Keičiasi maitinimo organizavimo tvarkos aprašas ugdymo ir vaikų socialinės globos įstaigose

Valstybinės maisto ir veterinarijos Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Aušra Valaikienė informuoja, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinėse globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimas.

Tvarkos aprašas nustato vaikų maitinimo, vykdomo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose, šeimynose ir vaikų socialinės globos įstaigose, reikalavimus.

Kas keičiama tvarkos apraše?

Tvarkos aprašo pakeitime numatoma, kad šis tvarkos aprašas nustato keletą reikalavimų ir šeimynose. Nuo Tvarkos aprašo pakeitimo įsigaliojimo šeimynose kaip ir mokyklose bei vaikų socialinėse globos įstaigose turės būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens, nemokamai vanduo gali būti tiekiamas puodukuose, stiklinaitėse ir buteliukuose.

Tvarkos aprašo pakeitime papildytas draudžiamų tiekti vaikų maitinimui maisto produktų grupių sąrašas. Draudžiama tiekti maisto produktus, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai. Apribotas gėrimuose cukraus kiekis – pridėtinio cukraus ne daugiau kaip 5 g/100 g. Tačiau bus sūrio ir mėsos gaminiuose leidžiamas didesnis druskos kiekis – vietoje iki 1 g/100 g galima iki 1,7 g/100 g.

Visom maitinimą teikiančiom įstaigom numatytas papildomas reikalavimas, sudaryti sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie švaraus stalo.

Vaikų socialinės globos įstaigos sudarinės valgiaraščius 10 darbo dienų laikotarpiui (švenčių ir poilsio dienomis vaikų maitinimui valgiaraščiai netaikomi, maitinimas organizuojamas pagal galimybes dalyvaujant vaikams).

Nuo 2016 m. sausio 1 d. tvarkos aprašas ir valgiaraščiai turės būti skelbiami mokyklos internetinėje svetainėje, jeigu mokykla tokią turi.

Kokie patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimai?

Tvarkos aprašas nurodo, kad gaminant maistą turi būti naudojama kuo mažiau druskos ir cukraus (druskos ne daugiau kaip 1 g/100g, pridėtinio cukraus ne daugiau kaip 5 g/100g.

Kiekvieną dieną turi būti patiekiama daržovių ir vaisių. Rekomenduojama, kad vaisiai būtų tiekiami atskiro maitinimo metu.

Su karštu pietų patiekalu turės būti patiekiamos daržovės ar vaisiai arba jų salotos.

Kokių valgiaraščių derinti su valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba nereikia?

Primename, kad valgiaraščių, kurie buvo parengti pagal patiekalų receptūrų pavyzdžius, pateiktus Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto sveiatinėje (http://www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba/ ), arba juridinių ar fizinių asmenų parengtus ir su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija suderintus patiekalų receptūrų rinkinius ir suderinti sudaryti savarankiškai ar pagal gydytojo išduotus vaiko sveikatos pažymėjimus (Forma Nr. 027-1/a) (pritaikyto maitinimo), kurie nuo 2012 m. liepos 1 d. buvo suderinti su visuomenės sveikatos centrais.

Kokius valgiaraščius derina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba?

Savarankiškai maitinimo paslaugą atliekančios įmonės ar įstaigos ar pagal gydytojo išduotus vaiko sveikatos pažymėjimus (Forma Nr. 021-1/a) (pritaikyto maitinimo) sudarytus valgiaraščius.

Kur rasti informacijos apie valgiaraščių sudarymą ir derinimą bei teisės aktų pakeitimus?

 

http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/viesasis-maitinimas/vaiku-maitinimas/vaiku-maitinimo-valgiarasciai

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/bdc0a5b04d5b11e5b0f2b883009b2d06

Valstybinės maisto ir veterinarijos Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos

Vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Aušra Valaikienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close