„Darom“ arba „Let’sdo it World“ – tarptautinė organizacija, kuri vienija 113 pasaulio valstybių. Lietuva yra sukaupusi didžiausią patirtį visame pasaulyje organizuojant masines aplinkos tvarkymo talkas.

Idėjos autoriai – estai, tačiau Lietuva buvo viena iš pirmųjų šalių, kuri prisijungė prie šio judėjimo. DAROM akcija yra vienas didžiausių renginių Lietuvoje, kuris atkreipia dėmesį ne tik į aplinkosaugos problemas Lietuvoje ir visame pasaulyje, bet skatina savanorystės, socialinio atsakingumo ir pilietiškumo jausmus.

Kasmet į akciją DAROM gausiai atsiliepia Matiešionių krašto bendruomenės nariai. Rinkdavome šiukšles Žemaitkiemio, Naudžiūnų, Puzonių, Mūliškių, Panartiškių, Vaitiškių kaimų pakelėse, daug šiukšlių surinkdavome Nemuno pakrantėje. Kasmet dalyvaudami akcijoje DAROM pastebėjome, kad šiukšlių surenkame vis mažiau, o tai visus labai džiugina.

                         2017-uosius LR Seimas paskelbė Piliakalnių metais. Birštono savivaldybės teritorijoje praėjusiais metais buvo atrastas Matiešionių piliakalnis. Suprantama, kad Matiešionių piliakalnio tvarkymu turės rūpintis Matiešionių krašto bendruomenė. Pirmą kartą ant piliakalnio susirinkome 2016 metų liepos šeštą dieną giedoti Tautiškos giesmės. Susirinkusiems piliakalnis paliko įspūdį. Tąsyk piliakalniu buvo pasirūpinę miškininkai, o šiemet, praėjusį šeštadienį, piliakalnį tvarkyti rinkosi bendruomenės nariai. Nors iš ryto gąsdino lietus, vėjas, dangumi slenkantys tamsūs debesys, bet darbštūs ir atsakingai į darbą žiūrintys bendruomenės nariai rinkosi sutartu laiku. Pirmą kartą dirbome miške, tad reikėjo pagalbininko specialisto. Pagalbos sulaukėme iš Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos Birštono lankytojų centro – į talką atvyko specialistė Ramutė Milušauskienė. Ji parodė, kokie darbai mūsų laukia ir papasakojo apie piliakalnio atradimą, supažindino su piliakalnių istorija ir tyrinėjimu Lietuvoje, paminėjo žymiausius šios tyrinėjimo šakos specialistus bei entuziastus. R. Milušauskienė papasakojo vieno senolio, kuris neprisistatė, prisiminimus apie Matiešionių piliakalnį. Dėkojame jai už nuoširdų pasakojimą ir pagalbą. Pradėjus dirbti tamsūs lietaus debesys išsisklaidė ir darbas vyko sklandžiai, pagal planą: išpjovėme ne vietoje augančius medžius, jų šakas kiek pajėgėme nešėme į laužą, o tas, kurių nebeužkėlėme į viršų, palikome gamtos valiai piliakalnio papėdėje. Iš šakų ir senų trūnijančių medžių sukūrėme didelį laužą, kuris po talkos šildė talkininkus, susėdusius aptarti nuveiktą darbą ir atsikvėpti.

Nuoširdžiai dėkoju bendruomenės nariams, atvykusiems tvarkyti Matiešionių piliakalnio: Jolantai ir Romui Šefleriams, Alvydui Laukaičiui, Onutei Laukaitienei, Marytei ir Algirdui Karčiauskams, Astai Revuckaitei, Juozui Daukšiui, Virginijui Kazlauskui, Juozui ir Janinai Černevičiams. Visus jungė bendras darbas ir pakili nuotaika. Liepos 6 dieną visi rinksimės ant piliakalnio giedoti Tautiškos giesmės.

O už nuveiktą darbą mums visiems padėkos ir gamta.

 

 

Matiešionių krašto bendruomenės pirmininkė Daiva Valatkienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close