Nematytais raštais sužavėjo suvalkietiški margučiai

Nors už lango dar vis žiema, tačiau visi laukiame pavasario, o kartu ir pačios gražiausios katalikiškos šventės – Kristaus prisikėlimo. Saulutė netrukus meiliau pažvelgs į žemę, visi sušilsime ir sulauksime Šv. Velykų. Pats laikas pagalvoti, kaip numarginti gražų margutį, kurį padovanosime savo artimiems ir brangiems žmonėms arba papuošime savo velykinį stalą.

 

 

Tačiau vien tik norėti neužtenka, reikia mokytis, kaip tai padaryti gražiai ir meniškai. Birštono sakraliniame muziejuje kiekvienais metais vyksta edukaciniai užsiėmimai, kurių metu mokoma marginti velykinius margučius vašku arba išgražinti skutinėjant.

Praėjusią savaitę kiaušinių margintoja, menininkė Angelė Rauktienė iš Žemaitijos atskleidė išskirtinius šio krašto marginimo būdus. Penktadienio popietę su savo gražiais, spalvingais margučiais, pasiryžusios birštoniečiams atskleisti savo paslaptis, į muziejų atvyko viešnios iš kito Lietuvos krašto – Suvalkijos. Salomėja Belevičienė, Rasa Baliulienė ir Rasa Januškienė atvyko iš Kalvarijos savivaldybės kultūros centro.

S. Belevičienė mokė, kaip marginti vašku, pasakojo, kaip išgauti gražias spalvas iš gamtoje esančių medžiagų. Ji kiaušinius marginti pradėjo daugiau kaip prieš 40 metų. Sako, pamačiusi gražiai raštais išmargintus kiaušinius pas kaimynę. Moterį pagavo smalsumas ir pati užsigeidė išmokti. Kaimynė parodė, kaip tai daroma, tačiau ranką išmiklinti, kad lyg savaime raštą pieštų, jau čia reikia įgudimo ir fantazijos. Kaip supratome iš margintojos, tai pavyko ne iš karto.

– Nežinau, kiek kiaušinių sugadinau ir sušėriau šuniui, kol atradau tą rašto gyslelę, tačiau dabar jau viską darau greitai, atrodo, ranka pati žino, ką daryti, – sako moteris.

Labai gražiai virtą kiaušinį karštu vašku numargino gal per 5-10 minučių.

Pasak S. Belevičienės, geriausia marginti vienspalvius kiaušinius, tada nereikia palikti didesnių tarpelių piešinyje. O marginant keliomis spalvomis, reikia per kelis kartus piešti ir dėti vis į kitus dažus. Moteris patarė, kad geriausia vašku piešti ant šilto nusausinto kiaušinio. Tada ir vaškas geriau prilimpa, ir dažai vienodai nukanda. O dažyti kiaušinius patarė vilnoniams audiniams skirtais dažais, į juos įdedant šiek tiek druskos ir acto.

S. Belevičienė į sakralinį muziejų atvežė visą kolekciją margučių. Jie išmarginti simboliniais lietuviškais raštais: saulutėmis, kryželiais, gėlytėmis, pereinančiais į sudėtingesnes kompozicijas. Pasak margintojos, ji kreipia dėmesį į simboliką ir nori, kad ji išliktų, tačiau kartais į galvą šauna kokia mintis ir iš jos dar kažkas išeina.

S. Belevičienės atvežtoje kolekcijoje yra natūraliais dažais dažytų kiaušinių. Kaip ji jas išgavo, kad spalvos tokios gražios ir neįprastos?

Juodai spalvai išgauti reikia juodalksnio žievę užpilti šiltu ar net karštu vandeniu, o po to primesti surūdijusių daiktų ir palikti rūgti 3-4 savaites. Išvirtą kiaušinį tokiame rauge, norint gauti intensyviai juodą spalvą, reikia laikyti ne mažiau savaitę. Jeigu laikysime trumpiau, spalva bus graži, tamsiai mėlyna. Šviesiai ar tamsiai ruda spalva gaunama iš violetinių svogūnų lukštų juos užvirus ir ilgai (2-3 paras) palaikius.

Kai daug margučių vašku numarginama, vaškas nuo jų nuvalomas sudėjus į skardą ir įdėjus į karštą orkaitę.

Ponia Salomėja margina kiaušinius ir skutinėjimo būdu. Tam skirtą peiliuką padaro iš metalui pjauti pjūkliuko, kuris yra labai kieto metalo, turi būti aštrus ir smailas.

Savo sukauptą ilgametę patirtį S. Belevičienė perduoda jaunimui mokydama juos kiaušinių marginimo paslapčių edukaciniuose užsiėmimuose mokykloje ir kultūros centre.

Netradicinius margučius pristatė Rasa Beliūnienė. Mūsų krašto žmonės dar tokiu būdu išmargintų kiaušinių nematė. Tai toks kiaušinių puošimo būdas, kai įvairios gėlytės ir lapeliai padaromi iš labai siaurų spalvoto popieriaus juostelių ir užklijuojami ant kiaušinio. Tai galima daryti ir ant nudažyto, ir ant natūralios spalvos kiaušinio.

Šiuo būdu ponia Rasa pirmiausia pradėjusi daryti atvirukus, o prieš kelerius  metus sugalvojo, kad šiuos raštus galima perkelti ir ant velykinių kiaušinių. Pasak jos, šis būdas ir idėja yra labai seni, tik naujai atrasti.

Iš tikrųjų šis darbas reikalauja atidumo ir labai didelio kruopštumo. Spalvoto popieriaus lapą reikia sukarpyti labai smulkiomis juostelėmis, vėliau jas susukti ant dantų krapštuko į rutuliukus, galiuką priklijuoti ir išspausti norimą figūrėlę, kurią su klijų pagalba reikia klijuoti ant kiaušinio.

R. Beliūnienė įvairių gražių darbelių išmokusi iš savo darbų mokytojos, kuri įvairiai skatino mokinių kūrybiškumą. Ponia Rasa ne tik kiaušinius gražiai margina, daro atvirukus, bet ir kepa dekoratyvinius skanėstus – grybus, giles, kaštonus, riešutus. Šios lietuviškos grožybės dažnai iškeliauja į Italiją. Tiek, kiek lietuvaičiai moka už tokius rankdarbius, jų daryti ir gaišti laiką beveik neapsimoka. Nebent savo malonumui ar šeimos nariams, draugams dovanoms.

Kalvarijos margintojos atvežė ir kitų savo kolegų darbelių – išmargintų kiaušinių. Labai gražūs ir įdomiai išmarginti Danutės Asipauskienės margučiai. Kiaušiniai apvynioti siūlais ir papuošti priklijuotais žilvičių ar gluosnių šakelių gabaliukais, nupjautais įstrižai.

Kalvarijos savivaldybės kultūros centro etninės kultūros specialistė Rasa Januškienė į Birštono sakraliniame muziejuje atidaromą margučių parodą atvežė visą kraitę Sauliaus Tumelio margintų kiaušinių, kurie yra tikri meno kūriniai. Ypač visus sužavėjo gražiai išgraviruoti ažūriniai stručio kiaušiniai, papuošti svarovskiais. Kaip pasakojo R. Januškienė, S. Tumelis ne tik įvairius kiaušinius margina, bet ir daro sodus, siuvinėja riešines, vėliavas, o taip pat ir dvasininkų drabužius – stulas, arnotus.

Parodos pristatyme ir edukacinėje pamokėlėje dalyvavusios birštonietės stebėjo ir uoliai mokėsi. Moteris labai sudomino nauji suvalkiečių kiaušinių dažymo ir marginimo būdai, tad muziejaus darbuotojos Daiva Valatkienė ir Joana Kliucevičienė dėkojo viešnioms iš Kalvarijos už tokią įdomią ir naudingą patirtį prieš Šv. Velykas.

Stasė Asipavičienė

 

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close