Neeilinis posėdis sukviestas vienu klausimu

Kovo 18 dieną, Birštono savivaldybės tarybos nariai buvo sukviesti į neeilinį posėdį. Posėdžio darbotvarkėje buvo tik vienas sprendimo projektas, kurį patvirtinti atvyko 14 tarybos narių. Posėdį vedė savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

 

Skubos tvarka reikėjo priimti sprendimą dėl daugiabučių namų renovacijos.

Svarstomą sprendimo projektą „Dėl pritarimo partnerystės dėl projekto „Daugiabučių namų modernizavimo skatinimas, II etapas“ įgyvendinimo ir bendradarbiavimo dėl energetinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo savivaldybėje sutarties pasirašymui“ pristatė Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas.

Kovo 9 ir kovo 12 dienomis Birštono savivaldybėje vyko susitikimai su namų, kurie buvo atrinkti dalyvauti Aplinkos ministerijos ir „ECO-life“ projekto daugiabučių atnaujinimo programose, gyventojais. Artimiausiais metais numatyta renovuoti 16 daugiabučių namų. Pagal nurodytas sąlygas, daugiabučiame name turi būti ne mažiau 10 butų, be to, turi sutikti nemažiau kaip 50 proc. namo gyventojų. Daugumos namų, atrinktų modernizuoti, gyventojai suprato, kad svarbu gyventi šilčiau, ir sutiko, kad jų namai būtų atnaujinti. Tačiau kol kas dar nenori prisijungti B. Sruogos g. Nr. 4B ir Kęstučio g. Nr. 27 namų gyventojai.

Administracijos direktorius sakė, kad praėjusį penktadienį savivaldybių atstovai buvo sukviesti į Aplinkos ministeriją ir ten buvo kalbėta apie partnerystės sutarties pasirašymą. O paramos sutartį administracijos direktorius ministerijoje gali pasirašyti tik Tarybai pritarus. Dėl to ir buvo skubiai sušaukti Tarybos nariai, kad suteiktų administracijos vadovui tokius įgaliojimus.

Tarybos nariai sprendimo projektui „Daugiabučių namų modernizavimo skatinimas, II etapas“ įgyvendinimo ir bendradarbiavimo dėl energetinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo savivaldybėje“ sutarties pasirašymui pritarė ir įgaliojo Savivaldybės administracijos direktorių V. V. Revucką pasirašyti partnerystės sutartį ir visus su nurodyto projekto įgyvendinimu susijusius dokumentus.

Pasak J. Aleksandravičiaus, reikia užfiksuoti, kad tie žmonės atsisako renovuoti namus, nes vėliau galima sulaukti priekaištų, kad jie nežinojo ar nesuprato, kad nerenovavus namo, jie 3 metus negaus kompensacijų už šildymą. Be to, vicemeras paprašė visų atsakingų darbuotojų žmonėms išsamiai paaiškinti visus su renovacija susijusius klausimus, paaiškinti galimas pasekmes.

Pagal numatomas projekto vykdymo sąlygas, namo gyventojai gali apsispręsti, kaip susimokės už atliktus darbus, o jeigu norės papildomų paslaugų, už jas susimokės patys. Kiek reikės mokėti, parodys investicinis projekto sąmatos paskaičiavimas. Parengus techninius projektus, bus aiški galutinė kaina. Kaip paaiškino merė N. Dirginčienė, bus kalbama su kiekvienu buto šeimininku, kaip jie norės atsiskaityti: ar tik šildymo metu, ar ir vasarą. Pasak savivaldybės vadovės, namai po renovacijos turės atrodyti gražiai ir puošti miestą. O savivaldybės pareiga bus pasirūpinti aplinkos sutvarkymu ir želdiniais

Be to, posėdyje buvo išsiaiškinta, kad tie, kurie turi bute autonominį šildymą, pasikeitę langus ar duris, išlaidų turės mažiau. Pasak merės, visuotinai bus dengiamas stogas ir šiltinamos sienos.

Pagal sutartį, kurią pasirašyti buvo įpareigotas administracijos direktorius V. V. Revuckas, LR Aplinkos ministerija įsipareigoja per 10 darbo dienų Savivaldybei pateikti daugiabučių namų energetinio efektyvumo didinimo programos, skirtos savivaldybės atrinktuose daugiabučiuose energetinio efektyvumo didinimui, projektą ir jame nurodyti programos įgyvendinimui reikalingas priemones, kai Savivaldybė pateiks Aplinkos ministerijai parengtus investicinius planus. Be to, nurodoma įsipareigojimų vykdymą atlikti viešajai įstaigai „Būsto energijos taupymo agentūra“.

Savivaldybė įsipareigoja paskirti atsakingus už Programą asmenis, kurie dalyvautų Aplinkos ministerijos ir jos įgalioto subjekto rengiamuose pasitarimuose ir kituose renginiuose, skirtuose programos įgyvendinimui.

Savivaldybės taryba turi paskirti Programos administratorių, kontroliuoti, kaip renkamas rangovas ir statybos techninis prižiūrėtojas.

Labai svarbu, kad daugiabučių namų renovavimo Programa būtų pradėta įgyvendinti jau 2013 m., o baigta iki2014 m. pabaigos.

Atrodo, kad šį kartą daugiabučių namų modernizavimo procesas kurorte jau turėtų pajudėti. Kaip visada, laimi tie, kurie įsijungia pirmieji. Daugiausia bus nusiskundimų, kai žmonės nebegaus kompensacijų už šildymą.

Stasė Asipavičienė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close