Praėjusį sekmadienį prie Birštono bažnyčios vyko akcija „Aš nupirkau plytą šv. Pranciškaus onkologijos centro statybai“. Buvo renkamos aukos šio objekto Klaipėdoje statybos darbams užbaigti pardavinėjant simbolines plytas. Akciją vykdė Kauno paliatyvios medicinos centro savanorių komanda VITA DIGNA, vadovaujama Irenos Danielienės ir Birštono onkologinių ligonių klubo pirmininkės Anelės Pyragienės.

Prieš keletą metų broliai pranciškonai subrandino idėją pastatyti pirmąjį Klaipėdoje ir Lietuvoje dvasinės, psichologinės pagalbos Šv. Pranciškaus onkologijos centrą vėžiu sergantiems ir jų artimiesiems. Numatyta pastatyti meno galeriją, koplyčią, šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyną ir sveikatingumo centrą. Klaipėdos miesto savivaldybė ir Klaipėdos viršininko administracija2006 m. šalia Klaipėdos universitetinės ir Jūrininkų ligoninių centro paskyrė2,4 hažemės sklypą.

Nuo pat statybos pradžios į projektą įsijungė britų-lietuvių labdaros fondas „The Tiltas-Trust“ kartu su šioje srityje veikiančiomis organizacijomis.

2008 m. gegužės mėnesį Klaipėdoje buvo pradėta paramos centro statybai ir solidarumo su vėžiu sergančiais akcija „Vilties bėgimas“. Netrukus startavo ir kita akcija, kurios metu renkamos aukos statybai pardavinėjant simbolines plytas. Ji pasklido po visą Lietuvą. Geros valios žmonės aukoja lėšas, kad šis centras pradėtų veikti, kaip ir buvo planuojama, dar šiais metais.

Prie kurorto bažnyčios, šventoriuje, savanoriai Grytė, Kristina, Povilas, Ernesta ir jų vadovė Irena kvietė žmones prisidėti prie aukos.

– Džiaugiamės, kad birštoniečiai atsiliepė į šią akciją. Malonu, kad pirmieji pavyzdį parodė Birštono parapijos dvasininkai kunigas Alfonsas Babonas ir klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius, kurie paaukojo ženklias sumas centro statyboms užbaigti ir kvietė tą padaryti  savo parapijiečius. Pamokslo metu klebonas monsinjoras J. Dalinevičius sakė, kad visi esame draugai, todėl reikia vieni kitiems padėti, – kalbėjo I. Danielienė.

Akcija „Vilties bėgimas“, palaikant klaipėdiškių iniciatyvą, organizuojama gegužės 26 d.  Alytuje. Birštono jaunimas ruošiasi gausiai dalyvauti, taip pat kviečiami visi norintys ir galintys dalyvauti.

A. Pyragienė po akcijos sakė, kad surinkta 1200 Lt, už ką ji ir visi akciją organizavę savanoriai nuoširdžiai dėkoja birštoniečiams.

 ***

Po akcijos pakalbinome Kauno paliatyvios medicinos centro vadovę Ireną Danielienę. Ji sutiko plačiau papasakoti apie savanorių komandos VITA DIGNA veiklą.

– Sunkiam ligoniui, jo šeimai jausti saugumą, palaikymą ir sulaukti pagalbos iš realiai veikiančių toje visuomenėje institucijų yra pagrindinė žmogaus teisė. Savanorystė yra viena iš galimybių mums lemti visuomenėje vykstančius procesus. Savanoriai – asmenys, kurie laisva valia ir niekieno neverčiami atlieka visuomenei naudingą darbą, negaudami už tai atlygio. VšĮ „VITA DIGNA“ savanoriai yra vieni iš pirmųjų Lietuvoje, pradėję teikti savanorišką pagalbą kartu su paliatyvios pagalbos specialistais. Veiklą pradėjome ir vykdome be reklamos ir  be finansines paramos, – pasakojo vadovė.

Savanoriai nėra žmonės iš gatvės, panorę dalyvauti šioje veikloje. Jie yra baigę mokymus pagal Paliatyvios medicinos centro paruoštą mokymo programą, atlikę praktiką paliatyvios slaugos stacionare ir papildo paliatyvios pagalbos specialistų komandą, lankydami ligonius namuose ir gydymo įstaigose (Kauno slaugos ligoninėje, Onkologinės ligoninės Paliatyvios slaugos skyriuje). Tad „VITA DIGNA“ savanoriai turi naudingos praktinės patirties ir žinių: vykdo savanorių atrankas ir mokymus, moka bendrauti su ligoniais ir jų artimaisiais, yra susipažinę su konsultavimo specifika,  būdingomis ligonių ir jų artimųjų psichologinėmis ir socialinėmis problemomis, jų sprendimo būdais.

– Šiuo metu aktyvių savanorių yra 14 asmenų, o trečia laida, dar 14 asmenų jau atlieka praktiką ir netrukus papildys mūsų gretas. Atrankų metu orientuojamės į profesinę kompetenciją turinčius asmenis: medikus, psichologus, socialinius darbuotojus.

Savanorystė kelia iššūkius – reikia išmokti susitarti,  suprasti,  priimti sprendimus. Ši veikla padeda ugdyti asmenybę, suteikia galimybę išbandyti save ir įgyti žinių bei įgūdžių, padedančių ir profesinėje veikloje, – kalbėjo I. Danielienė, džiaugdamasi savo jaunaisiais pagalbininkais.

Jauni žmonės – aktyvesni, jie dažniau imasi šios veiklos. Jausdamiesi reikalingi, vertinami ir gerbiami, įgydami naujos patirties ir pažinčių savanoriai neretai teigia gaunantys daugiau nei duoda.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close