Bobausis – pavasarinis grybas

Valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta) yra pavasarinis gurmanų mėgiamas grybas, pasirodantis ištirpus sniegui, nekirmijantis, kartais painiojamas su briedžiukais. Jau du šimtmečius žinoma, kad bobausiai sukelia mirtinus apsinuodijimus, jei nenuverdami bent kelis kartus keičiant vandenį. Visgi dar XX a. pradžioje kasmet būdavo surenkama ir parduodama tūkstančiai tonų šių grybų. Tačiau dėl dažnų ir sunkių apsinuodijimų komercinė prekyba bobausiais kai kuriose Centrinės Europos šalyse buvo uždrausta įstatymu.

Valgomasis bobausis randamas balandžio–gegužės mėnesiais kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštėse, gaisravietėse. Kepurėlė beformė, vingiuotai raukšlėta, tuščiavidurė, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio, šviesiai ar tamsiai ruda, senesnių vaisiakūnių juodai ruda. Kotas iki 8 cm ilgio, storas, dažniausiai baltas, seno – pilkšvas, rudas.

Bobausiuose randamas toksinas (nuodas) – giromitrinas. Toksinas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius ilgiau nei 10 minučių iš grybų pašalinama didžioji dalis nuodų. Ruošiant bobausius maistui, grybus derėtų virti 3 kartus po 10–15 minučių, kaskart keičiant vandenį, nes nuoviras išlieka nuodingas. Pasitaiko atvejų, kai apsinuodijama iš kvapnaus grybų nuoviro paruošus sriubą. Džiovinami bobausiai turi būti gerai vėdinamoje, negyvenamoje patalpoje. Nuodas itin lakus, jis ir nulemia malonų ir stiprų bobausių kvapą (aprašomi inhaliaciniai apsinuodijimai, prisikvėpavus verdamų grybų garų).

Nuodas ypatingas ir tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti ir sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Atsižvelgiant į individualios tolerancijos skirtumus, neturėtų stebinti ta aplinkybė, kad kartais suserga tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus.

Apsinuodijimas bobausiais dažniausiai prasideda:

pykinimu,

vėmimu,

vandeningu viduriavimu,

sunkiais atvejais išsivysto gelta,

su traukuliais,

koma,

kepenų nepakankamumu.

Pirmieji simptomai atsiranda 5–12 val. po apsinuodijimo (besimptomis laikas iki 50 val.). Dauguma reiškinių praeina per 2–6 dienas, tačiau rimti pažeidimai gali sukelti ilgalaikius sutrikimus.

 

Tad nepamirškime, kad šis kvapnus, pavasarinis grybas gali būti valgomas tik tinkamai paruoštas!

 

Įtarę apsinuodijimą bobausiais nebandykite gydytis patys, skubiai kreipkitės pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuokite su visą parą dirbančiais Ekstremalių sveikatai situacijų centro

Apsinuodijimų informacijos biuro specialistais telefonais:

8 5 236 2052 arba 8 687 53378.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close