Kovo 24 d. NKRP Prienų lankytojų centro salytė buvo artipilnė žmonių, atėjusių susitikti su Aleksandro Stulginskio universiteto Aplinkos ir ekologijos instituto fakulteto docentu dr. Algirdu Gavenausku, kuris atvyko pasidalinti savo mintimis ir įžvalgomis apie egzistencinę visuomenės sveikatą.

Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto docentas dr. Algirdas Gavenauskas, į susitikimą atvykęs Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ kvietimu, yra vienas iš nacionalinio konkurso „Mano pasaulis darniai Lietuvai“ iniciatorių ir pagrindinių rengėjų. Šį konkursą universitetas organizuoja kartu su Kauno pedagogų kvalifikacijos centru.

Konkursas skirtas moksleiviams, tačiau pati tema – globali ir aktuali visai visuomenei. Nors viskas, apie ką kalbėjo docentas (holistinis požiūris į žmogų, jo dvasinis pasaulis, santykis su gamta ir mus supančia aplinka, santykis su kitais žmonėmis, susvetimėjimas, dora, sąžinė, meilė, būties įprasminimas ir t. t.), lyg ir žinoma, tačiau ką reiškia žinoti – ir turėti drąsos keistis? Keičiant savo vidinį pasaulį, keisti aplinką?

Atsakymų į filosofinius klausimus ieškojimas skatino klausytojus mąstyti, gilintis į save, pažvelgti į save iš šalies (nebijant būti juokingu, neišmanėliu ir netobulu), gal net pabandyti atsakyti sau, koks yra gyvenimo tikslas ir prasmė?

Egzistencinių klausimų gvildenimas žmogui tolygu savęs kankinimui, nes tai nėra lengva. Turi susidurti akis į akį su savo tikruoju „aš“, jo nesmerkti, o žiūrėti su meile ir atlaidumu. Tačiau tai ir yra tas akmenuotas kelias į savęs pažinimą. O savo pasaulio suvokimas – tai kartu ir jo kūrimas. Toks, apie kurį su ugnele akyse kalbėjo docentas A. Gavenauskas, kokį jis kuria su savo studentais, mokiniais, su klausytojų auditorija. Su žmonėmis. „Žmogui reikia žmogaus. Reikia gyvo bendravimo“, – baigdamas paskaitą pabrėžė lektorius, linkėdamas puoselėti bendravimą ne tik tarpusavyje, bet ir tarp įvairių kartų, ieškoti susikalbėjimo, semtis vieniems iš kitų patirties, išminties, auginti nuoširdumą ir tobulėti dvasia. Artėjant didžiosioms pavasario šventėms – šv. Velykoms – visiems palinkėjo tikro Prisikėlimo kiekvieno širdyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close