Mamos vienijasi padėti mamoms

Artėjant pirmojo žiemos mėnesio viduriui, Nemuno kilpų krašto mamytės vis dažniau šnabždasi apie paslaptingas „veikliąsias mamas“.

 

O šnabždasi ne veltui. Prieššventinio nuotaikingiausių metų švenčių maratono metu visoje Lietuvoje pradedamas naujas socialinis projektas, na, greičiau – susivienijimas „Mamos – mamoms“.

 

Gruodžio 12 d. daugelyje Lietuvos rajonų į šiltus susitikimus rinksis mažylius auginančios mamos. Jaukaus vaikų puoselėjimo su tūkstančių patarimų nestokojančiomis mamomis vakaro metu visiems bus pristatyta viešosios įstaigos „Veiklių mamų klubas“ veikla.

 

Pasak įstaigos direktorės Gitanos Gimbutienės, kiekviename mieste turbūt galima įvardinti ne vieną neformaliai susikūrusią „mamyčių grupę“, kurią vienija bendra veikla. Kadangi ši veikla plečiasi, todėl ir kilo mintis ne tik sukurti, bet ir visoms mamoms pristatyti naują projektą – VšĮ „Veiklių mamų klubas“.

 

Pasak G. Gimbutienės, tai – globalinis, socialinis projektas, kurio organizacinį pagrindą sudarys veiklių mamų grupės, kuriamos teritoriniu principu 54 Lietuvos miestuose. Besikuriantis klubas sieks skatinti socialinės atskirties mažinimą tikslinėse grupėse, skatinti mamas kurti ekonominę vertę, didinti mamų motyvaciją, užimtumo gebėjimus ir galimybes įsidarbinti bei skatinti moterų apsisprendimą neatidėlioti motinystės, taip gerinant demografinę Lietuvos padėtį.

 

Plačiau skaitytojoms atskleisti ir pristatyti kilnius tikslus paprašėme Prienų veiklių mamų klubo koordinatorę ir vadovę Robertą Zykuvienę bei Birštono veiklių mamų klubo koordinatorę ir vadovę Aistę Mankevičienę.

 

Turbūt daugelis kuo puikiausiai žino, kad mamos – galima sakyti, patys aktyviausi ir ilgiausią darbo dieną bei savaitę dirbantys šios planetos gyventojai. Ar į naują klubą susijungusios „veiklios mamos“ bus dar veiklesnės?

Galėčiau sakyti, jog ne tiek veiklesnės, o labiau motyvuotos, savimi pasitikinčios ir turinčios daugiau galimybių dirbti bei kurti ekonominę vertę.

 

Į naujo klubo veiklą įsijungusias mamas vienys turbūt tie patys tikslai, kurie vienija visas mamas – didesnis jų mažylių bei pačių užimtumas bei dar didesnė informacijos, susijusios su mažųjų gyvenimo džiaugsmų laimingesniu gyvenimu, sklaida. Taigi kuo vis tik bus išskirtinis „veiklių mamų“ klubas?

Dalis tiesos yra. Šio socialinio projekto siekis, kad mamos gautų visą reikiamą informaciją apie savo galybes dirbti ir, žinoma, pagalbą, užtikrinančią jų tolimesnę ateitį. Veikli ir laiminga mama – tai laiminga visa šeima.

 

„Veiklios mamos“ turės ir vieną išskirtinį privalumą – jos veiks kiekviename Lietuvos rajone. Tai klubui leis pasiekti daugiau mamų ir apskritai moterų. Ar klubo pagalba, patarimai galės pasiekti visas moteris, ar tik mažesnę – tikslinę – moterų grupę?

Šio klubo tikslinė grupė yra mamos. Nesvarbu, ar auginančios vaikus namuose, ar jau ketinančios grįžti po motinystės atostogų į darbo rinką. Vienas iš tikslų – kaip tik mažinti socialinę atskirtį Lietuvos bendruomenėse ir teikti visokeriopą pagalbą bei informaciją. Todėl labai tikim, jog mamytės irgi prisidės prie šio projekto tęstinumo ir vėliau galės pasidalinti savo patirtimi su kitomis. Negana to, kviečiame jungtis ir mamytes, kurios augindamos vyresnes atžalas sunkiai gali suderinti motinystę su darbu.

 

„Veiklių mamų klubo“ tikslai skamba išties didingai, tačiau ar klubas bus pajėgus pasiekti šiuos tikslus?

Žinoma, toks klausimas tikrai iškyla ir mums pačioms. Kadangi projektas yra naujas ir tik pati pradžia, tad natūralu, kad kyla įvairių klausimų, kad galima išgirsti įvairių nuomonių. Tačiau kas kitas be mūsų pačių gali nuspręsti, kas geriau mums, mamoms?

 

Kas prie „Veiklių mamų klubo“ paskatino prisijungti tave?

Esu mama, auginu du vaikučius. Šiuo metu kaip tik esu motinystės atostogose. Pasikeitus situacijai Lietuvoje, žinoma, svarstau galimybę grįžti į darbo rinką po vienerių metų. Tačiau turiu dvejonių ir daug klausimų. Išgirdusi apie šį projektą tikrai nudžiugau, nes man taip pat aktuali integraciją į darbo rinką ir įdomu, ko galiu tikėtis. Esu baigusi edukologijos studijas Vytauto Didžiojo universitete, tačiau per vaikučių auginimo metus tikrai stokoju žinių ir manau, jog privalau tobulinti ir atnaujinti žinias. Klubo veikla, manau, bus naudinga ne tik man, bet ir kitoms mamytėms.

 

Ar „Veiklių mamų klubo“ Prienų grupė vienys ir atokesniuose kaimuose gyvenančias mamas?

Taip. Skatinsime dalyvauti klubo veikloje ir rajono mamytes, tad planuojame rengti seminarus bei paskaitas nuotoliniu būdų.

 

Dažniausiai niekas, nesitikėdamas naudos, į klubus nesijungia ir jų veikloje nedalyvauja. Kokios naudos iš klubo galėtų gauti prie jo veiklos ketinančios prisijungti mamos?

Visų pirma pagalba bus teikiama grįžtančioms po motinystės atostogų ar esančioms jose integruotis i darbo rinką, taip pat nemokama teisinė bei psichologinė pagalba. Bus organizuojami užsiėmimai, paskaitos, užsiėmimai bei įvairūs saviugdos renginiai.

 

Kaip mamos galėtų prisijungti prie klubo veiklos?

Pirmasis susitikimas rengiamas gruodžio 12 dieną. Tai bus pristatomasis renginys, kurio metu visos mamytės galės susipažinti su klubo veikla. Visa informacija apie renginį plačiau pateikiama puslapyje veikliumamuklubas.weebly.com. Kviečiame mamytes registruotis ir dalyvauti. Renginio programa žada veiklos visai šeimai.

 

Pasak G. Gimbutienės, ateityje VšĮ „Veiklių mamų klubas“ taip pat planuoja miestuose įrengti patalpas, kuriose mamos rinksis į įvairius užsiėmimus, paskaitas ar tiesiog pasikalbėti. Bus įdarbinta keletas žmonių, kurie galės prižiūrėti atžalas, kol mama bus užsiėmimuose ar kokiame spektaklyje.

 

Reikia tikėtis, kad mamytės į šią veiklą ne tik jungsis, bet ir aktyviai, su malonumu joje ir dalyvaus.

Prienai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close