Lietuvių mąstytojui Vydūnui – 150

Darganotą kovo 22- osios rytmetį knygų mylėtojai rinkosi į Birštono vienkiemio biblioteką paminėti filosofo, rašytojo, publicisto, kultūros veikėjo Vilhelmo Storostos (Vydūno) 150- ąsias gimimo metines.

 

Apie Vydūno gyvenimą ir kūrybą susirinkusius knygų mylėtojus supažindino vyresnioji bibliotekininkė Gražina Andrulevičienė.

Vydūnas gimė Jonaičių kaime (dabartinė Šilutės apskritis) valstiečių kilmės evangelikų misionieriaus Anskio ir Marinkės Storostų šeimoje. Buvo antrasis vaikas dešimties vaikų šeimoje.

Vydūnas parašė 12 filosofinių veikalų, daugiau kaip 30 filosofinio turinio dramų, istoriografinių darbų. Vydūnas rašė įvairias giesmes bažnytiniam chorui, rengė įvairius vaidinimus. Dažniausia tai buvo lengviausiai suvokiamas žanras – komedijos, kuriose išjuokiamos žmonių ydos, žemi instinktai, nutautėjimas, taip pat dramos, tragedijos, misterijos, parašytos remiantis jo paties filosofija. Žymiausios: ,,Probočių šešėliai“, ,,Amžina ugnis“, ,,Pasaulio gaisras“, ,,Jūrų varpai“ ir kitos.

Po to buvo skaitomos ištraukos iš Vydūno knygos ,,Sveikata, jaunumas, grožė“. Tai Vydūno sveikatos filosofija – viena iš reikšmingiausių jo kūrybinio palikimo dalių.

Prie kvapnios arbatos puodelio visi žiūrėjome videofilmą apie Vydūną ,,Tamsoje būti šviesa“.

Vyresn. bibliotekininkė Gražina Andrulevičienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close