Londono lietuvių šeštadieninės mokyklos „Kodėlčius“ direktorė Rūta Bosienė – projekto „Aš lietuvis“ iniciatorė-praėjusiais metais kreipėsi į Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos administraciją dėl bendrų projekto veiklų, tad gegužės pabaigoje „Revuonoje“ lankėsi Londono lietuvių grupė, o spalio pabaigoje paviešėti į Londoną iškeliavo ir šešios 6-7 klasių revuonietės su savo mokytojom. Moksleivės ir mokytojos lankėsi įvairiose Londono vietose, dalyvavo įvairiuose užsiėmimuose kartu su Londone gyvenančiais lietuviais, daug pamatė ir grįžo kupinos įspūdžių. Mergaitės gyveno lietuvių šeimose, pamatė Londono lietuvių gyvenimą iš arti, pirmą kartą keliavo lėktuvu, trakiniu, metro ir dviaukščiais autobusais, bendravo su įvairių tautybių žmonėmis, daug pamatė, patyrė ir sužinojo.

  Pirma diena Londone prasidėjo lituanistinėje menų mokyklėlėje. Tai šeštadieninė lietuvių vaikų, gyvenančių Anglijoje, mokykla „Kodėlčius“. Direktorė Rūta Bosienė pirmiausiai supažindino su mokykla, jos mokiniais, mokytojais ir parodė filmuką apie mokyklos veiklą ir renginius.Vėliau dalyvavome pamokose. Londono lietuviukai mokosi lietuviškai skaityti, rašyti, taisyklingai ir raiškiai kalbėti lietuviškai, mokosi patarlių, priežodžių, žaidimų.Taip pat šioje mokykloje jie gali dainuoti ir šokti. Galimybę kartu padainuoti ir pašokti turėjo ir „Revuonos“ moksleivės bei mokytojos, tad popietė studijoje prabėgo labai greitai ir linksmai.

  Antrąją dieną keliavome po Londono centrą. Pirmiausiai aplankėme gamtos muziejų. Nors muziejuje buvo gausybė žmonių, bet pamatėme daug įdomių dalykų. Pirmiausia aplankėme dinozaurų skyrių ir gėrėjomės didžiuliais skeletais, kaukolėmis, kaulais ir labai tikroviškai atkurtais dinozaurų modeliais. Kitame skyriuje daug sužinojome apie žemės sudėtį, matėme įvairių modelių, iškasenų, „keliavome“ į žemės centrą. Nusileidę laiptais žemyn aplankėme ir žmogaus evoliucijos skyrių. Ten buvo gausu pirmykščių įvairiose vietovėse gyvenusių žmonių modelių, paveikslų, žemėlapių. Vėliau aplankėme mokslo muziejų,kur matėme įvairiausių senovinių mašinų, lėktuvų, baldų ir prietaisų, matėme, kaip jie evoliucionavo ir tobulėjo. Buvome ir šiuolaikinių technologijų skyriuje, tik mums pritrūko laiko išbandyti įvairiausius įrenginius, kurie padeda pažinti žmgaus organų veiklą. Aplankę muziejus keliavome į Londono centrą, aplankėme Bekingemo rūmus ir parką, stebėjomekarališkos sargybos pasikeitimą, matėme garsųjį Big Beną bei apžvalgos ratą Londono akį, pasivaikščiojome garsiausiomis Londono gatvėmis.

  Trečioji diena buvo skirta viešnagei Lutono universitete, kur mus pasitiko ir rūpinosi Eimantas Bosas, dirbantis šioje mokslo įstaigoje. Pirmiausia pasivaikščiojome po didžiulį ir modernų universitetą. Ypač įspūdinga biblioteka, kuri užimą visą didžiulį septynių aukštų pastatą ir buvo atidaryta tik šiais metais. Apžiūrėjome bendrabučius, darbo bei poilsio vietas, daug sužinojome apie ten studijuojančių jaunuolių gyvenimą. Vėliau sugrįžome į auditoriją, kur mūsų palydovės vedė užsiėmimus, o mergaitės dirbo grupėmis. Pirmiausia jos piešė savo įsivaizduojamą studentą, o paskui iš lego kaladėlių statė svajonių universitetą su visais jį supančiais pastatais. Visi užsiėmimai vyko anglų kalba, tad teko prisiminti viską, ko išmokta per pamokas ir išdrįsti kalbėti, bet visiems puikiai sekėsi, nes užduotys buvo įdomios, o universiteto studentai labai draugiški ir malonūs.

  Paskutinę mūsų viešnagės Londone dieną lankėmės Harlingtno mokykloje, kur mus sutiko „Kodėlčiaus“ mokyklos direktorė Rūta Bosienė, šioje angliškoje mokykloje dėstanti matematiką. Ji surengė mums ekskursiją po mokyklą. Įdomu buvo pamatyti, kaip išdėstytos patalpos, kokie didžiuliai ir turtingi yra muzikos bei dailės kabinetai, kokiais plakatais ir darbais papuoštos mokyklos koridorių sienos. Mokyklos koridoriai labai vaizdžiai atspindi, koks dalykas dėstomas netoliese esančiuose kabinetuose. Pavyzdžiui, prie matematikos kabineto yra iškabinti lapai su dažniausiai mokinių daromomis klaidomis, o prie dailės kabinetų sienos nukabinėtos įvairiausiais paveikslais, piešiniais, plakatais ir kitokiais vaikų rankomis atliktais kūriniais. Po labai įdomios ekskursijos vyko netradicinė matematikos pamoka, kurioje dalyvavo mūsų mokinės ir mus sutikę lietuviukai, nes anglų moksleiviams tuo metu buvo atostogos ir mokykla buvo tuščia. Po pamokos mes visi kartu dainavome, šokome ir dėkojome vieni kitiems už puikiai kartu praleistą laiką, puikius įspūdžius ir galimybę pamatyti Londono lietuvių gyvenimą bei gražiausias šio nepaprasto miesto vietas. Viešnagė baigėsi, bet tai, ką sužinojome ir išmokome kelionės metu, išliks ilgam.

Vidutė Kuzmauskienė

20161023_135610

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close