Susitikimas su menininke Nomeda Marčėnaite

Gruodžio 8-osios vakarą Birštono viešojoje bibliotekoje viešėjo menininkė Nomeda Marčėnaitė ir psichologė Monika Linartienė. Tai projekto „Universali biblioterapijos kalba“ renginys, tad jis buvo įdomus keliais aspektais – ir meniniu-kūrybiniu, ir psichologiniu.

Kalbėdama apie savo knygą „Lėlė“, kuri skirta vaikams, autorė paminėjo, kad mintis ją sukurti ir parašyti kirbėjo galvoje seniai. Tačiau pasiryžimą paskubino anūkėlės gimimas ir tai, kad vaikams parašytų knygų nėra tiek daug. Pasak N. Marčėnaitės, knygelę ji parašė maždaug per pusantro mėnesio, o iliustravo beveik pusę metų. Tiesa, kaip pati autorė sakė, beveik visos iliustracijos – jos vaikų piešiniai.

Visgi N. Marčėnaitė, trumpai pristačiusi savo kūrinį, pasiūlė kalbėtis gyva ir širdinga šneka. Taip ir mezgėsi kalba apie tai, kas yra kūrybiškumas, ar kiekvienas gali būti kūrybiškas, kokiose srityse jis pasireiškia?

Pasirodo, kūrybiškumas liejasi įvairiais pavidalais, kiekvienas žmogus gali būti kūrybiškas skirtingose gyvenimo ar meno srityse. „Tačiau kūrybiškumo labiausiai reikia kasdienybėje, kitaip rutina mus pražudys. Jeigu žvelgsime aukščiau ir mąstysime plačiau – jau bus kūryba“, – sakė N. Marčėnaitė.

Jai pritarė ir psichologė, pastebėjusi, kad kūryba – tai naujas požiūris į reiškinį. Jei yra sunkumų, žinoma, sunkiau elgtis kūrybiškai, tačiau reikia pasistengti.

N. Marčėnaitė tiek suaugusių, tiek vaikų klausė labai įdomių dalykų, į kuriuos visi galėjo atsakyti prisiminę savo vaikystę, savo pokštus, baimes ir kt.

Vaikystėje retas kuris vaikas nežaidė šeimos, nestatė namų. Taigi, kodėl visi norėjo turėti savo namus, savo privačią erdvę?

Matyt, būdami vaikais norime jaustis saugūs. Tad ir dalijosi visi savo prisiminimais, kas ir kokius namus statė, kokių šunybių prikrėtė tėvams. Na, o menininkas Martynas Gaubas sakė, kad jis ne namą statėsi, o lizdą medyje…

Taip smagiai besikalbant apie gražius ir mielus dalykus jaukus vakaras netruko praeiti.

O norintiems įsigyti knygelę N. Marčėnaitė padovanojo ir savo autografą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close