Birštono savivaldybėje startuos naujas socialinis projektas

Kiekvienais metais Lietuvoje daugėja vyresnio amžiaus žmonių, tarp kurių nemažai yra vienišų ir pasiligojusių, turinčių vieną ar kitą negalią. Globos ir slaugos namuose trūksta vietų, o kartais ir patys žmonės, atsidūrę sunkioje situacijoje, nenori palikti savo namų. Birštono savivaldybėje socialines paslaugas į namus sėkmingai teikia Nemajūnų dienos centro kolektyvas, savo iniciatyva prisideda ir Neįgaliųjų dienos centras bei „Caritas“. Tai labai didelė pagalba, kuria mielai naudojamasi. Tačiau tokių paslaugų reikia vis daugiau.

 

Pasak Birštono savivaldybės socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo Antano Grušelionio, jau nepakanka, kad socialinių darbuotojų padėjėjai pagelbėtų susitvarkyti namuose, pagamintų maistą ar pasirūpintų skalbiniais, asmens higiena.

„Siekdami patenkinti vyresnio amžiaus ar negalią turinčių žmonių poreikius, per Nemajūnų dienos centrą, pateikę paraišką ir pasirašę sutartį su Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pradėsime vykdyti integralios pagalbos plėtros programą. Ją įgyvendinant bus kuriama mobili specialistų komanda, kurios sudėtyje bus ne tik socialiniai darbuotojai, jų padėjėjai, bet ir slaugos ar kiti sveikatos priežiūros specialistai. Juk socialinio darbuotojo padėjėjas negali pamatuoti kraujo spaudimo ar suleisti vaistų ir kt. Kadangi tai bus mobili specialistų komanda, tad iš projekto lėšų galėsime įsigyti automobilį. Be to, norime, kad darbas būtų efektyvesnis ir lankstesnis. Jeigu šiuo metu socialinių darbuotojų padėjėjai poilsio dienomis arba nelanko savo globotinių, arba neturi poilsio dienų, tai pradėjus įgyvendinti projektą mobili brigada galės pasirūpinti tais žmonėmis ir palengvinti socialinių darbuotojų darbą“, – pasakojo A. Grušelionis.

Šia programa siekiama suteikti kokybišką socialinę globą ir slaugos namuose senyvo amžiaus, neįgaliems asmenims, taip pat konsultacinę pagalbą šeimos nariams, prižiūrintiems neįgalius, senyvo amžiaus asmenis.

Pasak Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo, mobiliose grupėse bus ir slaugos, ir socialinės globos specialistų, kurie padės senyvo amžiaus asmenims jų buityje, patars dėl valstybės paramos, jei reikia, paaiškins, kaip tvarkyti reikiamus dokumentus, taip pat suteiks pagalbą pačiam ligoniui, patars šeimos nariams dėl ligonio priežiūros.

Lietuvoje integralios pagalbos plėtros programa pradėta įgyvendinti nuo 2013 metų. Pirmiausia bandomosios mobilios grupės, įgyvendinčios šį projektą, veikė 21 bandomojoje savivaldybėje. Tačiau norimiems rezultatams pasitvirtinus, aprobuotą modelį siūloma taikyti visoje šalyje.

Integralios pagalbos plėtros programos uždaviniai: didinti socialinės globos asmens namuose teikimo kokybę, į šias paslaugas integruojant slaugos į namus paslaugas; skatinti kompleksinės integralios pagalbos asmens namuose paslaugų plėtrą, telkiant tam mobilias specialistų komandas ir į socialinės pagalbos procesą įtraukiant slaugos specialistus; skatinti šeimų konsultavimo dėl neįgaliųjų, senyvo amžiaus asmenų priežiūros sistemos kūrimąsi; skatinti ir palaikyti neformalią pagalbą, specialistų bei savanorių, bendruomenės narių, kaimynų bendradarbiavimą organizuojant ir teikiant integralią pagalbą. Programa bus vykdoma 2013–2015 m. laikotarpiu, finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close