Nuo spalio 1 d. didėja pensijos ir įsigalioja 9 proc. PVM lengvata šildymui

Šį mėnesį pensininkai gaus vidutiniškai 13,5 euro didesnes pensijas. Vyriausybei rugsėjį padidinus bazinę pensiją 10 eurų iki 130 eurų, apie 840 tūkstančių pensijų gavėjų, turinčių būtinąjį darbo stažą, gaus didesnes išmokas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis yra sakęs, kad iš „Sodros“ biudžeto šiemet tam reikės 31 mln. eurų, o kitąmet – 124 mln. eurų.

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos dėl indeksavimo vidutinė senatvės pensija turėtų padidėti dar apie 30 eurų iki 330 eurų.

Šiuo metu vidutinė pensija yra apie 288 eurai – nuo šių metų pradžios ji padidėjo apie 20 eurų.

Įsigaliojo 9 proc. PVM lengvata šildymui

Spalį prasidedant šildymo sezonui, įsigalioja mažesnis – 9 proc. pridėtinės vertės mokestis ( PVM) centralizuotam šildymui. Nuo birželio iki spalio jis siekė 21 proc., tačiau rugsėjį Seimas grąžino lengvatą, kuri galios 3 mėnesius – iki kitų metų sausio.

Nuo 2018 metų Vyriausybė siūlo lengvatą sumažinti – mokestį žadama padidinti iki 15 proc. Tačiau galutinį sprendimą priims Seimas.

Gyventojai, kurių išlaidos šildymui viršija 10 proc. jų pajamų, gali kreiptis dėl kompensacijos. Nuo 2018 metų, jei mokestis bus padidintas iki 15 proc., žadama iki 15 proc. kilstelti ir šią kartelę.

Liepą valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į pastarųjų paramą urėdijų reformai. Pasak konservatorių, 9 proc. lengvata turėtų galioti nuolat, tačiau ši iniciatyva Seime nebuvo palaikyta.

Dėl lengvatos valstybės biudžetas šiemet negaus 11 mln. eurų pajamų, o 2018 metais, PVM padidinus iki 15 proc. – 24 mln. eurų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close