Paskelbti konkurso „Metų ūkis 2016“ nugalėtojai

Praėjusį penktadienį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko ūkininkų pagerbimo šventė „Metų ūkis 2016“, kurį surengė Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyrius. Renginyje dalyvavo daug žymių svečių, panorusių pagerbti geriausius iš geriausiųjų, pabendrauti ir pakalbėti visiems aktualiais klausimais.

 

Metai buvo sunkūs, pilni iššūkių

Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius pristatė renginio svečius, tarp kurių buvo ES parlamento narys Bronius Ropė, LR Seimo nariai Andrius Palionis, Vytautas Kamblevičius, Kazys Starkevičius, Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andrejus Stančikas, Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, administracijos direktorius Egidijus Visockas, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) direktorius Erikas Bėrontas, Prienų aplinkos apsaugos agentūros vadovas Česlovas Meržvinskas ir kt.

Prienų savivaldybės meras A. Vaicekauskas pasveikino žemdirbius užbaigus rudens darbus ir pažymėjo, kad šie metai buvo sunkūs, pilni išbandymų bei iššūkių, todėl dabar galima pasidžiaugti pasiekimais ir tikėtis kitų geresnių metų.

Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas M. Butkevičius pristatydamas skyriaus metų veiklos ataskaitą priminė, kad šie metai buvo sunkūs, bet įdomūs. „Ūkininkams dabar nebūna lengvų metų, nes niekada nežinai, kokios bus prioritetinės kryptys, kokios supirkimo kainos ir kokie orai bus vasarą ir rudenį. Tačiau daugelis mūsų ūkininkų su sunkumais puikiai susidorojo, tad belieka palinkėti geros sveikatos ir ištvermės įgyvendinant iššūkius. Kviečiu visus dirbti bendrai ir kooperuotis, kad 2017-ieji būtų proveržio metai“, – sakė M. Butkevičius.

Pasak M. Butkevičiaus, kooperacija vyksta labai vangiai, todėl būna sunku derantis su perdirbėjais ir prekybininkais. Įtakos turi ir pastaruoju metu padidėjęs atotrūkis tarp kaimo ir miesto bei valdžios sprendimų.

Tiesa, žemdirbius džiugina tai, kad dabar į valdžią atėjo daugiau ūkininkų, Seime dirbs nemažai žemės ūkio specialistų, kurie supranta, ko reikia, kad kaimas atgimtų, o ūkininkai nebūtų antrarūšiai žmonės. Tad galima tikėtis ir kaimo atgimimo…

M. Butkevičius paminėjo, kad nemalonių dalykų yra pieno sektoriuje, nes nuolat mažėja ne tik primelžiamo pieno kiekis, bet ir karvių skaičius, sumažėjo 20 darbo vietų, o žmonės nežinia kur išsilakstė. Lenkai atvažiuoja, superka karves ir veršiukus bei pašarus. Jiems apsimoka, o mums dėl vykdomos kainų politikos – ne. Taip elgdamiesi nesukuriame pridėtinės vertės, smunkame ekonomiškai, nyksta ne tik pienininkystė, bet ir mėsos gamyba užsiimantys ūkiai.

Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas atkreipė dėmesį, kad jauni ūkininkai jau nenori taip sunkiai dirbti, kaip dirbo jų tėvai, jie nori dirbti moderniai, naudotis naujomis technologijomis.

M. Butkevičius pastebėjo, kad nauja valdžia turi atkreipti dėmesį į skaudžiausias ūkininkų problemas. Tai – žemės įsigijimas, 30 ha ribos nubrėžimas, aktyvaus ūkininko statuso nebuvimas. Be to, kai kur formuojasi dideli ūkininkų dvarai, gaunamos vienodos pajamos, taip nuskriaudžiant mažus šeimos ūkius.

M. Butkevičius pabrėžė, kad valdžios vežimą ūkininkai padės stumti iš apačios, nes valdantieji tempti vieni nepajėgs – reikia bendro intereso ir sutarimo. Be to, jis kvietė ūkininkus pagalvoti apie ūkių kooperaciją ir konsolidaciją.

 

Geriausiųjų apdovanojimai ir nominacijos

Konkursas „Metų ūkis“ vyksta jau 23 kartą. Jo tikslas – pažangaus ūkininkavimo propagavimas. Pirmiausia geriausio ūkio atranka vyko seniūnijose, o paskui iš geriausių buvo renkami patys geriausi.

Konkurse „Metų ūkis 2016“ Prienų savivaldybėje pirmą vietą laimėjo Jolanta ir Vytautas Raižiai iš Jiezno seniūnijos, antrą – Audronė ir Saulius Keturakiai iš Išlaužo seniūnijos, trečią – Linutė ir Jonas Mikušauskai iš Šilavoto seniūnijos. Prizais buvo apdovanoti ir konkurse dalyvavę Joana ir Mindaugas Kevalai iš Veiverių seniūnijos bei Vaida ir Remigijus Stankūnai iš Naujosios Ūtos seniūnijos.

2016 metų konkurso „Metų ūkis“ padėkos

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus pasirašytas padėkas įteikė Seimo narys Andrius Palionis.

Žemės ūkio bendrovės „Nemunas“ valdybos pirmininkui Algimantui Šidlauskui padėka įteikta už ilgametį žemės ūkio tradicijų puoselėjimą;

Birštono savivaldybės ūkininkui Justinui Gradeckui – už jaunatvišką ryžtą imtis žemės ūkio veiklos ir pavyzdingai tvarkomą ūkį. Padėka įteikta ir mėsinių galvijų veislyno savininkui Vytui Lapinskui. Laikydamasis tradicijos, Seimo narys apdovanojo ir Stakliškių seniūnijos jaunąjį ūkininką Rimą Rudį.

Paskirtasis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas padėkas įteikė:

Aušrai ir Aurimui Babenskams (Veiverių seniūnija) – už augalininkystės ūkio modernizavimą;

Giedriui ir Onutei Masikoniams, pieno gamintojams iš Veiverių seniūnijos – už kantrų darbą savo ūkyje;

Rolandui Aleksandravičiui (Šilavoto seniūnija) – už sėkmingą sėklininkystės ūkio plėtrą.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas įteikė padėkas:

Pakuonio parapijos klebonui Rimui Pilypaičiui – už pasiaukojimą ir darbą parapijiečių labui;

Alytaus profesinio rengimo centro direktoriui Vytautui Zubrui – už bendradarbiavimą su ūkininkais, sėkmingą darbuotojų ruošimą;

Ašmintos seniūnijos kaimo bendruomenės „Ošvenčia“ pirmininkei Rasai Vaitauskaitei – už aktyvią visuomeninę veiklą;

Veiverių seniūnijos jaunajam ūkininkui Edvinui Gustaičiui – nepabūgusiam dirbti ir gyventi kaime.

NMA direktorius Erikas Bėrontas padėkas įteikė:

Jiezno seniūnijos ūkininkui Donatui Noreikai – už Europos lėšų įsisavinimą ūkio plėtrai;

Balbieriškio seniūnijos ūkininkui Giedriui Mieliauskui – už jaunatvišką ryžtą imtis žemės ūkio veiklos ir pavyzdingai tvarkomą ūkį.

Europarlamentaras Bronius Ropė padėkos raštus įteikė:

Balbieriškio seniūnijos ūkininkui Vidmantui Petraškai – už pieno ūkio plėtrą;

Gyvulių produktyvumo kontrolės Prienų skyriaus vadovei Linai Kriukelienei – už veislininkystės išsaugojimą ir plėtrą Prienų rajone;

Šilavoto seniūnijos ūkininkams Zitai ir Sauliui Balčiukynams – už pieno ūkio puoselėjimą.

 

Tikimasi šviesesnės ateities

Dauguma kalbėjusių, tarp jų ir Seimo narys A. Palionis, ne tik vardijo sunkumus ir problemas, bet užsiminė ir apie geresnius dalykus – jau pakrautos lietuviškų sūrių siuntos į Kiniją, tuoj bus pakrauti kroviniai ir į Japoniją. Tai ypač turėtų pradžiuginti pieno gamintojus, nes šios rinkos gana didelės ir mokios.

Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas priminė, kad artėja 2020 metai, kai keisis ES išmokų mokėjimo tvarka ir dydžiai, taip pat paminėjo, kad dar yra labai daug tikrintojų, kurie žūtbūt nori žmogų nubausti, užuot padėję jam suprasti ir pašalinti trūkumus. Tokią klaidingą praktiką reikėtų keisti.

Europarlamentaras B. Ropė plačiau palietė žemdirbių problemas ir patirtį, kalbėjo, kaip išvengti kainų svyravimų, priminė, kad tik bendromis pastangomis galima pasiekti aukštesnių rezultatų.

Paskirtasis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas kalbėjo apie didėjančias žemės ūkio produkcijos eksporto galimybes, aktualiais žemės įsigijimo klausimais ir palietė aktualias biurokratizmo apraiškas.

Šventės dalyvius sveikino Seimo nariai V. Kamblevičius ir K. Starkevičius, kurie patikino, kad ateinantys metai turėtų būti palankesni ir geresni, taip pat Prienų rajono savivaldybės tarybos nariai, UAB „Rovalta“, UAM „Utenos mėsa“, AB „Pieno žvaigždės“ , AB „Lytagra“, kredito unija „Prienų taupa“ , Swedbanko ir kitų organizacijų atstovai ir rėmėjai.

Ūkininkų dar laukė koncertas ir smagi vakaronė.

dscf7473

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close