Pritaikyto maitinimo valgiaraščių sudarymo rekomendacijos
Pritaikytas maitinimas – toks maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergijos tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligų ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, vaiko (asmens) individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir yra raštiškai rekomenduojamas gydytojo.
Pritaikyto maitinimo valgiaraščiai gali būti rengiami:
• koreguojant bendrą valgiaraštį, pagal kurį įstaigoje maitinami asmenys: draudžiamus patiekalus, maisto produktus ar jų kiekius keičiant rekomenduojamais ir atsižvelgiant į Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas;
• sudarant naują pritaikyto maitinimo valgiaraštį, atsižvelgiant į Rekomendacijas ir į Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas.
Rekomenduojamas maitinimų dažnumas: trys pagrindiniai (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 1‒3 papildomi (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai).
Rekomendacijos rengiant nutukusių ar antsvorio turinčių asmenų valgiaraštį
Maisto produktų grupė |
Rekomenduojami vartoti maisto produktai |
Draudžiami maisto produktai |
Grūdai ir jų produktai |
Grikiai, avižos, miežinės, kvietinės, perlinės kruopos. Išvardytų kruopų dribsniai ir šių kruopų dribsnių mišiniai. Rudieji ryžiai. Visų grūdo dalių duona, rupaus malimo duona, duona su skaldytais grūdais, duona, praturtinta sėklomis, kviečių sėlenomis. Visų grūdo dalių, rugių, grikių, kukurūzų makaronai. |
Aukščiausios rūšies kvietinių miltų gaminiai (bandelės, pyragai, riestainiai ir kt.). Duona iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų. Saldūs greito ruošimo kruopų dribsniai. |
Mėsa, kiaušiniai |
Vištiena (be odelės), kalakutiena (be odelės), triušiena, jautiena, liesa kiauliena. Virti kiaušiniai. Pastaba. Patiekalai ruošiami verdant, garinant, kepant orkaitėje. Gamybos procese ribojami riebalai. |
Riebi mėsa, dešros, dešrelės, rūkytos / vytintos dešros ir kiti mėsos gaminiai. Paukštienos odelė. Patiekalai su riebiais padažais. |
Žuvis |
Įvairių rūšių žuvys. Pastaba. Patiekalai ruošiami verdant, garinant, kepant orkaitėje. Gamybos procese ribojami riebalai. |
Patiekalai su riebiais padažais |
Pienas ir jo produktai |
Pienas iki 2,5 %, be pridėtinio cukraus. Kefyras iki 2,5 %, be pridėtinio cukraus. Jogurtas be pridėtinio cukraus iki 2,5 %. Varškė liesa arba pusriebė 9 %. Varškės sūriai iki 12 %. Minkštieji sūriai iki 20 %. |
Pieno produktai su pridėtiniu cukrumi, fermentiniai ir kiti sūriai, kurių riebumas viršija 40 %. |
Daržovės |
Įvairios šviežios daržovės. Įvairios garintos/virtos daržovės. Daržovių sultys. |
Daržovės, ruoštos riebaluose. Daržovės su riebiais padažais. |
Vaisiai |
Įvairūs vaisiai ir uogos |
Sirupe konservuoti vaisiai ir uogos. Riboti vaisių, uogų sultis, gėrimus (kompotas, kisielius ir kt.). |
Riešutai |
Įvairūs. Pastaba. Neviršyti gydytojo rekomenduojamo kiekio. |
– |
Riebalai |
Aliejus, sviestas, grietinė. Pastaba. Nerekomenduojami kaip atskiras ar pridėtinis produktas. |
Kaitintas aliejus, taukai. |
Saldumynai |
Ribojami. Cukraus, medaus kiekis iki 2 arbatinių šaukštelių (10 g) per dieną. |
Konditerijos gaminiai, saldainiai, ledai. |
Gėrimai |
Vanduo, nesaldintos arbatos. Daržovių sultys ‒ saikingai. |
Saldinti gėrimai. |
Prieskoniai ir jų mišiniai |
Prieskoninės žolelės. |
Aitrūs prieskoniai, didelis druskos kiekis. |
Šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus vaikų maitinimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir mokyklose draudžiamos tiekti šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai; konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; sūrūs gaminiai (kuriuose druskos daugiau kaip 1 g/100 g; sūryje ir mėsos gaminiuose – daugiau kaip 1,7 g/100 g); maisto produktai bei kramtomoji guma su maisto priedais; gėrimai, kurių sudėtyje pridėtinio cukraus daugiau kaip 5 g/100 g; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultinių, padažų koncentratai; rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; žlėgtainiai; mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.
Vienos didžiausių problemų, kalbant apie vaikų mitybą, jog jie vartoja per mažai daržovių, nevalgo pusryčių ir apskritai nesilaiko mitybos režimo. Užkandžiauja saldžiai ir riebiai – saldainiai, šokoladas, bandelės, bulvių traškučiai. Labiausiai mėgsta greitai pagamintą maistą: dešreles, sumuštinius, picą. Taip pat vartoja daug saldžių gaiviųjų gėrimų. Vaikų mityba mokykloje, be abejo, svarbu, tačiau ir tėvai neturėtų pamiršti, kad mokykla, visų pirma, vaikus moko, o sveikos mitybos principai turi būti formuojami nuo mažų dienų šeimoje. Kad dabartinė vaikų mityba nėra visavertė, parodo ne tik tyrimai, bet ir didėjantis sergamumas endokrininėmis ligomis.
Mokykite vaikus rinktis sveikus maisto produktus, nemaitinkite jų labai riebiais patiekalais, nepratinkite piktnaudžiauti saldumynais, kaip užkandžius duokite vaikams šviežių vaisių, daržovių, jogurto, grūdinių produktų.
Tinkamai suformuoti mitybos įpročiai vaikui išliks visą gyvenimą.