Birštono krašte – Lukašenkos tvaikas. Už mažesnius mokesčius balsavusius daugiabučių gyventojus persekioja policija

Panašu, kad tvarka Birštono krašte – beveik kaip pas Aliaksandrą Lukašenką kaimyninėje Baltarusijoje: kaip Batia lieps, taip ir turi būti. Ar ne todėl visi tie daugiabučių gyventojai, kurie rinkosi pigesnes paslaugas pasiūliusį, bet vietiniams „lukašenkoms“ kažkuo neįtikusį daugiabučių namų administratorių, dabar tarsi kokie nusikaltėliai tąsomi po policiją, kviečiami į apklausas ir tardymus?

„Manau, kad policija vykdo konkurentų arba valdžios užsakymą“, – savo nuomonės neslepia iš apklausos policijoje grįžusi birštonietė Danutė, dėl savaime suprantamų priežasčių prašiusi neatskleisti jos tikrojo vardo ir pavardės. Žmonės gyvena baimėje, nes jeigu vien dėl to, kad rinkosi pigesnes paslaugas pasiūliusį daugiabučio administratorių, tenka minti policijos slenksčius, tai kas gali paneigti, kad už išsakytą nuomonę tavęs nepasodins?

 Žmonės tikėjosi gerų permainų

„Jaučiuosi šlykščiai ir esu baisiai nusivylusi. Tiesiog negaliu patikėti, kad jau 25-erius metus gyvename nepriklausomoje ir laisvoje šalyje, o esame tąsomi po policiją vien dėl to, kad norėjome pasirinkti pigesnes paslaugas pasiūliusį teikti daugiabučio administratorių. Man atrodo, kad čia vyksta nešvarūs ir korumpuoti politiniai žaidimai, o mes, paprasti žmonės, kaip visada tapome atpirkimo ožiais“, – savo nuomonės neslepia B. Sruogos gatvėje esančio daugiabučio namo gyventoja, prisistačiusi ponia Danute.

Moteris neslepia, kad labai apsidžiaugė šių metų pradžioje sužinojusi, jog daugiabučių gyventojams savivaldybės pačios nebegalės primesti savo parinktų administratorių, o gyventojai juos galės išsirinkti patys. „Atsimenu, tada su kaimynais kalbėjomės, kad pagaliau galėsime pakeisti jau įgrisusį „Prienų butų ūkį“, kuris jau dešimt metų nuo mūsų plėšia didžiulius mokesčius, o kur jie „išgaruoja“ – beveik nepastebime. Žinote, ta įmonė yra valdiška, gal todėl ir jos požiūris į paprastus gyventojus mums atrodo valdiškas“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

 Rinkosi mažiausias kainas

Anot ponios Danutės, teikti savo paslaugas Birštono gyventojams pasisiūlė trys įmonės: jau minėtas Prienų rajono savivaldybei priklausantis „Prienų butų ūkis“ ir dvi privačios įmonės. „Mes juk nekvaili: pasitarėme su kaimynais ir nusprendėm rinktis tą administratorių, kurio kainos mažiausios, negi rinksimės tą, kuris siūlo didesnes savo paslaugų kainas?“ – neslepia birštonietė.

Moteris sakė labai nustebusi, kai po balsavimo iš savivaldybės atėjo žinia, esą balsavimas negalioja, nes kai kurie biuleteniai esantys sugadinti, todėl reikės perbalsuoti iš naujo. „Ir prasidėjo tada negražūs žaidimai, gyventojai buvo pradėti agituoti rinktis kitą paslaugos tiekėją, esą vietinis yra arčiau ir būsiąs geresnis. Mano žiniomis, net pati savivaldybė, kuriai priklauso keletas socialinių būstų, balsavo už brangesnes paslaugas pasiūliusį „Prienų butų ūkį“, o to pakako, kad visam daugiabučiui ant kaklo ir vėl būtų užnerta ta pati kilpa, kurią velkam jau dešimt pastarųjų metų“, – atsidūsta ponia Danutė.

 Valdžia demonstravo palankumą prieniškiams

Moters manymu, Birštono valdžia, kuriai vadovauja socialdemokratai, palaikė kaimyninio Prienų rajono savivaldybės įmonę dėl to, kad ir tame rajone šeimininkauja jų bendrapartiečiai socialdemokratai. „Juk turbūt ne veltui liaudies išmintis byloja, kad ranka ranką plauna“, – gudriai šypteli pašnekovė.

Ir panašu, kad moteris yra teisi, nes Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika, kuris buvo savivaldybės sudarytos administratoriaus parinkimo komisijos pirmininkas, dar prieš gerą pusmetį kalbėdamas su žurnalistais yra leidęs suprasti, kad vieną įmonę vertina palankiau. „Kas čia bus, kai ateis kažkokie iš kažkur tai, iš toli, iš Kauno, ir kaip jie tvarkysis, kai pašonėj yra žmonės pažįstami, žinomi“ – „Prienų butų ūkio“ įmonę gyrė, o kitus administratorius akivaizdžiai menkino R. Noreika. Ir kalbėdamas į diktofoną pribloškė savo atvirumu pripažindamas, jog paprasti žmonės elgiasi kaip avių banda, kuriai tereikėjo gero vedlio, kad šis nuvestų juos į didesnius įkainius už konkurentus pasiūliusio „Prienų butų ūkio“ glėbį.

 Žmonės mina policijos komisariato slenksčius

Birštonietė Danutė neslepia, kada tada ir ji, ir kiti gyventojai buvo labai supykę, bet suprato, kad prieš vėją nepapūsi. Bet kantrybės taurė buvo perpildyta, kai ponia Danutė ir kiti jos kaimynai gavo kvietimus atvykti į apklausas policijoje. „Aš visą gyvenimą dirbau sąžiningai, niekada už nieką nesu bausta, net policijoje nesu buvusi, o dabar kaip kokia didžiausia nusikaltėlė turėjau eiti į policiją ir įrodinėti, kad mano parašo ant biuletenio niekas nesuklastojo, kad pati pasirašiau. Kiek supratau, jie ten dabar tiria kažkokią baudžiamąją bylą dėl balsavimo biuletenių suklastojimo. Žinote, tai kažkoks absurdas, kai žmones tąso policija vien dėl to, kad jie norėjo pasirinkti pigesnes administratoriaus paslaugas. Turbūt tik mūsų Birštone gali dėtis tokie dalykai“, – savo nuomonės neslepia pašnekovė.

Paklausus, kam, jos manymu, gyventojai turėtų dėkoti už priverstines ekskursijas į policijos komisariatą, moters akys nukrypsta Birštono savivaldybės pusėn. Juk dar šių metų vasarą apie klastojamus biuletenius kalbėjęs Birštono savivaldybės Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vyresnysis specialistas Edvardas Citvaras, žurnalistų paklaustas, ar dėl dokumentų klastojimo nesikreipė į policiją, atsakė, kad dokumentai jau yra atiduoti.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai patvirtino, kad atlieka tyrimą, susijusį su balsavimu dėl daugiabučių administratoriaus pasirinkimo Birštone, tačiau apie jį nieko negalėjo papasakoti, kadangi tyrimą atliekantis pareigūnas šiuo metu atostogauja.

 Košę užvirė savivaldybė

Įdomu būtų sužinoti, ką su avinų banda sulygintiems gyventojams, kurie yra priversti vaikščioti į apklausas policijoje, dabar nori pasakyti Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Noreika, vadovavęs savivaldybės sudarytai administratoriaus parinkimo komisijai. Skambiname jam mobiliuoju telefonu. „Nesikreipėme mes į savo policiją šituo klausimu“, – suskumba neigti direktoriaus pavaduotojas ir kažkodėl užsipuola žurnalistą: „Nieko aš daugiau jums nekomentuosiu, aš jūsų nepažįstu, aš jūsų nematau, aš jūsų nežinau“.

Jeigu direktoriaus pavaduotojas bendrauja tik su pažįstamais žurnalistais ir nori matyti, kaip jie atrodo, pasiūlome jam atsiųsti jį kalbinančio žurnalisto nuotrauką. „Aš nesu įsimylėjęs į vyrus, kas man iš to“, – atsidūsta R. Noreika.

Pašnekovo teiraujamės, ar jam atrodo normalu, kad krašto žmones tąso policija. „Aš neturiu tokios informacijos. Manęs niekas neinformavo, kad kažkas kažkur tąso ką nors. Nu ką reiškia? Jeigu policija domisi kuo nors, tai jūs laikote, kad tai yra tąsymas? Už rankovių tąsymas, už kalnieriaus, už dar kokių nors kūno vietų? Jeigu domisi, matyt, turi pagrindo. Arba jiems yra nurodymas kažkoks duotas“, – mįslingai užsimena valdininkas.

Darosi įdomu, kas tokius nurodymus policijai galėtų dalinti, todėl R. Noreiką „tardome“ toliau. Direktoriaus pavaduotojui tenka priminti, kad jo pavaldinys savivaldybėje Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vyresnysis specialistas Edvardas Citvaras žurnalistams yra prisipažinęs, jog dokumentus perdavė policijai. „Nu dovanokit, policijai mes nieko neperdavinėjom. Kiek žinau, Citvaras su Specialiųjų tyrimų tarnyba kontaktavo“, – kortas pagaliau atvertė direktoriaus pavaduotojas. Štai ir paaiškėjo, kam turi dėkoti policijos komisariato slenksčius minti verčiami gyventojai, ir kad direktoriaus pavaduotojas R. Noreika nėra toks „Nežiniukas“, kokiu dėjosi iš pradžių.

DSC_7665

Justinas Dambrauskas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close