Visuomenės harmonizavimo parke pasirašyta istorinė sutartis

Vasario 15 dieną Prienų rajone, Vazgaikiemio kaime esančiame Visuomenės harmonizavimo centre, buvo pasirašyta Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ ir Švedijos technologijų bendrovės ABB sutartis dėl pagrindinio elektros jungties „LitPol Link“ įrenginio statybos.

Renginyje dalyvavo LR Energetikos ministras Jeroslavas Neverovičius, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys, „LitPol Link“ vadovas Artūras Vilimas, Lenkijos PSE vadovas Henryk Majchrzak, Švedijos bendrovės ABB atstovai Bo Hohasen ir Lars Weimers, Alytaus ir Lazdijų savivaldybių merai, Prienų rajono savivaldybės Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius ir kiti svarbūs valstybinių institucijų atstovai, Seimo nariai, renginio organizatoriai.

Renginį pradėjo LR energetikos ministras Jeroslavas Neverovičius pažymėdamas, kad šios sutarties pasirašymas yra labai svarbus įvykis tiek Lenkijai, tiek Lietuvai ir visoms Baltijos šalims, tai simbolinė jų integracijos į Europą pradžia. Pasak ministro, tai užtikrina patikimumą ir geresnę kainą, kas leis Baltijos šalims išsivaduoti iš energetinės izoliacijos ir sudarys sąlygas susijungimui  su kontinentiniais tinklais.

Tarptautinė elektros jungtis „LitPol Link“ – tai dviejų grandžių 400 kV įtampos elektros perdavimo linija nuo Alytaus Lietuvoje iki Elko miesto Lenkijoje. Bendras linijos ilgis –163 kilometrai. Lietuvoje linija tęsiasi51 kmper Alytaus ir Lazdijų rajonus ir šiek tiek Prienų rajono teritorija. Lenkijos teritorijoje112 kmilgio linija eis per Palenkės ir Varmijos – Mazūrijos vaivadijas.

Lietuva ir Lenkija įgyvendina tarptautinį strateginį elektros jungties „LitPol Link“ projektą. Jungtis bus pradėta eksploatuoti2015 m. pabaigoje. Šiuo elektros „greitkeliu“ Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemos bus sujungtos su Lenkijos bei Vakarų Europos elektros energetikos infrastruktūromis. Linijos statybos darbai Alytaus ir Lazdijų rajonuose Lietuvoje ir Varmijos – Mazūrijos vaivadijose Lenkijoje prasidės jau 2014 metais. „LitPol Link“ jungtį stato Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ ir Lenkijos elektros tinklų operatorius PSE. Projekto parengiamuosius darbus koordinavo bendra Lietuvos – Lenkijos įmonė „LitPol Link“.

Vienas svarbiausių ir sudėtingiausių elektros jungties „LitPol Link“ įrenginių bus nuolatinės srovės intarpas, reikalingas suderinti skirtingas Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemas. Intarpas su nauja 400 kV skirstykla bus įrengtas Alytaus transformatorių pastotės teritorijoje, kuri taps pagrindiniu elektros perdavimo mazgu Pietų Lietuvoje.

Elektros energiją nuolatinės srovės intarpu bus galima perduoti iš Lietuvos į Lenkiją ir atvirkščiai.

Keičiant įtampą, nuolatinės srovės intarpas suderins elektros perdavimą tarp dviejų skirtingų parametrų – kontinentinės Europos, kurioje yra Lenkija, ir IPS/UPS, kurioje yra Baltijos šalys – elektros sistemų. Naudojantis elektros jungtimi „LitPol Link“ bus galima prekiauti su Europa: importuoti ir eksportuoti elektros energiją priklausomai nuo rinkos kainų.

Pirmojo projekto etapo įgyvendinimo Lietuvoje iki2015 m. pabaigos vertė – apie 400 mln. litų, iš jų 288 mln. litų kainuos nuolatinės srovės intarpas, o likusi suma bus skirta elektros linijos statybai ir Alytaus transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukcijai. Antrojo projekto etapo vertė sieks 380 mln. litų, nes jame numatyti nuolatinės srovės intarpo, reikalingo didinant jungties galią, išplėtimo  darbai. Bendra Lietuvos – Lenkijos įgyvendinamo „LitPol Link“ projekto vertė – 1 281 mln. litų.

500 megavatų (MW) nuolatinės srovės intarpas yra100 metrųpločio ir350 metrųilgio unikalus, pagal užsakymą kuriamas įrenginys.

Pasirašius sutartį su Švedijos bendrove ABB, ji įsipareigoja parengti nuolatinio srovės intarpo su skirstykla techninį projektą, atlikti visus reikalingus tyrimus ir atvežti bei sumontuoti įrenginius, juos išbandyti ir paleisti eksploatacijon. Nuolatinės srovės intarpas bus sudedamoji tarpsisteminės elektros jungties „LitPol Link“ dalis.

Po iškilmingo sutarties pasirašymo kalbėjo Lazdijų rajono meras Artūras Margelis, kuris sakė, jog labai džiugu, kad siekiame energetinės nepriklausomybės, o šiandien pasirašyta sutartis yra tam tikras lūžis, suteikiantis jau realias viltis. Jis padėkojo visiems, kurie prisidėjo vykdant parengiamuosius darbus, ir palinkėjo geros kloties užbaigiant projektą.

Alytaus meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė, kad šios sutarties pasirašymas yra didelė dovana valstybei Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – Vasario 16-osios – proga. Taip pat meras sakė, kad malonu buvo bendradarbiauti su „LitPol Link“, matyti jų kompetenciją, lankstumą, kurių dėka galima pasiekti gerus rezultatus.

V. Poderys, atsakydamas į klausimą, kaip pavyko rasti ryšį su bendruomene ir su žmonėmis, per kurių žemes eis elektros linija, sakė, kad suderinimas ir yra sunkiausia projekto dalis. Linija statoma ilgai, net 7 metus, tačiau statybos procesas užima tik apie 2 metus, visa kita sudaro derinimai. Anot V. Poderio, šį darbą sėkmingai atliko dabartinis energetikos ministras J. Neverovičius, sugebantis rasti kelią į žmonių širdis. Tiesa, ministras paprieštaravo teigdamas, kad tai visos komandos nuopelnas.

Spaudos konferencijos metu į žurnalistų klausimus atsakė LR energetikos ministras, „LitPol Link“ vadovas, „Litgrid“ generalinis direktorius V. Poderys.

Pakalbintas Jiezno seniūnijos seniūnas A. Bartusevičius sakė, kad per jų teritoriją eis apie 15-17 kmelektros linijos ir apsauginėje zonoje bus statomos atramos. Tai palies Sundakų, Subuvos, Liciškėnų, Paverknių ir Vėžionių kaimus. Pasak seniūno, gyventojai jau apie tai informuoti, su jais buvo surengti pokalbiai ir diskusijos dėl galimų statinių.

Pasibaigus spaudos konferencijai, restorano salėje vyko Lietuvos ir Lenkijos liaudiškų ansamblių pasirodymas, o prieš prasidedant pietums, buvo pasakyti tostai už pasirašytą istorinę sutartį ir sėkmingus ateities darbus

Stasė Asipavičienė

.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close