LLRI analizė: dalies savivaldybių administracijos vis dar neproporcingai didelės

Birštono savivaldybės administracijoje šių metų pradžioje buvo 61 užimta pareigybė

 

Birštono rajono savivaldybės administracijoje per 2015 metus užimtų pareigybių šiek tiek daugėjo. Šių metų pradžioje 1000 gyventojų teko 14,9 užimtos pareigybės, tai 4,4 proc. daugiau nei prieš metus. Birštone šiek tiek, iki 4330, sumažėjo gyventojų


„Kitų panašaus dydžio miestų kontekste, Birštonas atrodo gan neblogai. Iš viso 2015 m. pradžioje savivaldybėje buvo užimtos 59 pareigybės, o šių metų pradžioje jų padaugėjo iki 61”, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Aistė Čepukaitė.

 

Nors gyventojų šalyje mažėja, praėjusiais metais beveik pusė (26 iš 60) savivaldybių dar labiau plėtė administracijas, atskleidė Lietuvos laisvosios rinkos instituto analizė.  

 

Per penkerius metus Lietuvoje žmonių sumažėjo 5,4 proc., o juos aptarnaujančių savivaldybių administracijų darbuotojų daugėjo 2,6 proc.

 

„Praėję metai buvo pirmieji, kai savivaldybių administracijos šiek tiek – 1,4 proc. traukėsi, bet tai neatskleidžia tikrųjų tendencijų. Reikšmingai persitvarkė tik du didieji miestai – Vilnius ir Kaunas, atitinkamai administracijas sumažinę 73 ir 99 darbuotojais. Beveik pusė savivaldybių, nepaisant to, kad gyventojų mažėjo, ne tik nesitraukė, bet priėmė dar naujų darbuotojų”, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Aistė Čepukaitė.

 

Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, tūkstantį gyventojų vidutiniškai aptarnauja 7,4 savivaldybės darbuotojai. Užimtų pareigybių skaičius, tenkantis 1000 gyventojų, didėjo daugiau kaip dviejuose trečdaliuose savivaldybių.

 

Santykinai daugiausia administracijos darbuotojų turi išlaikyti Neringos gyventojai, čia 1000 gyventojų tenka net 27, Pagėgių – 18, Ignalinos – daugiau kaip 15. Palyginimui, Kauno rajone 1000 gyventojų aptarnauja mažiau kaip 4 savivaldybės administracijos darbuotojai, Marijampolės, Jonavos – mažiau kaip 5.

 

„Suprantama, kad didžiuosiuose miestuose administracijos darbuotojų 1000 gyventojų tenka mažiau. Taip pat suprantame, kad kiekviena savivaldybė turi savos specifikos, tad darbuotojų skaičius neišvengiamai šiek tiek skiriasi. Tačiau kai kuriose tiek pat gyventojų turinčiose savivaldybėse administracijos darbuotojų skaičius skiriasi kelis kartus. Pavyzdžiui, Ignalinos rajone gyventojai išlaiko 250 darbuotojų, panašaus dydžio Širvintų rajone – 101. Klaipėdos rajono savivaldybėje dirba 334 žmonės, Kėdainių – 157. Kai skaičiai skiriasi šimtais, savivaldybės vadovai turėtų kelti sau klausimą, ar administracija sudėliota racionaliai – toks ir yra šių skaičiavimų tikslas”, – pastebi Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

 

Iš viso savivaldybių administracijose Lietuvoje dirba 13 800 žmonių.

 

Apie Lietuvos laisvosios rinkos institutą

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais. Instituto misija – įtvirtinti individo laisvės ir atsakomybės, laisvosios rinkos bei ribotos valdžios idėjas. LLRI atlieka tyrimus reikšmingais ekonomikos ir jos politikos klausimais, rengia įstatymų ir jų projektų ekspertizes, užsiima švietėjiška veikla.

 

 

Visa analizė čia: http://www.llri.lt/wp-content/uploads/2016/07/savivaldybiu-administracijos2-07_13.pdf

 

Tyrimui naudotus duomenis teikė Lietuvos valstybės tarnybos departamentas. Pagal šią sąranką, savivaldybių administraciniais žmogiškaisiais ištekliais laikomos užimtos pareigybės savivaldybių administracijose (įskaitant seniūnijas), savivaldybių kontrolės ir audito tarnybose bei savivaldybių tarybose. Į darbuotojų skaičių įeina tiek valstybės tarnautojai, tiek dirbantieji pagal darbo sutartis (tai gali būti ir pagalbinis personalas).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close