Europarlamentarai ragina mažinti moterų ir vyrų pensijų skirtumą

Trečiadienį Europos Parlamentas (EP) pateikė siūlymus, kaip sumažinti lyčių nelygybę užimtumo ir pensijų srityse.

 

2015 m. moterų pensijos ES vidutiniškai buvo 38,3 proc. mažesnės nei vyrų. Per pastaruosius penkerius metus pensijų skirtumas padidėjo pusėje ES šalių. Mažiausiai vyrų ir moterų pensijos skiriasi Estijoje (3,7 proc.), o labiausiai – Kipre (48,8 proc.). Lietuvoje šis skirtumas yra apie 15 proc. Be to, ES valstybėse labai skiriasi ir pensijas gaunančių asmenų skaičius, nuo 15,1 proc. Kipre iki 31,8 proc. Lietuvoje (2013 m. duomenys).

 

Pensijų nelygybę lemia darbo rinkos ypatumai: daugiau moterų (32 proc.) nei vyrų (8 proc.) dirba laikinus darbus, moterys paprastai uždirba mažiau, taip pat dažniau būna priverstos palikti darbo rinką dėl įsipareigojimų šeimai.

 

Europarlamentarai siūlo nustatyti vienodo atlygio už tą patį darbą principą, skatinti moteris ilgiau išlikti darbo rinkoje bei taikyti „priežiūros kreditus“, kurie kompensuotų karjeros pertraukas dėl šeimos narių priežiūros. EP narių įsitikinimu, būtina skatinti vyrus naudotis tėvystės ir vaiko priežiūros atostogomis, taip pat didinti valstybių investicijas į vaikų priežiūrą ir kitas vaikams skirtas paslaugas.

 

EP taip pat siūlo skatinti moteris rinktis studijas ir karjerą naujoviškose ir augančiose srityse, kuriose šiandien dėl įsigalėjusių stereotipų dominuoja vyrai.

 

„Vyrų ir moterų pensijos skiriasi beveik 40 proc. Akivaizdu, kad kažkas yra negerai. Moterys patiria didelę neteisybę, nes išeidamos į pensiją praranda finansinę nepriklausomybę ir dažnai gali būti pasmerktos skursti“, – pažymėjo EP pranešėja Constance Le Grip (Europos liaudies partija, Prancūzija). Jos parengtai rezoliucijai pritarė 433 EP nariai, nepritarė 67, o susilaikė 175.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close