Ugnies fiesta pažymėta Šviesos diena

Tamsų šeštadienio vakarą prie Birštono savivaldybės buvo surengtas efektingas renginys, kurį „Ugnies valdovai“ artėjančių švenčių proga dovanojo miesto gyventojams ir svečiams.

 

Belaukiančius pasirodymo žmones šildė oreivių klubo nariai, negailėdami šviesos ir šilumos pliūpsnių.

Netrukus atėjo ir Kalėdų Senelis, kuris pasveikino visus su artėjančiomis gražiomis šventėmis, palinkėjo gražaus ir įspūdingo renginio. O Birštono kultūros centro renginių organizatorė Roma Žentelienė papasakojo legendą apie šv. Liuciją ir Šviesos dieną,

Pas mus saulėgrįža laikomos gruodžio 21–22 dienos, tačiau laukti sugrįžtant šviesos mūsų protėviai pradėdavo jau nuo gruodžio 13-osios. Tai – šventosios Liucijos diena, kitaip dar vadinama Šviesos diena. Labiausiai šv. Liucijos diena švenčiama Švedijoje ir aplinkinėse šalyse. Nors ir atkeliavusi iš kitur, ši šventė nėra svetima mūsų kultūrai – dar pagonybės laikais Lietuvoje tamsiausiu metų laiku būdavo uždegamos simbolinės žvakės ir pradedama laukti saulėgrįžos. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši šventė buvo sutapatinta su šv. Liucijos varduvėmis. Pasakojama, kad šv. Liucija, kurios vardas reiškia „šviesa“, melsdamasi prašė sunkiai sergančiai motinai sveikatos. Motinai pasveikus, jos abi pardavė visą savo turtą ir išdalino vargšams. Dėl tokio poelgio supykęs Liucijos sužadėtinis paskundė ją teismui, kuris nuteisė Liuciją sudeginti ant laužo. Šv. Liucija dabar yra krikščioniškas šviesos simbolis.

Beveik pusę valandos susirinkusieji galėjo stebėti puikų šou baletą su ugnimi, atliekamą „Ugnies valdovų“ grupės. Tai ypač patiko mažiesiems birštoniečiams, kurie, nepaisant žvarboko oro, su tėveliais atėjo į renginį. O vėliau visa šeima galėjo pasigėrėti šventiškai pasipuošusiu Birštonu.

DSCF0219

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close