Savanoriai ugniagesiai: „Kartu galėsime daugiau nuveikti“

Gruodžio 9 d. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente vyko pasitarimas, kuriame buvo aptarti savanorių ugniagesių veiklos organizavimo klausimai. Nuo sausio 1 d. šalies savivaldybių priešgaisrinių tarnybų  komandas papildys savanoriai ugniagesiai. Kaimo gaisrinėse ir toliau budės ugniagesiai, vairuojantys gaisrų gesinimo ir gelbėjimo automobilius,  bet  kitus ugniagesius jose ilgainiui keis savanoriai ugniagesiai.

Į pasitarimą atvyko vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius, VRM Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas, departamento pareigūnai, apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų viršininkai ir savanorystės veikloje aktyviausiai dalyvaujantys žmonės. Po pasitarimo nuotaikingą koncertą surengė neseniai savanoriu ugniagesiu tapęs dainininkas Jurgis Didžiulis.

Viceministras A. Norkevičius pasitarimo dalyviams perdavė vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio sveikinimą, įveikus pirmąjį ir patį svarbiausią etapą įteisinant savanorių ugniagesių veiklą. „Laukiame sausio 1 dienos, kai procesas prasidės realiai. Sveikinu, kad sugebėjote padaryti visus numatytus darbus. Linkiu ir toliau skleisti tas idėjas ir stengtis, kad savanoriai padėtų jums, o mes visi būtume saugesni,“ – sakė A. Norkevičius.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis pažymėjo, kad gruodžio 5 d. buvo minima Savanorių diena: „Tądien buvo daug kalbama apie socialinę rūpybą, sveikatos priežiūrą, kitas sritis, kuriose aktyviai veikia savanoriai. Trūko tik savanorių ugniagesių. Tikiuosi, kad po metų galėsime pasakyti, kad savanoriai ugniagesiai nėra „popieriniai“, jie veikia ir duoda apčiuopiamą naudą.“

Direktorius priminė, jog 2010 m. Vyriausybė patvirtino savanorių ugniagesių koncepciją. „Prieš tai dar reikėjo įrodyti savanorių naudingumą ir pridėtinę vertę mūsų tarnybai. Prabėgo 5 metai, kol buvo parengti visi teisiniai dokumentai. Popierių „pagaminti“ yra lengviau negu sužadinti patriotinius jausmus, įkvėpti žmones,“ – sakė direktorius.

Kaip buvo atkuriama savanorių ugniagesių veikla ir kokius darbus teko nuveikti, kalbėjo departamento direktoriaus pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas Vygandas Kurkulis. Jis apžvelgė savivaldybių priešgaisrinių tarnybų finansavimą 2009-2015 m. „Kitų metų biudžetas didesnis negu 2015-aisiais, tačiau daugiau lėšų reikės dėl nuo kitų metų iki 350 eurų didėsiančio minimalaus atlyginimo. Tačiau manau, kad po 5-7 metų, kai ugniagesius pakeis savanoriai ugniagesiai, mes sutaupysime apie 3 mln. eurų, kuriuos galėsime investuoti į technikos atnaujinimą ir kitas reikmes,“ – sakė V. Kurkulis.

V. Kurkulis paaiškino, kas ir kaip galės tapti savanoriu, kas bus tie pirmieji savanoriai, kaip jiems bus perduodama informacija apie gaisrą, kaip jiems bus atlyginama už darbą ir kt. Pirmieji savanoriai, pasak V. Kurkulio, turėtų būti priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų, žinybinių priešgaisrinių pajėgų darbuotojai, jaunimas, aktyvių bendruomenių nariai.

V. Kurkulis pažymėjo, kad rengiantis savanorių ugniagesių veiklai, parengta 14 įgyvendinamųjų teisės aktų, parengta metodinė medžiaga, susitikta su savivaldybių merais ir administracijų direktoriais, profesinių sąjungų nariais, Lietuvos savivaldybių asociacija, savivaldybių priešgaisrinių tarnybų vadovais ir darbuotojais ir kt.

Į pasitarimą atvykęs dainininkas J. Didžiulis papasakojo apie mokymus, kuriuose kartu su savo komanda įgijo ugniagesiams savanoriams būtinų įgūdžių: „Ačiū jums už tą galimybę, kurią man suteikėte. Aš jums galiu atsidėkoti tik savo muzika. Beje, kai buvau 5 ar 6 metų, išgelbėjau savo šeimą nuo gaisro. Mano šeima apie tai ilgai kalbėjo ir man buvo labai malonus tas jausmas. Lankydamas savanorių ugniagesius kursus supratau, kad šiam darbui reikia ne tik smegenų, bet ir drąsos. Visuomenė nori prisidėti prie jūsų veiklos. Jeigu ji supras jus, padės jums.“

Lietuvoje atgaivinti savanorių ugniagesių veiklą nutarta atgaivinti dėl didelių kaimo ugniagesių išlaikymo kaštų, senos kaimo ugniagesių technikos ir kt. Savanoriai ugniagesiai kaime  ne tik  gesins gaisrus, bet ir aktyviai talkins stiprindami saugos kultūrą. Todėl į jų gretas bus stengiamasi suburti kuo daugiau žmonių.

Prienų PGT VPPP informacija

DSC_0073

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close