Pasidalinti gerumu, kuris nieko nekainuoja, tačiau gelbsti gyvybes, panoro tik keletas

Gruodžio 16 d. Prienų rajono savivaldybės administracijos pastate vyko neatlygintinos kraujo donorystės akcija „Prasmingiausia Kalėdų dovana“.

 

Šią akciją Prienuose organizavo Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (VSB) bei Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Kraujo centras.

 

Per 6 valandas neatlygintinai duoti kraujo sutiko tik 15 prieniečių. Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus. Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė kaip 50 kilogramų. Kiekvieną kartą duodamas kraujo, žmogus užpildo ir donoro apklausos anketą. Donoru leidžiama tapti tik gydytojui patikrinus bendrą žmogaus sveikatos būklę. 4 prieniečiams šios akcijos metu sveikatos būklė neleido tapti neatlygintinais donorais.

 

Iš viso gruodžio 16 d. atlikta 11 sėkmingų donacijų, iš kurių 7 – bendro kraujo donacijos, o 4 – sudėtingesnės, eritrocitų aferezės. Eritrocitų aferezės atliekamos esant didesniam, tačiau neviršijančiam normos hemoglobino kiekiui kraujyje. Suaugusiųjų hemoglobino norma: vyrų – 130–170 g/l, moterų –120–160 g/l.

 

Hemoglobinas prisijungia ir išnešioja deguonies molekules po visą organizmą. Kai hemoglobino kiekis mažas, deguonies lygis krenta, ir organizmui tampa sudėtingiau išlaikyti normalų aktyvumą. Todėl esant žemam homoglobino kiekiui taip pat negalima tapti donoru.

 

Kraujas labai reikalingas ligoninėms. Praėjusią savaitę Santariškių klinikose 3 metų vaikui buvo persodinta iš Latvijos sraigtasparniu atgabenta širdis. Operacijos metu operuojamiems asmenims yra perpilamas donorų kraujas. Operacija be jo būtų neįmanoma. Todėl kiekvienas, prisijungęs prie kraujo donorystės, iš tikrųjų gelbsti ne tik sužeistųjų eismo įvykiuose, bet ir sergančiųjų, kuriems atliekamos operacijos, gyvybes.

 

Praėjusį penktadienį per vieną parą Lietuvos donorinėse ligoninėse buvo registruoti 5 donorai, 4 iš jų tapo efektyviais (iš jų buvo paimti donoriniai organai ir audiniai). Šie donorai nebuvo pasirašę sutikimo donorystei (donoro kortelės neturėjo), sutikimą donorystei davė artimieji. Donorinius organus ir chirurgų transplantologų komandą skraidino 3 sraigtasparniai – du kartus kilo karinių oro pajėgų, vieną kartą – Valstybės sienos apsaugos sraigtasparnis. Per vieną parą transplantacijoms buvo paimta 17 donorinių audinių ir organų – dvi širdys, plaučiai, 8 inkstai, kepenys, 4 ragenos, kaulinis audinys.

 

Transplantacijos centruose ir šiuo metu vyksta transplantacijos operacijos.

 

Apie donorystę dažniausiai žmonės susimąsto tik tada, kai bėda ištinka juos ar jų artimąjį. Tada paprasčiausias kraujo donoras tampa neįkainojamos vertės stebuklu, o jo belaukiant sekundės virsta ilgais amžiais. Ir tik tada susimąstai, kad tas lašas kraujo, kuris davus kraujo po keleto valandų vėl teka kraujagyslėmis, tėra smulkmena, palyginti su vaiko, laimėjusio galimybę gyventi, šypsena. Gali būti, kad vaikas, kuriam paaukotas kraujas išgelbėjo gyvybę, taps žmogumi, kuris po keleto dešimtmečių gelbės mūsų gyvybę.

12395555_935329189835991_1273225283_n

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close