Susitikimas su Šilavoto krašto metraštininku

Baigiantis spaliui Šilavoto bibliotekoje vyko kraštiečio Jono Mikučiausko kūrybos popietė „Mano gimtinė – Šilavotas“ ir fotografijų parodos „Senasis Šilavotas“ pristatymas.

Į popietę susirinko J. Mikučiausko bendramoksliai, mokiniai, kiti šio krašto gyventojai. Svečiai žiūrėjo filmuotą medžiagą apie knygos „Pažinkime Šilavoto kraštą“ pristatymą Davatkyne. Šilavoto pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Virginija Maščinskienė ir mokytoja Danutė Dainienė redagavo visas apie Šilavoto kraštą išleistas knygas. Pirmoji „Radušio pušų paunksmėj…“ buvo išleista Šilavoto Šv. Jėzaus širdies bažnyčios ir mokyklos šimtmečio proga 2002 m. Šią knygą sudarė minėtos mokytojos. J. Mikučiauskui norėjosi plačiau aprašyti visus Šilavoto krašto gyventojus, bet dirbdamas mokyklos direktoriumi tiesiog pritrūko laiko. Tik išėjęs į užtarnautą poilsį svajonę galėjo įgyvendinti. Netrukus Šilavoto mokyklos direktoriaus ir mokytojų dėka išėjo knyga „Šviesos srautu prabėgti šį pasaulį…“, skirta šviesiam kunigo Vinco Petruševičiaus atminimui. Knygoje spausdinami ilgamečio Šilavoto klebono eilėraščiai, pamokslų fragmentai, jį pažinojusių žmonių atsiminimai.

Pirmoji J. Mikučiausko knyga „Nuo Palių iki Mikalinės“ pasakoja medžiotojų būrelio istoriją ir linksmus medžiotojų nuotykius. 2011 m. išleista antroji knyga „Mano gimtinė – Šilavotas“, joje šio krašto gyventojai atranda savo pėdas. 2013 m. išleista knyga „Nutilę kaimai“ skirta išnykusiems ir benykstantiems kaimams. Prisiminimai apie Šilavoto mokyklos mokinius ir mokytojus sugulė knygoje „Išskridę grįžta prisiminimuose“ (2014 m.). 2016 m. J. Mikučiauskas kartu su Algiu Petkevičiumi išleido knygelę „Pažinkime Šilavoto kraštą“. Netrukus skaitytojai galės atsiversti pačią naujausią J. Mikučiausko knygą, kuri atgaivins skaudžius pokario metų išgyvenimus.Beveik visi popietės lankytojai buvo skaitę J. Mikučiausko knygas, todėl dalinosi pastabomis, diskutavo.

Parodą „Senasis Šilavotas“ pristatė Prienų krašto muziejaus padalinio Šilavoto Davatkyno muziejininkė Danguolė Marija Lincevičienė. Parodoje eksponuojamos 32 nuotraukos, simboliškai žyminčios 32 metų (1908–1940) laikotarpį. Senesni šilavotiškiai nuotraukose atpažino savo tėvus, jaunesni –senelius. Nuotraukos atrinktos pagal tai, kokie jose įamžinti žmonės, įvykiai, kuo jie buvo ir yra svarbūs Šilavotui ir jo istorijai.

                                                                             

Šilavoto bibliotekos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close