Padėkos sėkmingo projekto dalyviams ir partneriams

Lapkričio 21 dieną į Birštono viešąją biblioteką susirinko gausus būrys projekto „Interaktyvi biblioteka – erdvė kūrybai ir atradimams“ dalyvių ir partnerių. Bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė, kad bendrai dirbant per dvejus metus projektą įgyvendinti pavyko su kaupu.

 

A.Jaskūnienė džiaugėsi, kad pavyko sudominti jaunimą, kuris noriai dalyvavo kūrybiniame procese, kad padėjo ir partneriai, ir rėmėjai, aktyviai įsijungę į įvairias veiklas. „Partnerystės ryšius su įvairiomis įstaigomis plėtojame ne vienus metus. Projekto „Bibliotekos pažangai 2“ veiklos paskatino dar aktyviau ieškoti naujų partnerių ne tik Birštone, taip pat stiprinti jau esamus ryšius. Vykdydami projektą „Interaktyvi biblioteka – erdvė kūrybai ir atradimams“ glaudžiau bendradarbiavome su Birštono gimnazija, Birštono meno mokykla, o daugiausia naudos iš to gavo miesto jaunimas. Pavyzdžiui, naudodamiesi bibliotekos įsigyta technika mokytojai rengė interaktyvias pamokas, kuriose vaikai ne tik ruošė pranešimus įvairiomis temomis, bet ir įgijo pateikčių rengimo įgūdžių, išmoko naudotis kalbų mokymosi programėlėmis, o filmų apie dailininkus ir muzikus peržiūros formavo įgūdžius mokytis visur ir visada – net žiūrint filmus“, – sakė bibliotekos direktorė.

Projekto veikloje dalyvavo 2676 dalyviai, kurie gilino ir tobulino savo žinias, ieškojo naujų patirčių ir įdomių užsiėmimų.

Projekto metu buvo užmegzti partnerystės ryšiai su Lietuvos inovatyvių profesinio rengimo įstaigų asociacija. Bendradarbiavimas su biblioteka jiems buvo visiškai nauja patirtis, o projekto dalyviai jų lektorės Nijolės Dinapienės vedamuose savęs pažinimo seminaruose, atlikdami įvairius testus, suprato savo stipriąsias ir silpnąsias puses, susipažino su rečiau visuomenėje minimomis specialybėmis, o svarbiausia – reabilitavo požiūrį į profesinio rengimo centrus ir juose besimokančius.

Sėkmingos partnerystės patvirtino, kad kartu galima pasiekti daugiau, padaryti įdomiau, pasisemti skirtingų sektorių specialistų patirties, sutaupyti lėšų, praplėsti ir paįvairinti renginius ir teikiamas paslaugas.

Projekto metu pertvarkytas bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyrius, rengtos erdvės:

Mokymosi erdvė – estetiška, funkcionali erdvė, aprūpinta nauja kompiuterine technika su programine įranga, reikalinga kalbų ir įvairių mokslo sričių mokymosi įgūdžiams lavinti;

Draugų (bendravimo) erdvė – įrengta jauki vieta (nauji, patogūs baldai, stalo žaidimai) jaunimui leisti laisvalaikį kartu, bendrauti, organizuoti diskusijas, viktorinas, žaisti stalo žaidimus, skaityti tradicines knygas ar literatūrą el. knygų skaityklomis;

Kūrybos erdvė – aprūpinta nauja kompiuterine ir programine įranga, reikalinga foto, vaizdo ir garso medžiagos tvarkymui. Čia vyksta įdomios kūrybinės veiklos, kuriami filmukai;

Kino ir konferencijų erdvė. Čia įsigytas interaktyvus ekranas, vyksta mokymai, filmų peržiūros ir kitos veiklos, skatinančios kūrybinį bei novatorišką jaunimo mąstymą.

Alina Jaskūnienė daugiausiai prisidėjusiems, aktyviausiems projekto dalyviams bei partneriams ir savanoriams įteikė atminimo dovanėles, džiaugėsi, kad jie susidomėjo šia veikla, mokėjo inovatyviai pritaikyti gautas žinias.

Direktorė pasakojo, kad Andrius Jacunskas ir gimnazistas Aivaras Požaitis vedė 3D spausdinimo kūrybinių dirbtuvių užsiėmimus, kūrė filmukus. Anot direktorės, labai aktyvus ir kūrybingas buvo Aivaras, jo buvo pilna visur…

Direktorė minėjo daug jaunųjų aktyvistų, tačiau kai kurie buvo pažymėti ir dėl to, kad, be visų darbelių, jie dar buvo ir artistai… Tai Eglė Jakučionytė, Jonė ir Agota Vartavičiūtės, Aistė Abramavičiūtė, Gerda Švedaitė, Marija Paltanavičiūtė, Austėja Žėkaitė, Linas Andriekus, Samanta Radzevičiūtė, Mindaugas Sabaliauskas, Miglė Taraškevičiūtė, Gabija Paškevičiūtė, Augustė Zubavičiūtė, Jonas Rasiukevičius, Jonas Pačėsas, Karina Stankevičiūtė (vedė „protmūšį“), Mantas Gajauskas, Aistė Abramavičiūtė, Marija Paltanavičiūtė, Žygimantas Bubnys, Jonas Ulinskas, Greta Bieliauskaitė, Viktorija Požaitytė, Justinas Zajančkauskas, Aironas Žvinklys ir daug kitų.

Anot direktorės, vartotojų požiūrį į biblioteką keitė 3D spausdintuvo atsiradimas. 3D spausdintuvu pagamintų pasakų personažų paroda sulaukė didelio visų amžiaus grupių susidomėjimo. Vaikams labai patinka pats spausdinimo procesas, tarsi jų akyse vyktų gimimo stebuklas, o vėliau jie mielai žaidžia su pagamintais personažais, vaidina pasakas („Katinėlis ir gaidelis“, „Ropė“, „Vištytė ir gaidelis“ ir kt.). Dalyvaudami 3D spausdinimo pamokose jaunimas ir suaugusieji mokosi suvokti trimatę erdvę, modeliuoti savo idėjas, jas virtualiai apipavidalinti, vizualiai pamatyti.

Direktorė nuoširdžiai dėkojo režisierei Irmai Aleksienei ir animacijų kūrybinių dirbtuvių vedėjui Rokui Subačiui, kurie sugebėjo sudominti jaunimą filmukų kūrimu ir vaidyba. Kūrybinė grupė sukūrė animacinį filmą pagal K. Kubilinsko pasaką „Pagyrūnas baravykas“ bei organizavo kūrybines dirbtuves „Kaip gimsta videofilmas“. Buvo kuriami filmai apie projektą, taip pat jaunimo pasiūlytomis temomis.

A.Jaskūnienė padėkojo ir savo darbuotojams: Palmirai Kvedarienei, Nijolei Raiskienei, Ingridai Vaitkevičienei, Solveigai Pempienei, Ledinai Tamošiūnienei, Jonui Dirginčiui, Violetai Bajorienei, kurie priėmė iššūkį vykdyti tokį ilgą, sudėtingą projektą ir prisidėjo kuriant kitokią, inovatyvią biblioteką.

Padėkos žodžiai buvo ištarti ir jauniesiems verslininkams Helmanui Lik,

Monikai Platakytei ir Virginijai Pranskietei, kurie su jaunimu pasidalino verslo kūrimo patirtimis papasakodami savo „Sėkmės istoriją“.

Renginyje dalyvavęs Birštono savivaldybės mero pavaduotojas, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys įteikė direktorei ir visam viešosios bibliotekos kolektyvui padėkos raštą už šio projekto kūrybingą užbaigimą, palinkėjo ir ateityje nepristigti naujų idėjų ir kūrybingų sprendimo būdų. V. Kederys priminė, kad Birštono viešosios bibliotekos projekto partneriai buvo ir Birštono vienkiemio bendruomenė.

dscf7133

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close