Velykinė popietė Siponių bibliotekoje

Rodos taip neseniai varėme žiemą, o štai jau ir Velykos į duris beldžiasi. Laukiame Kristaus prisikėlimo šventės, pavasarinės saulės bei pirmosios žolės, almančių upelių, vyturio giesmės ir pirmosios žibutės.

Šv. Velykos – Kristaus prisikėlimo diena – didžiausia pavasario šventė. Visi marginsime ir ridensime kiaušinius, bet mažai kam ateis į galvą klausimas, o kodėl kiaušiniai taip išpuošti , išmarginti?

  Kovo 24 dieną Siponių bibliotekoje vyko popietė „Gražiausi margučiai“. Jos metu buvo prisiminti kiaušinių marginimo būdai bei priemonės, spalvų bei raštų simbolika.

  Susirinkusios moterys pasidalijo prisiminimais apie senovines Velykas, , prisiminė gražiausius velykinius papročius savo namuose. Buvo menamos mįslės, reikėjo užbaigti pradėtus posakius, patarles. Jauniausias popietės dalyvis Ąžuolas Zalieckas padainavo dainelę apie margučius.

  Anksčiau kaimo žmonės, laukdami Velykų, gavėnios laikotarpiu, nedainuodavo. Daugelis jų lankydavo bažnyčią, atlikdavo velykinę išpažintį, atgailaudami už nusižengimus, stengdavosi daryti gerus darbus, padėdami vieni kitiems ir dažniau melsdavosi namuose. Šaltinėnų kaimo gyventoja Anelė Leonavičienė kartu su Anele Venslavičiene ir Onute Sadauskiene pagiedojo senovinių velykinių giesmių, nuteikdamos nuoširdžiam šventės laukimui.

  Popietės pabaigoje, dovanojome vienos kitoms margučius linkėdamos sveikatos, laimės, džiaugsmo.

Prie puodelio arbatos linkėjome vieni kitiems gražios, ramios pavasario šventės, bei išsaugoti lietuvių tautos tradicijas ir papročius.

Vyresnioji bibliotekininkė Ona Gridziuškienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close