Paminėta Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena

Gruodžio 3-iąją minima Tarptautinė žmonių su negalia diena. Birštono neįgaliųjų draugija kiekvienais metais susirenka pasidžiaugti gražiais laimėjimais bei pagerbti jubiliatus, šventusius garbingas sukaktis.

Į Birštono neįgaliųjų šventę atėjo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, vicemeras Vytas Kederys, LR Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė, viešnios iš Lietuvos neįgaliųjų draugijos, Birštono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Antanas Grušelionis, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

 

Birštono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Julija Senavaitienė pasveikino visus susirinkusius paminėti Tarptautinę neįgaliųjų dieną. Pirmininkė supažindino su draugijos veikla, pasakojo, kad daug darbų atlieka darbuotojai, kurie turi tam tikras pareigas – siuvėja, skalbėja, vairuotojas, buhalterė, kirpėja, o socialines paslaugas teikiančios darbuotojos lanko neįgaliuosius namuose.

Tačiau ne vien tik darbais gyvena neįgalieji. Jie daug keliauja, priima svečius pas save, aplanko koncertus, dalyvauja festivaliuose, mugėse. Štai ir šiais metais draugijos nariai ilsėjosi Palangoje, jau yra aplankę Šventąją, Nidą, Kryžių kalną ir kitas įdomias bei lankytinas vietas.

Šiemet neįgalieji jau nepasitenkino kelionėmis po Lietuvą, bet kruiziniu laivu vyko į Stokholmą. Nors kelionė buvo ne iš lengvųjų, tačiau labai įdomi ir turininga – juk tik nedaugelis buvo keliavę jūra.

Neįgalieji skaito ir laikraščius, kuriuos užprenumeruoja Savivaldybė.

Merė N. Dirginčienė pasveikino neįgaliuosius su Tarptautine neįgaliųjų diena, padėkojo už jų aktyvią veiklą bei Birštono vardo garsinimą, už tai, kad jie buriasi bendrai veiklai ir nesėdi namuose su savo bėda. „Dėkoju už darbus, kuriuos darote lankydami ligonius, kolegas, padedate kitiems slaugydami ligonius, kad gyvenimas būtų lengvesnis“, – kalbėjo merė.

LR Seimo nario padėjėja V. Petkevičienė priminė, kad savivaldybėje yra apie 300 neįgalių žmonių, kurių nemaža dalis neišeina iš namų, neturi galimybės išsakyti to, ko jie nori arba kas jiems reikalinga. Pasak V. Petkevičienės, reikia padėti šiems žmonėms priartėti prie normalaus gyvenimo ir pamatyti, kas gražaus vyksta aplink.

„Birštone vyksta daug įvairių renginių kultūros centre, pokyčių mieste, kuriuos galėtų matyti per kabelinę televiziją ir tie žmonės, kurių judėjimas apribotas. Reikia kalbėti savivaldybės taryboje ir ieškoti galimybių turėti savo televiziją. Tegul Kalėdų šviesa neša viltį“, – sakė V. Petkevičienė.

Viešnios iš Lietuvos neįgaliųjų draugijos Saulė, Kristina ir Elena sveikino aktyvius birštoniečius ir linkėjo kuo geriausios sveikatos, stiprybės ir kantrybės, o tuos palinkėjimus užrašė į dovanojamą knygą.

Sveikinimo žodį tarė ir Birštono PSPC direktorė Daiva Citvarienė, pasidžiaugdama, kad ši draugija gražiai ir prasmingai gyvena, keliauja ir dainuoja. „Linkiu visokeriopos laimės, stiprios sveikatos, gėrio, stiprybės ir svajonių“, – sakė D. Citvarienė.

Pasveikinti neįgaliųjų atėjo ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovai. Juozas Aleksandravičius pastebėjo, kad neįgaliųjų draugija veikė įvairiu metu, nepaisant to, kas buvo valdžioje. J. Aleksandravičius akcentavo, kad iš neįgaliųjų pavyzdį, kaip galima prasmingai ir turiningai gyventi, gali imti ir visi sveikieji, kurie dažnai būna kuo nors nepatenkinti.

Neįgaliuosius Tarptautinės neįgaliųjų dienos proga sveikino Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkė Julija Barutienė, onkologinių ligonių klubo pirmininkė Anelė Pyragienė, „Carito“ atstovė Nijolė Jakimonienė.

Kaip ir kiekvienais metais, Tarptautinės neįgaliųjų dienos proga sveikinami visi draugijos nariai, kurie tais metais šventė jubiliejinį savo gimtadienį. Šį kartą savo apvalius jubiliejus šventė net 64 asmenys, tarp jų buvo Antanina Paberžienė, Jonas Barauskas, Bronė Šiugždinienė, Onutė Valatkienė, Stefanija Bunevičienė, Stasys Zuberkas ir kt.

Neįgaliųjų draugijos ansamblis „Sugrįžki, jaunyste“ dovanojo nuotaikingą koncertą, po kurio visų laukė bendros vaišės bei jaukūs pokalbiai prie puodelio arbatos.

DSCF8019

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close