„Šventa Ona – duonos ponia“ Užuguostyje

Vasara persirito į antrąją pusę. Tai primena dvi svarbios tradicinio kalendoriaus datos, daugelyje parapijų pažymimos reikšmingomis bažnytinėmis šventėmis. Liepos 31 d. visus į Užuguostį kvietė tradiciniai Šv. Onos atlaidai ir margaspalvė šventė „Šventa Ona – duonos ponia“.

Liepos 25-oji – šv. Jokūbo, vieno iš Kristaus apaštalų, vardadienis. Kaimo darbų rate tai jau rugiapjūtės pabaigtuvės, dar vadintos pagynomis ar nuobaigomis. Po jų „dienelės trumpyn – darbeliai mažyn“.

Šventojo Jokūbo dienai papročiais antrina Oninės. Jų data yra liepos 26-oji. Onos vardas – pats populiariausias iš moterų vardų Lietuvoje. Šventoji Ona liaudies ikonografijoje vaizduojama dažniausiai su knyga, priglobusi dukrą Mergelę Mariją. Tai motinos – mokytojos ir auklėtojos – įvaizdis. Taiklūs šio meto liaudiški apibūdinimai sudėlioti į patarles. Sakoma: „Šventa Ona – duonos ponia“, „Ateina Onutė su šviežia duonute“, „Šventa Ona – gera žmona: aptepa duoną su smetona“. Ruginė duonelė – nuo senovės pagrindinis lietuvio valgis. Todėl rugiapjūtę ir pradėdavo, ir baigdavo apeigomis. Lauke palikdavo nenupjautą paskutinę saują rugių ir iš jos pindavo „jievarą“ – tarsi kokią kasą, kurios viršūnę prilenkdavo prie žemės ir prislėgdavo akmeniuku. Lyg sakydami: „Ką iš žemės paėmėme, grąžiname jai. Tegu kasmet pasikartoja gyvybės ratas“.

Liepos 31 d., sekmadienį, tradiciniai šv. Onos atlaidai visus sukvietė į Užuguosčio šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią, kurioje šv. Mišias aukojo kunigas Donatas Šukys. Prieš Mišias visas Onas, Onutes ir Onytes pasveikino ir gėlėmis apdovanojo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė ir bendruomenės narys, verslininkas Gintautas Sodaitis.

 

Po šv. Mišių jau penktus metus iš eilės bendruomenės „Užuguostis“ iniciatyva visi susirinkusieji buvo pakviesti į buvusios mokyklos sporto salę, kur jų laukė margaspalvė šventės „Šventa Ona – duonos ponia“ programa su įspūdingu koncertu, apdovanojimais, sveikinimais bei dosniu vaišių stalu. Šiais metais šventė prasidėjo nuo pat ankstaus ryto sporto varžybomis: krepšinio „Trys prieš tris“, bėgimo aplink Užuguostį, smiginio ir jėgos rungtimis. Džiugu, kad ši naujovė sulaukė vietos jaunimo nemažo susidomėjimo, atvažiavo svečių ir iš aplinkinių kaimų.

 

„Norime, kad mūsų Užuguostyje gyventi būtų gera, kad kasdienybė būtų paįvairinta renginiais, šventėmis, kuriose tiek jaunas, tiek senjoras būtų laukiamas ir jaustųsi reikalingas. Todėl kiekvienais metais šią šventę stengiamės padaryti vis įdomesnę, spalvingesnę. Kad žmonėms to labai reikia, liudija susirinkusių gausa – vos sutilpo į salę. Tai pats didžiausias atpildas už įdėtą triūsą ir pastangas“, – dalijosi renginio įspūdžiais bendruomenės pirmininkė Danutė Sodaitienė.

 

Šventės globėjas ir pagrindinis iniciatorius bei organizatorius Gintautas Sodaitis džiaugėsi, kad bendruomenė Onines pasitiko ne tik su įdomia visos dienos programa, bet ir su nauja garso, šviesos aparatūra, stalais, suolais bei išdavė paslaptį, jog greitu laiku buvusios mokyklos prieigos bus sutvarkytos, jose atsiras vaikų žaidimų parkelis, paplūdimio tinklinio aikštelė. Jau rugsėjo mėnesį užuguostiečiai ir svečiai bus pakviesti į atidarymo šventę.

 

O bendruomenė, tradiciškai organizuojanti šią šventę, siekia, kad visa tai nebūtų pamiršta, kad šv. Onos ar kitos tokios šventės nebūtų laikomos vien tik bažnytinėmis šventėmis, kad jos gali būti skirtos šeimai ir giminei, bendruomenei pabūti kartu, paprašyti Dievo globos, pasidžiaugti vieniems kitais. Akimirkai sustoti ir pailsėti nuo dienos darbų. Pamiršti moderniąsias technologijas ir pasigrožėti gamta, pajausti jos alsavimą…

 

Bendruomenės „Užuguostis“ informacija

 DSCF1561

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close