Metai kiti, o problemos vis tokios pačios

Nelabai įdomu rašyti apie tas pačias problemas. Bet kas belieka, kai žmonės kreipiasi ir klausia bei prašo dar kartą priminti valdžiai apie tai, kas svarbu. Gautas laiškas vėl privertė perversti 2014 m. vasario 1 d. laikraštį, perskaityti straipsnį „Viešieji tualetai – opi problema“, pasižiūrėti, kas buvo žadama padaryti, bet pažadai, deja, ir liko pažadais.

 

Metai praėjo, o padėtis nepasikeitė

Tada buvo gautas laiškas, kurį pasirašė Prienų parapijos žmonės, skųsdamiesi viešųjų tualetų stoka ir nepatenkinama esamų būkle. Juk po teisybei, ir dabar galima sakyti, kad Prienų mieste nėra viešojo tualeto. Nors tada, kai kalbėjomės su tuometiniu meru Vytu Bujanausku, jis patvirtino, kad viešojo tualeto nebuvimas – didelė problema. Pasak savivaldybės vadovo, dar praeitais metais buvo numatyta jį pastatyti,

tačiau pritrūko lėšų. „Yra projektas, padaryta sąmata, tik reikia lėšų. Numatyta vieta – prie garažų, už ten esančios gėrimų parduotuvės. Tikiuosi, kad šiemet pavyks šią problemą išspręsti“, – sakė meras.

Kalbėdamas apie parapijiečių rašte minimą tualetą prie bažnyčios šventoriaus tvoros, V. Bujanauskas pažymėjo, kad tai nėra viešasis tualetas, jis priklauso parapijai. O stovi toje vietoje jau labai seniai. Klebono prašymu, tualetas buvo šiek tiek patvarkytas ir paremontuotas. Bet Prienų butų ūkis jo priežiūra neužsiima, tai ne jų objektas. Tai turėtų rūpėti parapijos tarybai ar tiems, kas rūpinasi bažnyčia ir jos statiniais. Iš tikrųjų tas tualetas prie bažnyčios yra patogus į pamaldas susirinkusiems žmonėms, bet jis turėtų atrodyti kitaip.

Šiemet padėtis lygiai tokia pati, kokia buvo ir 2014 metų sausį. Skirtumas tas, kad tada aplink buvo šiek tiek sniego…

Prie bažnyčios esančiu tualetu, kaip supratau, naudojasi šiuo metu statybininkai, kurie dirba netoliese, o sekmadieniais, kai būna šv. Mišios, ateina ir kiti parapijos žmonės.

Autobusų stotyje stovi pastatytas biotualetas. Bėdos prispirti žmonės eina, bet ten nėra nei tualetinio popieriaus, nei vandens rankoms nusiplauti. Ir stovi jis tokioje labai pagarbioje vietoje, visiems „ant akių“, o be to, net iš vidaus neužsidaro. Suprantama, kad yra piktavalių žmonių, kurie sugadina užraktą, o gal ir jis pats, nuolat naudojamas, sugenda, bet reikia kažkam pasirūpinti, kad būtų sutaisytas.

 

Dabartinis meras greitų pokyčių nežada

Dabar apie tas pačias tualetų problemas kalbamės su Prienų rajono meru Alvydu Vaicekausku. Anot jo, negali būti jokių pažadų, kad netrukus bus sutvarkytas tualetas bent autobusų stotyje. Autobusų stoties rekonstrukcija vyks 2017 metais, tada bus renovuotas ir tualetas. Meras pripažįsta, kad tai negerai, bet greitu laiku nieko negalima pakeisti. Tačiau turėtų būti kokia nors išeitis, gal ir miesto centre būtų galima kur nors pastatyti porą tokių būdelių kaip autobusų stotyje? Meras patikino, kad savivaldybės tualetu leidžiama pasinaudoti tiems, kas užeina, nieko neišvaro. Bet gal ne visi drįsta, ypač iš kaimo atvykę vyresnio amžiaus žmonės.

Tai ką gi reikia daryti žmonėms, kurie pakliūva į labai nepavydėtiną situaciją? Na, tokiam, kuris parašė laišką.

 

Tai kur bėgti kritiniu atveju?

„ Gražėja mūsų Prienai, matom, kaip kasdien vis daugiau namų renovuojama, gražesnės gatvės. Tik vis dairomės, kur išdygs „pasakų namelis“ arba ta vietelė, „kur karaliai pėsti vaikšto“. Deja, pasirodo, kad gėlių parduotuvė buvo reikalingesnė negu tualetas, o naujai tokiai svarbiai įstaigai niekur vietos neatsiranda. Dabar pagalvojam, kad ruošiantis rinkti rajono merą reikėjo kam nors sugalvoti ir užduoti paklausimą, kada Prienų mieste atsiras viešasis tualetas. Man pačiam šią vasarą buvo toks nutikimas. Nuvažiavau į miesto centre esančią „Senukų“ parduotuvę. Bevaikštant (rinkausi statybines medžiagas namo remontui) taip susuko pilvą, kad net silpna pasidarė. Galvojau, kad jau neišturėsiu. Matyt, suveikė tai, kad prieš išvažiuodamas iš namų suvalgiau nemažą kiekį braškių. Paprašiau, kad parduotuvės darbuotojai leistų pasinaudoti jų tualetu. Deja… Keletą minučių stovėjau nei gyvas, nei miręs, jau galvojau – viskas. Tačiau sūnaus padedamas nuėjau iki savivaldybės, ten ir užėjau į tualetą. Tokio atvejo niekam nelinkiu. Dabar pagalvoju, kad jeigu pas mane į namus ar į butą pasiprašytų žmogus į tualetą, tikrai leisčiau. O „Senukuose“ neleido, todėl palinkėčiau tiems žmonėms tokio paties atvejo, kaip buvo man. Tiesa, pavyzdžiui, Kaune, visuose didesniuose prekybos centruose yra tualetai, o Prienuose – niekur.

Dabar kai pagalvoju, tai buvo galima nueiti ir į kultūros centro tualetus (jeigu durys būna atdaros), ir į „Beržo“ restoraną (gal įleistų).

Negi dabar reikės kreiptis į mūsų išrinktą Seimo narį, kad padėtų spręsti tualetų problemas?“

 

Vėl kalbinu sutiktus žmones…

 

„Kur einate, jeigu būnant Prienų mieste prispiria gamtinis reikalas?

Kadangi klausimas intymus, tai nei nuotraukų, nei pavardžių neklausiu, tik vardus užrašau.

 

Arūnas (52 m. ne prienietis). Jeigu jau toks atvejis pasitaikytų, tai greitai sėsčiau į savo mašiną ir skubėčiau už miesto į miškelį. Čia mieste tai nė nežinau, kur reikėtų eiti. Na, jeigu tik „ant mažo reikaliuko“, tai vyrams ne tokia didelė bėda.

 

Anelė (71 m., miestelio gyventoja). Stengiuosi iš namų išeiti visus gamtinius reikalus atlikusi. O jeigu jau taip atsitiktų, gal į savivaldybę eičiau ar į restoraną. O jeigu spėčiau, tai čia netoli draugė gyvena…

 

Pranas (61 m.). Baisus dalykas, kai mieste nėra tualeto ir net nuorodos. Teko ne kartą lankytis užsienyje, tai ten tualetą susirasti net ir mažame miestelyje nėra problema. O mūsų rajone tualetai tapo nereikalingi atėjus nepriklausomybei ir prasidėjus privatizacijai. Kas sugalvojo, kad reikia privatizuoti tualetą, tam reikėtų įteikti „apdovanojimą“ už tokį genialų sumąstymą.

 

Erika (21 m.). Blogai, kad nėra tualeto. Tokios bėdos dar nebuvo, bet manau, kad užeičiau išgerti kavos į „Beržą“ ir pasinaudočiau tualetu.

 

Regina (72 m.). Gyvenu netoliese, tai gal spėčiau parbėgti namo. Nežinau…

 

Dar pora jaunuolių pasijuokė, sakydami, kad jokios problemos, tik reikia užeiti kur už kampo, jeigu nėra tualeto.

IMG_0233 IMG_4104

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close