Lietuvos laisvės gynimo 25-mečio renginių atgarsiai

Prienuose renginiai, skirti Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui paminėti, prasidėjo sausio 1 d. fotografo, kraštiečio Marijono (Mariaus) Baranausko fotografijų parodos, skirtos Sausio 13-osios įvykiams atminti, atidarymu.

 

Parodos atidaryme skambėjo patriotinės dainos apie Lietuvą. Jas atliko Krašto muziejaus ansamblis „Marginys“. Sveikinimo žodį tarė muziejaus direktorė Lolita Batutienė. „Kiekvienas iš mūsų prisimena tą dieną savaip. Ši diena visada išliks mūsų prisiminimuose. Sausio 13-osios didvyriams turėtume dėkoti už tai, jog esame laisvi ir nepriklausomi, galime svajoti, mokytis, studijuoti, kalbėti savo ir užsienio kalbomis ir būti žemėlapyje ne kaip sudėtinė imperijos dalis, o kaip atskira ir vieninga šalis. Mūsų tauta negausi, tačiau stipri, išskirtinė ir nepaprasta. Mes esame LIETUVA!“, – kalbėjo direktorė.

Muziejaus vadovė susirinkusiesiems pristatė parodą ir jos autorių, žurnalistą, fotografą Marijoną (Marių) Baranauską, apie kurį dalis kraštiečių mažai ką žino. Internete taip pat šykštu informacijos, kurią bendromis jėgomis pavyko surinkti iš įvairių šaltinių.

M. Baranauskas gimė 1931 m., mokėsi Išlauže, Prienuose, Vilniuje, 1959–1965 m. Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką. Dirbo Eltos, TSRS spaudos agentūros „Novosti“ (Naujienos; nuo 1993 m. Rusijos informacijos agentūra „Novosti“) Lietuvos skyriaus fotožurnalistu. Per daugelį žurnalistinio darbo metų agentūrose ELTA ir APN aplankė beveik visus Lietuvos kampelius, pabuvojo 44 pasaulio šalyse.

Nuo 1959 m. dalyvavo respublikinėse ir tarptautinėse fotoparodose, įvairiuose konkursuose, apdovanotas apie 200 medalių, diplomų, specialių prizų. Aukso medaliais apdovanotas Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje. Surengė 34 autorines fotoparodas įvairia tematika Lietuvoje ir užsienyje (Bulgarijoje, Danijoje, Kuboje, Lenkijoje, Vokietijoje, Azerbaidžane, Rusijoje, Latvijoje).

Žymiausi autoriaus fotoalbumai: „Naujasis Vilnius“ (su L. Ruiku), „Tarybų Lietuva“ (vienas autorių), „Dainavos kraštas“, „Vaikų pasaulis“, „Mūsų šeima“, „Lietuvos žvejai“.

1978 m.  M. Baranauskui suteiktas Tarptautinės fotografijos meno federacijos menininko vardas (FIAP), 1992 m. – Sausio 13-osios atminimo medalis už publikacijas ir parodas, skirtas 1991 m. sausio įvykiams Vilniuje ir Atgimimo sąjūdžiui, 1994 m. – Tarptautinės fotografijos meno federacijos nusipelniusio menininko vardas (EFIAP). 1996 m. (po mirties) paskirta Vinco Kudirkos premija.

Internetiniame puslapyje bernardinai.lt., 2011 m. publikacijoje, rašoma, kad „M. Baranauskas jau nuo šeštojo dešimtmečio kartu su kolegomis fotožurnalistikoje laužė pokario standartus, bet ir vėl juos gamino, tik jau su atšilimo metų ženklais. Gal todėl daugelis jo fotografijų yra etaloninės, netgi plakatiškos, lyg laiko ar mąstymo sustambintomis kategorijomis simboliai. <…> Fotoalbume „Naujasis Vilnius“ (drauge su L. Ruiku) jis niekaip nepritapo prie senojo Vilniaus veido, nes ir gyvenime – jo iki galo nespėjo perprasti. Suprantama, profesionalus meistriškumas ir čia išliko, bet ne veltui kituose, jau autoriniuose albumuose M. Baranauskas nuo antrinės, civilizuotos natūros vis bėgdavo į Dainavą, pas žvejus prie jūros ar į šeimą su vaikučiais. Su telpančiu ir netelpančiu į rėmus gyvenimu galynėjosi iki pat lemtingojo paskutinio atodūsio“…

„<…> M. Baranauskas buvo kūrėjas iš prigimties, turėjo daugybę draugų ir atvirą širdį. Jo kūrybos palikimas svarus: penki autoriniai fotoalbumai, 49 personalinės parodos, daugybė publikacijų fotoalmanachuose, šimtai įvairių apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje, garbės vardai. Jis ėmė iš gyvenimo daug, ką galėjo imti doras kūrėjas, tačiau atsilygino keleriopai daugiau. Bet gyvenimas vis tiek pastatė vartus ir teko priimti paskutinį smūgį. M. Baranauskas jį atlaikė garbingai…“

Parodos, skirtos 1991 m. sausio įvykiams Vilniuje ir Atgimimo sąjūdžiui, nuotraukose užfiksuotos akimirkos nuo 1988 m. iki 1990 m. kovo 11 d., siekiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Paroda Prienų krašto muziejuje veiks iki sausio 16 d.

DSC_0029

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close