Gaisrai Černobylio zonoje užgesinti, pavojaus Lietuvos gyventojų sveikatai nėra

Černobylio AE nuotr.

Černobylio AE nuotr.

Šiandien Ukrainos valstybinė avarinių situacijų valdymo tarnyba paskelbė informaciją, kad šįryt nepaisant sudėtingų oro sąlygų dėl stipraus vėjo buvo sėkmingai užgesinti kelias paras trukę gaisrai Černobylio zonos miškuose, kurie Černobylio atominės elektrinės avarijos metu buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis.

Radiacinės saugos centras sulaukia susirūpinusių gyventojų skambučių dėl galimo pavojaus gyventojų sveikatai. Dauguma besikreipiančiųjų domisi, ar dėl gaisro Černobylio zonos miškuose būtina taikyti jodo profilaktiką. Informuojame, kad gaisrų Černobylio zonos miškuose metu į orą gali patekti daugiausia cezio-137 radionuklidų, todėl jodo profilaktikos tokiais atvejais taikyti netikslinga. Jodo profilaktika taikoma tik tais atvejais, kai yra tikimybė, kad į aplinką gali pasklisti radioaktyviojo jodo. Pagrindinis jodo profilaktikos tikslas – blokuoti skydliaukę nuo galimo radioaktyviojo jodo įsisavinimo.

Atkreipiame dėmesį, kad radioaktyvusis jodas į aplinką gali pateikti branduolinės avarijos atveju. Gyventojai taip pat nerimauja dėl savo vaikų sveikatos – ar jiems saugu būti lauke. Norime nuraminti, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdoma Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistema. Šios sistemos stotys, išdėstytos visoje teritorijoje, matuoja gama dozės galią. Gaisras Černobylio zonos miškuose bei galimi radioaktyviojo cezio pėdsakai ore jokios papildomos įtakos Lietuvos gyventojų apšvitai neturės.

Radiacinio fono pakitimų Lietuvoje nepastebėta, todėl nėra pagrindo manyti, kad vaikams ir suaugusiesiems pavojinga būti lauke. Duomenų kitimą Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistemoje gali stebėti bet kuris gyventojas Radiacinės saugos centro interneto svetainėje (aktyvi nuoroda „Radiacinis fonas Lietuvoje“). Apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus informuojami papildomai.

Pabrėžiame, kad gyventojai, kilus klausimų dėl radiacinės saugos ar situacijos Ukrainoje, gali kreiptis į Radiacinės saugos centrą tel. (8 5) 236 1936 arba el. paštu rscATrsc.lt, arba susipažinti su informacija mūsų interneto svetainėje www.rsc.lt.

RSC

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close