Tris dešimtmečius lauktos įkurtuvės buvo įspūdingos (GALERIJA)

Praėjusį penktadienį Birštone iškilmingai atidarytas naujas sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas Mineral SPA“. 20 mln. eurų kainavusio projekto vystytojai tikisi pelnyti 4,5 žvaigždučių kategoriją ir tapti pirmuoju tokios kategorijos sveikatingumo ir poilsio kompleksu Lietuvoje. Šia proga žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti į spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, projekto vystytojai Norbertas Pranckus ir Vytas Brusokas, generalinis direktorius Miroslavas Novickij, medicinos centro vadovė Gintarė Vaitkienė bei komplekso interjerą ir architektūrą kūrę architektai Viktorija Puodžiūtė ir Robertas Gasionis.

 

Savivaldybės vadovė buvo tas žmogus, kuris labiausiai džiaugėsi, kad pagaliau daugiau kaip tris dešimtmečius stovėjęs ir visiems akis badęs statinys tapo puikiu sveikatingumo ir poilsio centru, kuris ne tik papuošė Birštoną, bet ir pritrauks daugiau poilsiautojų ir turistų.

„Noriu priminti, kad viskas vyko kaip pasakoje: seniai seniai, tai yra 1983 m. čia buvo pradėta statyti vandens ir purvo gydykla bei poliklinika. Projektą vykdė Aušra ir Romualdas Šilinskai, panašų pastatą suprojektavę ir Druskininkuose. Darbai sustojo, kai prasidėjo nepriklausomybės laikai. Pastatas pamažu virto griuvėsiais, kurie išties nepuošė kurorto. Ant jų ėmė augti medžiai. Tačiau 1997 m. nuspręsta jį, patikėjimo teise perduotą valdyti savivaldybei, reanimuoti. Prasidėjo remontai, kurių metu buvo sudėti langai ir atlikti kiti darbai, tačiau viską sustabdė krizė“, – trisdešimties metų senumo istoriją priminė Nijolė Dirginčienė.

2005 m. buvo suformuotas 9 ha žemės sklypas, o statinys perleistas Birštono savivaldybei, kuri netrukus pradėjo ieškoti investuotojų. Nelabai sekėsi pirmajam investuotojui, kuris įsigijo šiuos pastatus. Ir tik 2013 m. įvyko lūžis – apgriuvusiu statiniu, nors ir suvokdamas didžiulę riziką, susidomėjo dabartinis projekto vystytojas. Nuo 2001 m. su mineraliniais vandenimis Birštone dirbęs Norbertas Pranckus per dvejus metus sugebėjo griuvėsių vietoje išauginti įspūdingus rūmus, kuriuose žmonės atgaus sveikatą, jėgas ir šypsenas.
„Miestui „Vytautas Mineral SPA“ – didžiulė dovana. Pernai turistų skaičius išaugo net 40 proc. Šiemet – 11–12 proc. Atidarius šį pastatą, tikėtina, poilsiautojų ir turistų skaičius dar labiau išaugs. Be to, tai padės išspręsti ir socialines problemas – atsiras daugiau darbo vietų“, – džiaugėsi merė, gyvendama įkurtuvių nuotaika.

„Su mineraliniais vandenimis dirbu nuo 2001 metų, tačiau mintis pastatyti tokį sveikatingumo ir poilsio centrą kilo ne iš karto. Reikėjo daug darbo, priimti daug iššūkių. Juk vos ne pusė pastato buvo griuvėsiai. Džiaugiuosi, kad savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė labai daug prisidėjo, kad darbai vyktų sklandžiai, kad buvo suinteresuota šio objekto greitesne statyba. Dabar laukia kiti iššūkiai – padėti klientams atgauti jėgas ir šypsenas“, – sakė N. Pranckus.

Apie darbų eigą ir sunkumus, su kuriais neišvengiamai teko susidurti, pasakojo projekto vystytojas Vytas Brusokas. Beje, jis sakė, kad jeigu kas vėl pasiūlytų tokį projektą, ko gero, atsisakytų. Įgyvendinti tai, kas buvo sumanyta, ir gauti tokį rezultatą pavyko tik visos komandos, architektų ir statybininkų dėka.

Generalinis direktorius M. Novickij pripažino, kad jų tikslas buvo papuošti ne tik Birštoną, bet ir visą Vidurio Lietuvą. „Dabar prasideda kitas etapas – sukurti aukštos kokybės produktą. Šiandien vyksta prezentacija, o visą mėnesį šlifuosime kokybės standartus, kurie ir yra raktas į sėkmę“, – sakė generalinis direktorius.

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, į ką bus orientuotas šis poilsio ir sveikatingumo kompleksas, M. Novickij pažymėjo, kad orientuojamasi į vidutines ir aukštesnes pajamas turinčius klientus, kuriems 30 ir daugiau metų. „Jau šiandien bendradarbiaujame su partneriais Izraelyje, Japonijoje, Azerbaidžane. Dienos poilsis, pasak generalinio direktoriaus M. Novickij, atsieis nuo 50 iki 100 eurų. Į šią kainą bus įskaičiuota nakvynė, maitinimas ir procedūros. Planuojama, jog ši prabangi oazė lankytojams duris atvers spalio pabaigoje. Tačiau jau dabar kambariai yra sparčiai rezervuojami.

Reikia pažymėti, kad šiame sveikatingumo ir poilsio komplekse įrengti 165 kambariai, yra mineralinio vandens baseinai, vertikali 30 vietų masažinė vonia, vaikų baseinas, 5 skirtingos pirtys, druskų kambariai. Svečiams bus siūlomi masažai, mineralinės vonios, atliekamos įvairios grožio bei gydomosios procedūros. Kaip buvo pristatoma ekskursijos metu, pirtyse bus naudojamos iš Panaros bendruomenės atvežtos vaistingosios žolelės, veiks ledo ir šalčio kameros, poilsiautojai galės naudotis net 3 sporto salėmis. Vasaros metu – po pat centro langais veiks pliažas, lauks pasivažinėjimas dviračiais ir kitos aktyvios pramogos.
Prie projekto dirbusi architektė Viktorija Puodžiūtė pristatė architektūrinius sprendinius, paaiškino, kodėl buvo daroma vienaip ar kitaip, kokios medžiagos naudotos.

„Atgaivinti tokį pastatą nebuvo lengva užduotis, ypač dėl to, kad erdvės nebuvo pritaikytos šiuolaikiškam išplanavimui. Žinoma, didžiulė garbė atgaivinti tokį išskirtinį statinį. Jo statyboje panaudota daug natūralių medžiagų: kanadietiškas kedras, skalūnai iš Brazilijos. Spalvos ramios, natūralios, žemiškos, daug žalumos, natūralių augalų, kvapų, daug meno kūrinių, kurie puošia ne tik viešas erdves, bet ir kabinetus, kambarius. Stengėmės išsaugoti ir pritaikyti tas vertingas formas ir erdves. Man šis projektas buvo svajonė, nes čia pritaikyti ne tik architektūriniai sprendimai, bet ir manas“, – sakė architektė.

Medicinos centro vadovė G. Vaitkienė priminė, kad ji šiame projekte dalyvauja nuo pat pradžios. Daug bendravo su Europos SPA asociacija, domėjosi, kas siūloma šiuo metu ir ko pageidauja klientai.

G. Vaitkienė paminėjo, kad šiais laikais žmonija daugiausia patiria stresą, tad labiausiai reikalingi tokie poilsio ir sveikatinimo centrai, kur žmogus galėtų atgauti ne tik fizines jėgas, bet ir dvasinę pusiausvyrą. „Stresas – didžiausias žmogaus priešas, tad mes stengsimės, kad būtų pasiekta ir žmogaus siela, duosim receptą, kaip įveikti stresą“, – sakė G. Vaitkienė, pažymėdama, kad šio komplekso išskirtinumas – mineralinis aukštos koncentracijos mineralinis vanduo, išgaunamas iš 715 m gręžinio. Jis savo savybėmis primena Negyvosios jūros vandenį ir bus naudojamas įvairiausioms vandens procedūroms. Pasak G. Vaitkienės, milijonus metų nepaliestas unikalus gręžinio vanduo turi teigiamą poveikį gydant nervų, virškinimo, sąnarių ligas, o ypač mažinant stresą.
Po spaudos konferencijos buvo surengta ekskursija po visą didžiulį pastatą, stebinantį savo erdvėmis, architektūriniais sprendiniais, alsuojantį begaliniu jaukumu ir ramybe.

Pirmiausia nusileidome į pirmąjį aukštą, kuriame įrengtas SPA centras, padalintas į sausąją ir šlapiąją zonas. Masažai bus atliekami tiek aparatais, tiek rankomis, bus galima atlikti masažus vienas kitam, mėgautis įvairiomis originaliomis procedūromis, pirtimis, baseinais ir kt. Sunku viską papasakoti, ne veltui sakoma, kad geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti.
Didelį įspūdį padarė skaitykla su kupolu viršuje ir apačioje, o ant jo – skaitančio žmogaus figūra. Vaikams taip pat skirtos erdvės ir kambariai, yra sąlygos užsiimti įvairia aktyvia veikla ir žaidimais.

Šio įspūdingo sveikatingumo ir poilsio centro atidaryme dalyvavo per tūkstantį kviestinių asmenų, tarp jų daug politikų, verslo ir kultūros atstovų.

Garbė perkirpti simbolinę įkurtuvių juostą atiteko Birštono savivaldybės merei N. Dirginčienei, Seimo nariui Andriui Palioniui, projekto vystytojams N. Pranckui ir V. Brusokui bei generaliniam direktoriui M. Novickij. Po iškilmingo centro atidarymo jie visi gavo teptukus su dažais ir ant sienos piešė Nemuno peizažą. Paveikslą vėliau teks pabaigti jaunam dailininkui Petrui Lincevičiui.

Svečiai turėjo galimybę pamatyti įdomią kultūrinę programą, aplankyti parodas, klausytis Kęstučio Vaiginio koncerto, pamatyti Lauros Daili kolekcijos modelius, Šarūno Šimulyno ir Donato Norušio skulptūrų ekspozicijas, taip pat dalyvauti Prienų-Birštono krepšinio komandos „Vytautas“ sezono atidaryme bei pristatyme.

O vakare kas norėjo dar galėjo pasilikti ir diskotekoje…

 dsc_2170

galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close