Paliktos gilios pėdos tėviškės žemėje

Jaukioje Birštono kurhauzo salėje vos tilpo visi susirinkusieji paminėti buvusio Seimo nario, mūsų kraštiečio Juozo Palionio 65-ąjį gimtadienį. Tamsus ir žvarbus gruodžio 1-osios vakaras buvo sušildytas meile, žmonių širdžių šiluma, šviesiais ir gražiais prisiminimais. Iš tiesų sunku pasakyti, kokiam reikėjo būti žmogumi, kad ir praėjus keletui metų po tragiškos mirties daugelis jaučia jo buvimą, mena pačias gražiausias akimirkas, žodžius, pamokymus, patarimus ir tvirtą ranką ant peties.

Gruodžio 1-osios vakarą į kurhauzą susirinko ne tik šeimos nariai ir artimieji, Prienų ir Birštono žmonės, kuriems Seime atstovavo Juozas Palionis, bet ir visas būrys Seimo narių.

Tylioje prieblandoje ant stalelio degė dvi žvakės, ramiai sklido Valės Petkevičienės ir Beatos Klimavičienės skaitomos Juozo Palionio eilės. Tokios savos, artimos, tokie paprasti, iš sielos gelmių išplaukę žodžiai.

 

„Mes lyg benamiai paukščiai,

Skrendame į gyvenimo nerimą,

Į ilgesio gūžtas, į lūkesčių namus.

O gal mes buriniai laivai, vėtrų blaškomi

Po plačius okeanus? Mes žvaigždės,

Beribėj padangėj užsidegančios ir gęstančios.

Gyvenimas mus uždega,

Gyvenimas ir gesina…“

  (eil. „Aš išeinu…“ iš rinkinio „Lūkesčių lietus“)

 

Skambėjo Lijanos Stakauskaitės atliekama daina, vėliau scenoje dainavo Birštono vienkiemio moterų ir vyrų ansamblis, vadovaujamas Inesos Semėnaitės, skaitovė Valerija Grybauskienė skaitė J. Palionio eiles, dainavo Nemajūnų santalkos ansamblis (vadovas Romualdas Žukauskas), Siponių kaimo bendruomenės ansamblis (vadovas Gediminas Jasinevičius), Prienų kultūros centro „Trapuko“ ansamblis (vadovė Aldona Šyvokienė), ansamblis iš Alytaus, vadovaujamas Reginos ir Alvydo Tamašauskų, Veiverių moterų duetas. Daugelis jų dainavo pagal J. Palionio eiles sukurtas dainas arba tas liaudies dainas, kurias dainuodavo, kai Seimo narys Juozas būdavo kartu. Dainavo visi iš širdies, su padėka už jo pagalbą ir paramą, už dėmesį kiekvienam žmogui.

Ekrane vis keitėsi nuotraukos, iš kurių šypsojosi gerbiamo Juozo veidas, tarsi primindamas, kad jis čia, su savo krašto žmonėmis, su kolegomis, kurių čia tiek daug atvažiavo paminėti jo gražaus jubiliejinio gimtadienio. Įraše kalbėjo LR Seimo socialdemokratų partijos atstovai, kolegos: Bronius Bradauskas, Juozas Olekas, Edvardas Šablinskas, Irena Šiaulienė, premjeras Algirdas Butkevičius. Ir visų pasisakymai buvo panašūs – apie Juozą Palionį visi kaip susitarę sakė, kad tai sąžiningas, doras ir patikimas kolega, valdžios atstovas, be galo mylėjęs savo kraštą ir atstovavęs jo interesams.

„Bendravimas su žmonėmis padeda suvokti, kad gyvenimo prasmė – ne turtai, ne išdidumas, o paprastas, teisingas ir tobulas požiūris į viską, kas mus supa“. Tai irgi citata iš tos paties leidinuko „Lūkesčių lietus“.

Renginyje kalbėjo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, kuri geru žodžiu minėjo šviesaus atminimo J. Palionį, pasakojo apie jo indėlį į mūsų kraštą, pagalbą ir paramą žmonėms. Merė pasidžiaugė, kad Seimo narys Andrius Palionis tęsia tėčio pradėtus darbus, gerai atstovauja ir rūpinasi žmonėmis. „Ačiū, tau Andriau, kad dirbi šiam kraštui“, – sakė N. Dirginčienė.

Signataras Česlovas Juršėnas akcentavo, kad Juozas Palionis buvo tiek konstitucine, tiek žmoniškąja prasme tautos atstovas. „Buvau su juo, ir žinau, kad jis pažinojo daugybę žmonių, sprendė jų problemas, mokėjo juos išklausyti. Jis mylėjo žmones ir dirbo jų labui. Buvo patikimas, solidus Seimo narys, nuoširdus ir pareigingas, dėl jo galėjai niekada neabejoti“, – sakė Č. Juršėnas.

Signataras pabrėžė, kad J. Palionis ne tik mylėjo, bet ir didžiavosi savo krašto žmonėmis, dėl to daugelis jų įamžinti jo kūriniuose, knygose. Juk ne kiekvienas Seimo narys taip išaukštino savo gimtinės žmones, kad apie juos sužinotų visa Lietuva. Be to, kalbėtojas pasidžiaugė, kad tėvo pradėtus darbus gražiai tęsia sūnus Andrius. Ir savo pasisakymą Č. Juršėnas užbaigė J. Palionio ketureiliu:

 

„Palengva išeisim iš arenos,

Kažkas lėtai gesins žvakes.

O norėtųsi spektaklio dar vieno,

O norėtųsi dar viską pratęst…“

 

Renginio metu kalbėjo ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis bei susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Jie taip pat minėjo J. Palionį kaip gerą, padorų ir sąžiningą žmogų, puikų kolegą. J. Bernatonis pastebėjo, kad toks pats nuoširdus ir paprastas yra tėvo kelio tęsėjas Andrius, kuris dar labiau įprasmins pradėtus darbus.

Pasisakė ir artimas Seimo nario J. Palionio bičiulis, kaip jis pats sakė, „suolo draugas“ Br. Bradauskas, kuris visada sėdėjo greta Seime. Br. Bradauskas apgailestavo, kad Juozas nespėjo ir negalėjo pasidžiaugti savo sūnumi, kuris sugeba įžvelgti pačias ploniausias ekonomikos gijas finansų srityje, sugeba dirbti produktyviai, sutaupyti lėšų. „Na, o kadangi Andriaus dėka į biudžetą subyrėjo nemažai milijonų, tai reikėtų skirti lėšų šio krašto keliams asfaltuoti“, – pasiūlė Seimo narys.

Už nuoširdų ir gražų Seimo nario J. Palionio pagerbimą dėkojo dukra Edita, žmona Julija ir sūnus Andrius, o merė N. Dirginčienė įteikė gėlių puokštę J. Palionienei.

Šventiniame minėjime dalyvavo ir J. Palionio sesuo Marytė Girgždienė, marti Kristina ir anūkė Emilija.

DSCF5451

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close