Šilavoto „Davatkyno“ kultūrinė veikla, ir šios vietos paskelbimas muziejumi 2007 metais yra neatsiejami nuo šviesaus atminimo tapytojo Alfonso Vilpišausko, kuris pirmą kartą Davatkyne apsilankė ir pradėjo tapyti 2002 metais. 2004 metais A. Vilpišauskas organizavo pirmąjį plenerą „Ir nevesk mūsų į pagundą“. Tąkart pakvietęs dalyvauti menininkų grupės „Angis“ atstovus, Alfonsas Vilpišauskas kasmet iki 2014 m. kuruodavo plenerus, į juos sukviesdamas įvairių meno šakų atstovus.

2015 metais įvyko dvyliktasis Šilavoto Davatkyno pleneras – „Parafrazės“. Parafrazė (gr. paraphrasis – atpasakojimas).

Meno kūrinys savyje talpina pasakojimą, susidedantį ne tik iš kūrinio turinio: neatskiriama šio pasakojimo dalis taip pat yra ir aplinka (kontekstas), kurioje sukuriamas kūrinys. Plenero metu menininkai, daugiau nei savaitę praleidžiantys Davatkyno muziejaus erdvėje, gyvenantys davatkėlių nameliuose, savo kūriniuose sutalpina šį kontekstą. Jie sukuria tarsi tos vietos atpasakojimą, tam tikrą genius loci (vietos dvasios) interpretaciją, kurią žiūrovas „perskaito“ bei pajunta savaip. Plenero metu sukuriamas kūrinys tampa konkrečios vietos ir jausmų, kuriuos sukelia ši vieta, dokumentacija. Tad meno kūrinį, sukuriamą plenero metu, galima pavadinti konkrečios vietos, šiuo atveju – Šilavoto Davatkyno, parafraze.

Parodoje eksponuojami menininkų, dalyvavusių plenere, kūriniai, sukurti plenero metu ir kūriniai, kurių idėjos užgimė 2015 metų plenero metu.

Per pastaruosius dvylika metų sukaupta archyvinė medžiaga galbūt gali netgi geriau pristatyti A. Vilpišausko pradėtą ir kitų tebetęsiamą veiklą nei aprašas ar pasakojimas. Tad šioje parodoje šalia menininkų kūrinių eksponuojama dvylikos plenerų archyvinė medžiaga. Pasitelkiant filmuotą medžiagą, fotografijas, dokumentus ir kitus artefaktus mėginama pateikti ir bent šiek tiek apžvelgti visų dvylikos plenerų veiklą, kuri neapsiriboja vien plein–air sąvoka (tapymu gamtoje iš natūros). Per dvylika metų Šilavoto plenerai įgavo kultūrinę – edukacinę kryptį: vyksta suaugusiųjų bei vaikų edukaciniai užsiėmimai, kurių metu norintys supažindinami su tapymu aliejiniais dažais. Plenerai uždaromi surengiant dalyvių sukurtų kūrinių parodą Davatkyno muziejaus erdvėje. Ši Alfonso Vilpišausko pradėta kultūrinė iniciatyva tapo tradicija, kuri pagyvina vietos ir regiono kultūrinę veiklą, o tai Davatkyno plenerus artina prie simpoziumo veiklos.

Ši paroda yra skirta a. a. Alfonso Vilpišausko ir jo veiklai Šilavoto krašte atminti.

Plenero „Parafrazės“ dalyviai:

Aušra Andziulytė, Rimantė Butkuvė

Romualdas Čarna, Vilija Čiapaitė

Petras Lincevičius, Gintarė Marčiulynaitė

Eimutis Markūnas, Akvilė Poškutė

Sigitas Straigis, Remigijus Treigys

a.a. Alfonsas Vilpišauskas

 Parodos plakatas I

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close