dalyvavimą parodoje ir vaikų paruošimą padėkos įteiktos Birštono meno mokyklos Dailės skyriaus mokytojoms: Eglei Janušaitienei, Laimai Petraškienei, Rasai Mekionienei ir dainavimo mokytojai Natalijai Kesminienei.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close