Skatinama įgyvendinti kaimo plėtros projektus

Vasario 6 dieną Birštono seniūnijoje buvo organizuotas seminaras tema „Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ aktualijos: darbų ir lėšų įsisavinimo planavimas, įgyvendintų vietos projektų priežiūra“.

Renginyje dalyvavo LR žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vedėja Kristina Indriošienė, vyriausioji specialistė Ilona Sadovskaitė, programos LEADER informavimo skyriaus informacijos koordinavimo vyriausiasis specialistas Tadas Vasiliauskas, Birštono vietos veiklos grupės pirmininkas Jonas Kederys bei kiti atsakingi asmenys.

 

Prieš prasidedant seminarui, I. Sadovskaitė, K. Indriošienė ir T. Vasiliauskas su VVG vadovu Jonu Kederiu aptarė aktualius klausimus apie paraiškų rengimą, numatytų terminų laikymąsi. Birštono savivaldybėje yra susikūrusios 5 bendruomenės, kurios yra partnerės ir kartu vykdo projektus. Sėkmingai planuotas užduotis įgyvendino Nemajūnų bendruomenė, gerai sekasi ir Birštono vienkiemio bendruomenei, puoselėjančiai senąsias tradicijas Atvelykio ir Žolinės bei klojimo teatrų švenčių metu.

 

Finansiniai rodikliai

 

I. Sadovskaitė skaitė pranešimą „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimo finansiniai rodikliai“. Pranešėja pažymėjo, kad LEADER metodo įgyvendinimui yra skirta 473 mln. Lt. Vietos plėtros strategijoms skirtas paramos lėšas puikiai įsisavina Tauragės, Ukmergės, Kaišiadorių, Širvintų VVG ir kt. Neblogai sekasi ir Molėtų, Vilkaviškio bei Elektrėnų VVG. Šios VVG yra sukaupusios daugiau patirties, sugeba tinkamai parengti paraiškas, pasirašyti sutartis bei, žinoma, apmokėti atliktų darbų išlaidas.

 

Birštono VVG yra susikūrusi palyginti neseniai, todėl ir dideliais nuveiktais darbais dar negali pasididžiuoti. Tačiau, pasak pirmininko J. Kederio, dokumentai pristatomi gerai paruošti. Kol kas visi numatyti projektai buvo įgyvendinti ir sulaukė ne tik bendruomenės narių, bet ir daugelio savivaldybės gyventojų susidomėjimo, palaikymo. Kaip teigė pranešėja, iš padarytos analizės matyti, kad Birštono VVG, kaip ir Dzūkijos bei Ignalinos VVG, yra priskirtos prie labai blogai įsisavinančiųjų lėšas. Birštono VVG projektų administratorė Andrė Zunevičienė pastebėjo, kad dokumentai jau yra paruošti, projektai vertinami ir pasirašomos sutartys.

 

„Mums svarbu įsisavintos lėšos, o ne pasirašytos projektų sutartys, kurios gali būti ir nutrauktos. Vietos veiklos grupėms, prastai įsisavinančioms lėšas, pradedant nuo 20 proc., išsiuntėme įspėjamuosius laiškus, nes tai mums kelia nerimą. Atsiliekančiuosius dažniau aplankome, kalbamės ir stengiamės padėti“, – sakė I. Sadovskaitė.

 

Nevykdantiems įsipareigojimų – atitinkamos sankcijos

 

Jeigu VVG nevykdo arba netinkamai vykdo įsipareigojimus ir taisykles, jai gali būti taikomos bendrosios ir specialiosios sankcijos. Bendrosios sankcijos – paramos dalies, skirtos strategijai administruoti, nesugrąžinimas, kai nustojama įgyvendinti strategiją, negali pasiekti paramos sutartyje ir strategijoje nustatytų strategijos uždavinių ir tikslų; nevykdo reguliarios strategijos stebėsenos, kad užtikrintų strategijos įgyvendinimą.

 

Specialiosios sankcijos taikomos tada, kai VVG nevykdo arba netinkamai vykdo vietos plėtros strategijos viešinimo reikalavimus – paramos suma, skirta strategijai, mažinama iki 1 proc. Sankcijos gresia ir tuo atveju, kai supainiojami viešieji ir privatūs interesai, taip pat netinkamai administruojamas strategijos įgyvendinimas, netinkamai vedama buhalterinė apskaita ir kt.

 

Skatinami imtis sudėtingesnių projektų

 

Nurodydama Birštono VVG klaidas, pranešėja pastebėjo, kad pirmiausia reikėjo pradėti ne nuo vadinamųjų „minkštųjų“ projektų, o nuo svarbesniųjų. „Dabar turite patys dirbti efektyviai, raginti bendruomenes iki pusės metų pagerinti turimus rezultatus. Mes norime iš jūsų realaus detalaus plano, ką kiekvieną mėnesį darysite. Užduotis turi būti paskirta kiekvienam žmogui, nes sankcija ar bauda tenka visai šaliai narei“, – sakė I. Sadovskaitė.

 

K. Indriošienė irgi pritarė, kad birštoniečiai turi gerų norų ir planų, tačiau dar trūksta patirties. Ji įgyjama bendraujant su kitų savivaldybių ar šalių partnerių vietos veiklos grupėmis.

 

Birštono VVG buvo įregistruota Juridinių asmenų registre2007 m. gegužės 17 d., tad šiemet bus dar tik 6 metai, kai tuo tarpu yra tokių VVG, kurios veikia jau antrą dešimtmetį ir gali pasigirti puikiais rezultatais.

 

Lėšų įsisavinimas ir ateities perspektyvos

 

Kaip parodė kitų VVG sėkminga veikla, LEADER programos metu įgyvendinimo laikotarpiu atlikti darbai yra efektyvi parama kaimo vietovėms ir jų plėtrai. Per Lietuvos kaimo plėtros programos 2007-2013 m. įgyvendinimo laikotarpį buvo pateikta apie 770 tūkst. paraiškų paramai gauti, o norima gauti suma sudarė 8,8 mlrd. litų, patvirtinta suma siekė 6,3 mlrd., išmokėta – 4,6 mlrd.

 

K. Indriošienė pateikė bendruomenių inicijuotą vietos plėtrą (BIVP) 2014-2020 m. pagal ES teisės aktų projektus ir kaimo plėtros 2014-2020 m. prioritetus:

1. Skatinti žemės perteikimo ir inovacijas žemės ūkyje, miškininkystėje ir kaimo vietovėse.

2. Didinti visų tipų žemės ūkio veiklos konkurencingumą ir ūkių perspektyvą.

3. Skatinti maisto grandinės organizavimą ir rizikos valdymą žemės ūkyje.

4. Atkurti, išsaugoti ir pagerinti nuo žemės ūkio ir miškininkystės priklausomas ekosistemas.

5. Skatinti efektyvų išteklių naudojimą ir remti perėjimą prie klimato kaitai atsparios mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose.

6. Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse.

 

Kaip nurodė K. Indriošienė, šeštojo prioriteto teminiai tikslai yra 3, tačiau svarbiausi šie:

a) veiklos įvairinimas, mažų įmonių ir darbo vietų kūrimo lengvinimas;

b) BIVP/LEADER programavimo 2014-2020 m. pagrindas – vietos plėtros kaimo vietovėse skatinimas, į ką turėtų būti atkreiptas visų dėmesys.

 

Birštono galimybės

 

Seminaro „Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ aktualijos: darbų ir lėšų įsisavinimo planavimas, įgyvendintų vietos projektų priežiūra“ dalyvė Onutė Velykienė sakė, kad reikia verslą artinti prie Birštono. Juk atvažiavę poilsiautojai nori ir pajodinėti po gražias apylinkes, ir pasivažinėti bei susipažinti su didesnėmis jo erdvėmis. Jau pradžia yra – Birštone ir jo apylinkėse plečiamas dviračių takų tinklas, bet to neužtenka. Todėl labai tiktų įvairūs projektai, skatinantys kurti nedidelius verslus, įdarbinti žmones ir teikti kurorto lankytojams įvairesnes paslaugas.

 

T. Vasiliauskas pažymėjo, kad konsultuoti ir kiekvienai VVG padėti jie visada pasiruošę. Be to, netrukus bus vertinamas visų VVG darbas, tada paaiškės jų darbo rezultatai. O birštoniečiams palinkėjo įgauti pagreitį ir inerciją, vykdant patvirtintus projektus, pasirašyti sutartis ir vykdyti apmokėjimus.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close