Palyginti su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, bedarbių skaičius sumažėjo

2015 m. lapkričio mėnesį įdarbinta beveik 3000 darbo ieškančiųjų, dar beveik 700 šimtai siekia įsitvirtinti darbo rinkoje dalyvaudami remiamojo įdarbinimo ar profesinio mokymo priemonėse

2015 metų lapkričio mėnesį registruoto nedarbo rodiklis Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje, lyginant su spalio mėnesiu kito nežymiai ir mėnesio pabaigoje siekė 7,2 proc. visų darbingo amžiaus gyventojų. Lapkričio 30 d. Kauno teritorinėje darbo biržoje buvo registruota daugiau nei 25,6 tūkst. darbo neturinčių regiono gyventojų. Palyginti su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, bedarbių skaičius sumažėjo daugiau nei 2,4 tūkst., nedarbo rodiklis – 0,6 proc. punkto. Nedarbas Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje ir toliau išlieka mažesnis nei šalies vidurkis (8,4 proc.) ir vienas mažiausių Lietuvoje (mažesnis nedarbo rodiklis fiksuotas tik Vilniaus regione – 6,8 proc.).

Per lapkričio mėnesį Kauno teritorinėje darbo biržoje užsiregistravo 4,4 tūkst. darbo neturinčių asmenų, regiono darbdaviai ieškantiems darbo siūlė 4,7 tūkst. laisvų darbo vietų. Per mėnesį įdarbinta apie 2,7 tūkst. asmenų, į užimtumą remiančias aktyvios darbo rinkos politikos priemones nukreipta daugiau nei 640 regiono gyventojų, dar beveik 1,1 tūkst. pradėjo dirbti savarankiškai pagal verslo liudijimą. Darbdaviams išduota 120 leidimų įdarbinti užsieniečius, iš jų daugiausia, tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojams ir virėjams bei komandiruotiems statybos sektoriaus kvalifikuotiems darbininkams.

Prienų rajono ir Birštono savivaldybes aptarnaujančiame Prienų skyriuje per lapkričio mėnesį įregistruota beveik 230 darbo neturinčių šių savivaldybių gyventojų. Nedarbo lygis aptarnaujamoje teritorijoje siekė 6,9 proc. Ataskaitiniu laikotarpiu ieškantiems darbo buvo siūloma apie 140 laisvų darbo vietų šių savivaldybių teritorijose, įdarbinta apie 120 asmenų. Dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse pradėjo beveik 50 darbo biržos klientų, 53 – įsigijo verslo liudijimą. Mėnesio pabaigoje Prienų skyriuje iš viso buvo įregistruoti 1344 darbo neturintys rajono gyventojai.

Daugiausiai laisvų darbo vietų Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje lapkričio mėnesį buvo siūloma pardavimo, verslo paslaugų bei produkto vadybininkams, buhalteriams, logistikos specialistams, statybos darbų vadovams, statybininkams, slaugytojų padėjėjams, pardavėjams, pardavėjams-kasininkams, virėjams, tarptautinių pervežimų vairuotojams, vairuotojams ekspeditoriams, siuvėjams, baldų apmušalų siuvėjams ir baldų apmušėjams, plataus profilio statybininkams, apsaugos darbuotojams, suvirintojams, šaltkalviams, sandėlininkams, statybos sektoriaus darbininkams taip pat pagalbiniams darbininkams, krovikams, nekvalifikuotiems statybos darbininkams, pakuotojams, valytojams bei kito profilio darbininkams.

Lapkričio mėnesį ir toliau įgyvendinama Jaunimo garantijų iniciatyva. Tarpinstituciniu bendradarbiavimu grįsta strategija siekiama, kad visiems iki 29 metų amžiaus jaunuoliams, užsiregistravusiems darbo biržoje, tinkamas darbas arba galimybė mokytis būtų pasiūlyta per 4 mėnesius. Sėkmingai į darbo rinką per lapkritį integruota per 700 jaunuolių. 123 – nukreipti dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, 44 – dirba savanoriškoje veikloje. Per lapkričio mėnesį Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje buvo įregistruota per 1,3 tūkst. jaunuolių.

Kauno teritorinė darbo birža pradėjo įgyvendinti jaunimui skirtą projektą „Atrask save“, kuriame bus teikiamos ankstyvos intervencijos ir aktyvumo skatinimo priemonės. Trejus metus vyksiančiame projektu jaunuoliams siekiama užtikrinti sklandų perėjimą po nedarbo laikotarpio, neaktyvaus gyvenimo į darbo rinką ar švietimo sistemą. Šiame Jaunimo garantijų iniciatyvos pirminės intervencijos projekte skatinamas dalyvauti neaktyvus, nedirbantis, nesimokantis ir mokymuose nedalyvaujantis 15-29 metų jaunimas. „Atrask save“ –  pirmasis jungtinis projektas jaunimo užimtumui skatinti, kai ir registruotam, ir neregistruotam teritorinėse darbo biržose neaktyviam jaunimui, bus taikomos įvairios darbo su jaunimu formos ir  neformaliojo ugdymo metodai, skatinantys jo motyvaciją dirbti ar mokytis, didinantys pasitikėjimą savimi ir atsakomybę bei padedantys labiau pažinti save. Projekto dalyviams bus sudarytos sąlygos dalyvauti savanoriškoje ir jaunimo motyvaciją skatinančiose veiklose, kurios jiems padės įgyti asmeninių, socialinių ir profesinių kompetencijų, pasirengti sugrįžti į švietimo sistemą ar įsitvirtinti darbo rinkoje.  Motyvuotiems bedarbiams bus suteiktos galimybės įgyti trūkstamų gebėjimų ir kompetencijų.

Siekdama darbo pasiūlos ir paklausos dermės regione, Kauno teritorinė darbo birža įgyvendina keletą Europos socialinio fondo iš dalies finansuojamų projektų, kurių metu ypatingas dėmesys skiriamas profesiniam mokymui, taip pat remiamojo įdarbinimo priemonėms. Siekiama pagalbą integruojantis į darbo rinką suteikti ne tik jauniems, bet ir vyresnio amžiaus darbo ieškantiesiems. Šie projektai bus tęsiami ir 2016 metais.

LDB

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close