Pasikeitimai laukiantys žemdirbių 2018 metais

2017 m. lapkričio pabaigoje Žemės ūkio ministras patvirtino paramos už žemės ūkio naudmenas ir tiesioginių išmokų administravimo taisykles 2018 metams. Taisyklėse numatyta keletas svarbių pakeitimų, kurių įgyvendinimui ūkininkai jau turėtų ruoštis iš anksto, planuodami sėjomainą, užsisakydami augalų apsaugos produktus, sėklas, nes rinkoje, dėl prastų šių metų meteorologinių sąlygų gali būti vasarinių augalų sėklų trūkumas, kylanti kaina. Vienas iš svarbiausių pakeitimų tai, kad žalinimui skirtuose plotuose (pupose, žirniuose, lubinuose, vikiuose ir t.t) nuo sėjos pradžios iki derliaus nuėmimo nebus galima naudoti augalų apsaugos produktų. Ankštinių augalų ūkininkai pastaraisiais metais kasmet augino vis didesnius plotus, dėl augalų apsaugos produktų naudojimo uždraudimo ankštinių augalų auginimas taps sudėtingesnis, o galbūt ir nuostolingas (nes šiuo metu žirnių kaina mažėja). Taigi ūkininkams norint įgyvendinti žalinimo reikalavimus ir neprarasti žalinimo išmokos, dalį dirbamų plotų teks skirti įsėlinių ar posėlinių augalų auginimui. Įsėliniai augalai galės būti auginami trumpiau nei iki spalio 15 d. jei plotuose bus pradėta žieminių augalų sėja. Plotuose su įsėliniais augalais augalų apsaugos priemonių naudojimo draudimas galios tik įsėlinės kultūros išlaikymo metu, t.y. po pagrindinių (deklaruojamų einamaisiais metais) augalų derliaus nuėmimo. Posėlinių augalų plotuose augalų apsaugos priemones draudžiama bus naudoti tik po pagrindinių augalų derliaus nuėmimo. Posėlis turės būti auginamas ne trumpiau kaip nuo rugsėjo 1 d. ir iki spalio 15 d. Tačiau žieminių augalų sėją bus galima pradėti ir anksčiau jeigu bus išlaikytas minimalus nenutrūkstamas ne trumpesnis nei 8 savaičių posėlio auginimo laikotarpis ir apie posėlio sėjos datą per 7 dienas bus informuota Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Ūkininkus 2018 metais palies ir mokestinių įstatymų pakeitimai. 2018 metais dyzelino naudojamo žemės ūkyje akcizas didės 4 centais už litrą. Nuo ateinančių metų didės ūkininkų mokamas pajamų mokesčio (pelno) tarifas. Jis priklausys nuo ūkyje apmokestinamųjų pajamų (pelno) dydžio, iki 20 000 eur pajamos bus apmokestinamos, kaip ir anksčiau 5 proc. tarifu, iki 30 000 eur pajamos apmokestinamos proporcingai didėjančiu iki 15 proc. tarifu. Apmokestinamosios pajamos viršijančios 30 000 eur bus apmokestintos 15 proc. tarifu. Svarbu pažymėti, kad 2018 metai bus pereinamasis laikotarpis ir vietoje 15 proc. taikomas 10 proc. tarifas. Taigi ūkininkui lengvatiniu 5 proc. tarifu paliekama 20 000eur suma pragyvenimui ir šeimos išlaikymui (ūkininkams iš pelno turi pragyventi, išlaikyti šeimą), o už dirbtą pelną, kuris skiriamas ūkio plėtrai ir investicijoms (žemės įsigijimui) teks mokėti maksimalų 15 proc. tarifą kaip ir visiems.

Pasikeitimų ūkininkams atneš pakeista nenašių žemių nustatymo metodika.

 

Ekonomikos magistras Donatas Šimukonis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close