Žygiais, o ne žodžiais mes tėvynę mylim

Tokiu šūkiu pradėjome Jiezno seniūnijos ir Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo II rinktinės Prienų 206-osios kuopos organizuotą jau ketvirtą žygį jaunimui ir visiems prijaučiantiems šiai iniciatyvai. Žygį skyrėme Lietuvos valstybingumo ir krašto savivaldos šimtmečiui bei Piliakalnių metams, o jiezniečiai, kurie šiame renginyje sudarė daugumą, dar ir Jiezno vardo paminėjimo 525–osioms metinėms.

Šiame patriotiniame, pažintiniame ir ištvermės reikalaujančiame žygyje buvo numatyta per tris etapus nužygiuoti daugiau nei 15 kilometrų po vaizdingas Birštono ir Jiezno seniūnijas, besidriekiančias po Nemuno kilpų regioninį parką, aplankyti Šilėnų ir Nemajūnų piliakalnius, susitikti su Nemajūnų bendruomene, išklausyti Nemuno regioninio parkų darbuotojų pasakojimą apie savo veiklą ir lankytinus objektus. Kiekvienais metais žygio partneriai yra KASP kariai, kurie jaunimui pristato šiuolaikinę ginkluotę ir savo pavyzdžiu motyvuoja pasirinkti garbingą kario profesiją. 

Ilgai lauktą žygį apkartino visą naktį pliaupęs lietus, kuris permerkė gruntinius kelius, todėl žygeiviams didžiąją kelio dalį teko minti purvu. Tačiau daugiau kaip 200 keliautojų veiduose – vien šypsenos. Į startą prie Šilėnų piliakalnio (Birštono seniūnija) susirinko jaunieji šauliai ir kiti ,,civiliokai“ iš Jiezno, Stakliškių, Prienų, Veiverių gimnazijų, Balbieriškio, Išlaužo, Pakuonio, Šilavoto mokyklų, „Ąžuolo“ progimnazijos. Atvyko svečiai iš Varėnos rajono Marcinkonių mokyklos, pavieniai keliautojai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Lazdijų, Šalčininkų ir kitų vietovių. Maloniai visus nustebino  žygeivis iš Šveicarijos, buvęs kariškis Oliver Clear, kuris dalyvauja visuose organizuojamuose žygiuose Lietuvoje ir juose išmoko lietuvių kalbą. Jaunimas pagarbiai sutiko kraštiečius kapitonus – Dalių Dulkę ir Šarūną Bajorą, kurių draugija jiems buvo labai svarbi.

Starto metu žygeiviai, plazdant Lietuvos trispalvei, Birštono ir Jiezno, bei Šaulių sąjungos vėliavoms, sugiedojo Lietuvos Respublikos himną, vėliau prisistatė visos atvykusios komandos. Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys palinkėjo žygeiviams gero kelio ir nesušlapti kojų.

Išklausę organizatorių saugaus eismo instrukcijas bei susipažinę su žygio planu, dalyviai, kapitono Daliaus Dulkės vedami, leidosi į pirmą etapą per Šilėnų, Nemajūnų ir Gelažūnų kaimus. Su nuotaikingomis skanduotėmis ir dainomis jie pasiekė Nemajūnų piliakalnį, prie kurio pasitiko Nemajūnų bendruomenės pirmininkė Irena Joana Šliaužienė. Įdomu, kad šį piliakalnį prižiūri ir tvarko pati bendruomenė be seniūnijos pagalbos. Bendruomenės pirmininkės vedami žygeiviai aplankė Nemajūnų dienos centrą, išklausė, kokius projektus įgyvendino Namajūnų bendruomenės santalka.

Trumpai pailsėję žygeiviai stojo į antrą etapą po Būdų, Paverknių ir Voseliūnų kaimus. Birštono policijos komisariato patrulių padedami, jie saugiai perėjo intensyvaus eismo kelią ties Lito ir Euro paminklu ir purvinu keliu įveikę penkių kilometrų atstumą pasiekė Verknės upę Voseliūnų kaime. Kiekvienam žygeiviui buvo iššūkis pereiti ,,beždžionių“ tiltu į Jiezno seniūniją. Kitoje upės pusėje laukė Nemuno kilpų regioninio parko specialistės Rosita Dargienė ir Loreta Šaltienė (Loreta dalyvavo žygyje), kurių pasakojimų susidomėję klausėsi žygio dalyviai. Juos sužavėjo ir Verknės kraštovaizdžio draustinio grožis. Specialistės visus dalyvius įtraukė į žaidimą, kuriame žygeiviai, sustoję vorele, lankoje išvingiavo Nemuno kilpas. Fotografai atsistoję ant kalnelio įamžino įspūdingas žaidimo akimirkas. Dar norėjosi pabūti  šioje neapsakomo grožio vietoje tarp Babronių ir Paverknių piliakalnių, tačiau laukė trečiasis žygio etapas po Jiezno seniūnijos Voseliūnų, Paverknių, Kisieliškių ir Žideikonių kaimus. Kalvotomis ir miškingomis vietovėmis purvinais batais pasiekėme finišą Nemuno ir Verknės upių santakoje Žideikonių kaime. Išalkusius žygeivius skania grikių koše vaišino Prienų šauliai, o Jiezno seniūnas – žuviene. Įkurtoje stovyklavietėje žygeivių laukė kariai savanoriai, kurie jaunimui demonstravo įvairius ginklus, dalinosi savo įspūdžiais apie kareivišką kasdienybę.

Renginio kulminacija tapo jaunųjų šaulių pasižadėjimo ir šaulių priesaikos ceremonija, kuriai vadovavo Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas, atvažiavęs į renginį YAMAHA motociklu. Suaugusiems buvo įdomu stebėti nekasdieninį reginį, o mažesniems net pavydu. 

Pabaigoje organizatoriai įteikė padėkas žygio partneriams ir rėmėjams, o žygeiviams ilgai lauktus bei užtarnautus žygio dalyvio pažymėjimus.

Laužo kaitroje sužvarbusias rankas sušildę ir pasiklausę alternatyvaus žanro muzikantų dainų renginio dalyviai skirstėsi į namus. Organizatoriai nepasakė sudie, bet viltingai ištarė: ,Iki kito karto!“

Dėkojame nuolatiniam žygio globėjui Lietuvos Respublikos Seimo nariui Andriui Palioniui, partneriams – Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, Birštono seniūnijai, Jiezno gimnazijai, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centrui, Nemuno kilpų regioniniam parkui, Nemajūnų bendruomenės santalkai, Benčiakiemio seniūnaičiui Juozui Bukevičiui, Nemuno ŽŪB ir kitiems rėmėjams. 

Žygiuokime, pažinkime savo kraštą, džiaukimės bendryste, propaguokime sveiką gyvenseną, auklėkime ir skatinkime jaunimą būti patriotais, būkime jiems pavyzdžiu.

 

Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close