Ar galima savo miške iškirsti sausuolius ir ko tam reikia?

Valstybinė miškų tarnyba pastaruoju metu sulaukia miškų savininkų klausimų apie galimybes išsikirsti nudžiūvusius medžius (sausuolius). Žmonės teiraujasi, kur kreiptis ir kokių dokumentų ar suderinimų tam reikia.

Valstybinė miškų tarnyba informuoja, kad iškirsti sausuolius ar vėjavartas savo miške, be abejo, galima. Jeigu ketinate juos kirsti atrankiniais sanitariniais kirtimais ir medieną naudoti savo reikmėms, tai, pagal Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatų 20.2 papunktį, tam netgi neprivaloma gauti leidimą kirsti mišką.

Tačiau, jei šiais kirtimais iškirstą medieną ketinate parduoti, tuomet leidimą privalote gauti. Taip pat leidimą privalote gauti Jeigu sausuolius ketinate kirsti plynuoju sanitariniu kirtimu. Tokiu atveju reikia kreiptis į Valstybinę miškų tarnybą dėl plynųjų sanitarinių miško kirtimų tikslingumo įvertinimo Jūsų miške.

Norėdamas gauti leidimą kirsti mišką ar pateikti pranešimą apie ketinimą kirsti mišką, privataus miško savininkas ar jo įgaliotas asmuo, turi elektroniniu būdu, naudodamasis Aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS) pateikti paraišką. Kartu su paraiška reikia pateikti ir biržės atrėžimo dokumentus (pasirašytus biržės rėžėjo el. parašu) bei kitus susijusius dokumentus.

Atkreiptinas dėmesys, kad be leidimo ar suderinto pranešimo galima vykdyti tik:

– jaunuolynų ugdymo kirtimus,

– atrankinius sanitarinius kirtimus (kai kertami tik sausuoliai ar vėjavartos),

– kirtimus, skirtus ribinėms linijoms prakirsti

ir tik atvejais, kai neketinama medienos parduoti.

Kilus bet kokiems klausimams ar neaiškumams, maloniai kviečiame kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos Konsultacijų centrą tel. +370 670 06211.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close