…kad knyga pasiektų kiekvieną vaiką

Rudenišką žiemos popietę Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje įvyko „Vaikų bibliotekėlių“ dovanojimo šventė. Į ją atvyko Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ steigėjas Ramūnas Karbauskis, fondo ambasadorė Živilė Vyštartaitė, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius. Fondo atstovai atvežė geriausių vaikiškų knygų rinkinius „Vaikų bibliotekėlė 2015“ – per tūkstantį knygų, skirtų kiekvienai Prienų miesto ir rajono mokyklai, darželiui, bibliotekos filialui, vaikų namams, ligoninei.

 

Prienų rajono savivaldybė – bene 54-oji ar 55-oji, kurioje keliaudamas po šalies bibliotekas ir kitas kultūros bei ugdymo įstaigas lankosi, apie spausdinto žodžio mūsų kultūroje svarbą kalba ir knygas vaikams dovanoja verslininkas, ūkininkas, politikas, pirmą kartą šiais metais įsteigtu Lietuvos kultūros mecenato ženklu apdovanotas Ramūnas Karbauskis. Jis į Prienus atvežė po du komplektus naujausių knygų iš pradėto leisti ciklo „Vaikų bibliotekėlės“, kurios vaikus lankys ir bus leidžiamos, kaip tikisi mecenatas, dar artimiausius 20 metų. Taigi kasmet vaikai gaus geriausias lietuviškas vaikiškas knygas. Visos knygos, kurias leidžia fondas, skirtos vaikams iki 10-ies metų.

Paramos ir labdaros fondas „Švieskime vaikus“ įkurtas prieš trejetą metų verslininko, politiko R. Karbauskio ir dainininko Andriaus Mamontovo iniciatyva. Tokiam sprendimui pastūmėjo šiandieninės realijos ir nerimas dėl vaikų ir Lietuvos kultūros ateities – pastebėta, kad vaikai vis mažiau skaito, kad knyga vaikų rankose vis sunkiau atlaiko konkurenciją su mobiliaisiais telefonais ar kompiuteriais. Paramos ir labdaros fondo tikslas – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas, darželius geriausiomis lietuvių autorių knygomis vaikams, skatinti vaikus skaityti, o rašytojus kurti vaikų literatūrą. Tuo tikslu buvo įsteigta nacionalinė premija – antroji Naisiuose teikiama aukščiausia premija, jau antrus metus skiriama „Už geriausią vaikišką knygą“.

Labdaros ir paramos fondas kasmet išleidžia dešimt tūkstančių egzempliorių „Vaikų bibliotekėlių“ ir dalina jas visoje Lietuvoje. Džiugu, kad į Prienų rajono savivaldybę atkeliavo arti šimto bibliotekėlių, bet dar džiugiau, kad „Vaikų bibliotekėlės“ pasiekia tolimiausius Lietuvos kampelius, kur tik dar yra likę švietimo ar kultūros žiburėlių.

R. Karbauskis atsivežė į Prienus tris nacionalinės premijos laureatų knygas, patekusias į praėjusių metų geriausiųjų knygų penketuką. Prieš knygų dovanojimo ceremoniją mecenatas šiltai atsiliepė apie mokytojus, auklėtojus, bibliotekininkus, žmones, kurie prisiliečia prie knygos, bendrauja su jaunuoju skaitytoju, pristatė atvežtas knygas ir jų autorius bei kūrybą, papasakojo, kaip vyksta premijuojamų knygų atranka ir vertinimas, pabrėždamas, kad komisija nežino autorių pavardžių, todėl išlieka nešališkumo kriterijus. Svečias taip pat užsiminė, jog antrasis knygų paketas mažuosius skaitytojus turėtų pasiekti kitų metų pavasarį, dar nesibaigus mokslo metams.

Fondas, pasak jo įkūrėjo, neapsiriboja vien leidyba, bet organizuoja ir daugybę konkursų, kurių vienas – Mažųjų knygos bičiulių festivalis. Šio festivalio organizatoriai kviečia vaikų darželių ugdytinius ir pradinių klasių moksleivius organizuoti tam tikrų autorių pasakų skaitymus, rengti spektakliukus pagal pasirinktas pasakas ir  juos nufilmuoti bei įkelti į interneto bazę. Visi festivalio dalyviai, nesvarbu, kokį vaidmenį jie atliko tame spektaklyje, gauna  puikius prizus – po tris geriausias lietuviškas vaikiškas knygas. „Mes stengiamės motyvuoti ir mokytojus, ir auklėtojus, ir kartu panaudoti teatrą kaip vieną iš priemonių sudominti vaiką literatūra“, – pabrėžė R. Karbauskis, turintis ir pats daug sąsajų su teatru: teatre gastrolėse susipažino tėvai, brolis Mindaugas – Maskvos Majakovskio teatro meno vadovas, vienas žinomiausių pasaulyje teatro režisierių, per savo karjerą laimėjęs tris aukščiausius pasaulyje teatrinius apdovanojimus „Auksinė kaukė“ ir vieną iš jų padovanojęs Naisių muziejui.

Šiais metais mažąja Lietuvos kultūros sostine paskelbti Naisiai garsūs ne tik gražia, išpuoselėta ir nuolat prižiūrima aplinka, muziejais. Tai – unikalus Lietuvoje kultūros židinys ir traukos taškas, kur kasmet apsilanko šimtai tūkstančių turistų. Ten gimęs ir visomis šaknimis įaugęs R. Karbauskis su pasididžiavimu kalbėjo apie savo kraštą, entuziastingai pasakojo apie lankytinas vietas, vykdomas veiklas, projektus.

Naisiai garsėja ne tik televizijos serialu „Naisių vasara“, pabrėžė mecenatas, bet ir tokio paties pavadinimo profesionaliu nekomerciniu teatru, kuriame vaidina ir jaunieji serialo aktoriai, ir vietiniai Naisių gyventojai. Naisiai traukia turistus ir šventiniuose susibūrimuose gaivinamomis senosiomis baltų tradicijomis bei papročiais, o ypač garsėja skleidžiama blaivybės idėja, kuri pamažu plinta ir į kitus Lietuvos kraštus. Naisiai su pusšešto šimto gyventojų – blaiviausias kaimas ir didžiausia sveikuolių koncentracija pasižyminti gyvenvietė.

Pokalbyje su prieniečiais R. Karbauskis kalbėjo apie gražių idėjų tęstinumo svarbą ir pasveikino Prienų rajono savivaldybės tarybą priėmus ryžtingą sprendimą uždrausti prekybą alkoholiu savivaldybės viešuose renginiuose. Svečias pasidalino asmenine patirtimi, kokiais keliais ir kokiomis priemonėmis buvo siekiama blaivių kultūrinių renginių, kuriuose nebūna apsvaigusių asmenų, nes pastarieji (jeigu tokių ir pasitaiko), matydami, jog ten jiems ne vieta, greit pasišalina. Šiandien tokiuose renginiuose, patikino blaivybės šalininkas, nereikia ir įprastinių policijos pajėgų, o jaunieji policijos rėmėjai Naisiuose skaičiuojami dešimtimis.

Valandą trukusią kalbą, prikausčiusią klausytojų dėmesį, R. Karbauskis baigė vertingais patarimais savivaldybės atstovams ir visiems susirinkusiems, pažadėdamas – jeigu tik prireiks – mielai pasidalinti Naisių patirtimi, asmeninėmis įžvalgomis, pakviesdamas atvykti į Naisius ne tik vasarą, bet ir žiemą, kada jie ne mažiau gražūs. Tiems, kurie neturi transporto, pasiūlė užsisakyti nemokamą kelionę ir ekskursiją Naisių autobusu.

Už kultūros puoselėjimą ir gražių idėjų sklaidą bei dosnias dovanas kultūros mecenatui dėkojo vicemeras Algis Marcinkevičius, viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

Renginį dainomis papuošė Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinukai, vadovaujami mokytojos Linos Suchorukovienės.

DSC_0043

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close