Sporto ir sveikatingumo centras atveria duris lankytojams

Buvusi olimpinė irklavimo bazė – vienas įspūdingiausių Birštono pastatų. Ne tik įdomus savo architektūra, bet ir paskirtimi – čia buvo ugdomi geriausi sovietmečio irkluotojai, garsinę ne tik Lietuvą, bet ir Sąjungą. Porą dešimtmečių pastatas buvo paliktas merdėti – lyg ir vyko kažkokia veikla, lyg ir buvo ruošiamasi didesniems darbams.

Prieš keletą metų, kai irklavimo bazė atiteko Lietuvos sporto universitetui, prasidėjo rimtesni pokyčiai. Tiesa, daug lėčiau, negu to norėjosi.

Šiuo metu, gražėjant visam kurorto miesteliui, dar negalima sakyti, kad šiame sporto objekte kažkas jau vyksta, bet pirmieji atgimimo požymiai jaučiami: pakeistas stogas, įdėti langai, o viduje sutvarkytas apšildymas.

Dabar šio centro administracijoje dirba du žmonės – buhalterė Aldona Smolskienė ir Lietuvos sporto universiteto rektoriaus referentas turizmo ir rekreacijos klausimais Juozas Aleksandravičius.

 

Vizijose – sveikatingumo bazė

J. Aleksandravičius čia pradėjo dirbti šių metų rugsėjo 1 d. Iki tol jis 17 metų dirbo Birštono savivaldybės mero pavaduotoju. Vos poros metų pritrūko, kad iš šių pareigų būtų išėjęs ir į pensiją. Bet taip jau išėjo, kad teko postą palikti, nes Tarybos nariai vicemeru jo neišrinko. Daugelis galvojo ir laukė, kokia šilta vietelė bus pasiūlyta buvusiam vicemerui. Tačiau jis turėjo savo ambicijų ir priėmė tikrą iššūkį – įsidarbino LSU ir pradėjo administruoti šį sporto ir sveikatingumo centrą. „Ieškojau, kur galiu realizuoti savo sukauptą gyvenimo patirtį“, – trumpai paaiškina pašnekovas. Matyt, nieko be priežasties nebūna…

„Mano svajonė ir vizija, kad čia veiktų sveikatingumo bazė, kurioje netrūktų įvairios veiklos, kad galėtų čia prisiglausti ir studentai, rašantys diplominius ar magistrinius darbus apie Birštoną. Tai galėtų būti ir kaip koks studentų bendrabutis, nes iš tikrųjų susiduriam su problema, kad nėra kur apgyvendinti jaunų žmonių. Taigi pirmas uždavinys –dar šiemet čia įrengti ekonominės klasės 2 žvaigždučių viešbutį be didelių prašmatnybių, visgi čia yra 95 kambariai“, – pasakojo J. Aleksandravičius.

Buvusiam vicemerui niekada nestigo įdomių minčių ir idėjų. Jis turi ne tik patirties, bet ir daug geografijos, istorijos žinių, kurias panaudoja vesdamas ekskursijas Birštone, kurias juokaudamas vadina „Valanda su Aleksandravičiumi“.

Dabar jis paniro stačia galva į sporto ir sveikatingumo centro darbus – daug ką mato netolimoje ateityje (ar norėtų matyti), tačiau tai bus galima įgyvendinti tik turint lėšų. J. Aleksandravičius dalyvauja universiteto veikloje, konferencijose, priima studentus.

Kalbėdamas apie šio didelio pastato panaudojimo galimybes, J. Aleksandravičius pamini, kad čia vasaros metu būtų galima rengti vaikų stovyklas. Pasak jo, tai ideali vieta – tokios gražios žalios erdvės, prie pat Nemunas, gražūs ir vešlūs miškai, muziejai, sanatorijose – baseinai, kultūros židiniai. Referentas paminėjo, kad jau buvo šia tema kalbėta su LSU rektoriumi, tačiau pirmiausia reikia suremontuoti pastato vidų.

„Džiugu, kad jau įgyvendintas energetinis projektas – pakeistas stogas, sutvarkytas šildymas. Dabar reikia sutvarkyti santechniką, atlikti kambarių apdailą. Be to, turime jau sutvarkytą konferencijų salę, kurioje nuo šios savaitės pradedame organizuoti nemokamas treniruotes“ – pasidžiaugė J. Aleksandravičius.

J. Aleksandravičius kalba ir apie tai, kad čia galėtų veikti ir baseinas, kavinė, konferencijų salė.

Lietuvos sporto universitetui labai patogu turėti tokį savo atstovą Birštone, kuris visus gerai pažįsta ir žino, su kuo reikia tartis ar kalbėtis, derėtis ir sudaryti bendradarbiavimo sutartis. J. Aleksandravičius sako, kad vietiniai žmonės, matydami, kad čia kažkas vyksta, ateina pasidomėti, pasižiūrėti, patarti. Ateina ir kažkada čia gyvenę ir treniravęsi sportininkai, irkluotojai, treneriai iš Maskvos, Sankt Peterburgo ir kt. Daugelis tikisi rasti nakvynę. Juk Birštone ne tiek daug vietų, kur galima būtų paprasčiausiai pernakvoti, nesitikint didelės prabangos.

 

Irklavimas neturėtų būti pamirštas

Kadangi olimpinė irklavimo bazė 1972 metais buvo pastatyta irkluotojų treniruočių stovykloms, tad, J. Aleksandravičiaus nuomone, nevertėtų atsisakyti ir šios sporto šakos. Juolab kad šioje bazėje išugdytas ne vienas Miuncheno olimpinių žaidynių prizininkas.

„Nereikėtų naikinti elingų ir pamiršti irklavimo sportą. Tai būtų neteisinga. Ypač žinant, kad irklavimas Birštone turi savo istoriją, kad čia dirbo garsus treneris Adolfas Kikilas, kurio vardo irklavimo varžybos vyksta kiekvieną rudenį. Reikia išnaudoti Nemuną ir jo teikiamas galimybes“, – sakė J. Aleksandravičius.

 

Sveikatingumo centras – ir birštoniečiams

Nors šiose patalpose turėtų šeimininkauti daugiausia Lietuvos sporto universiteto jaunimas, tačiau ir patys birštoniečiai galėtų pasinaudoti sveikatingumo centru. Ne paslaptis, kad ne visada galima nuomotis patalpas sanatorijų salėse, o ir nuoma daug kainuoja. Brangu ir eiti į baseinus. Jeigu pažiūrėsime į kainas, tai matysime, kad ne visur gali nueiti paprastas žmogus, gaunantis minimalų atlyginimą ar pensiją.

Sveikatingumo centro pastate yra puiki terasa į Nemuno pusę. Pasak J. Aleksandravičiaus, kitais metais rugpjūčio mėnesį gal joje jau bus rengiami muzikos akademijos užsiėmimai.

O dabar birštoniečiai kviečiami į sveikatinimo treniruotes gražioje ir jaukioje Sveikatingumo centro konferencijų salėje.

 

Kviečiami į pirmus užsiėmimus

Referentas pasakojo, kad Lietuvos sporto universitetas ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras regiono gyventojams, visiems, besidomintiems aktyviu judėjimu, inicijuoja įvairių mankštų programą. Nuo spalio 22 dienos iki gruodžio 15 d. kiekvieną ketvirtadienį, 17.45 val., Birštono savivaldybės salėse nuotoliniu būdu (vaizdas ekrane) šio projekto dalyviai bus mokomi kardio-pilates treniruočių, kardio pratimų su muzika, zumbos, funkcinės jėgos treniruočių (su savo svoriu), gatvės šokių, koordinacijos-pusiausvyros pratimų (naudojant IT). Bus aiškinama, kaip taisyklingai kvėpuoti, kokia turi būti taisyklinga laikysena, vėliau bus mokoma ir kitų populiarių aktyvaus mankštinimosi elementų. Užsiėmimus ves  sertifikuota Lietuvos sporto universiteto trenerė Kristina Zaičenkovienė. Projektą koordinuoja LSU doc. dr. Vida Česnavičienė ir Kauno rajono VSB dir. Laurynas Dilys.
Užsėmimų lankytojais gali būti kiekvienas – nepriklausomai nuo lyties, amžiaus ar fizinio pasirengimo, nes kiekvienas individualiai sprendžia, kokiu intensyvumu daryti pratimus, o pajutus nuovargį, gali treniruotės eigą tik stebėti.
Užsiėmimai vyks Birštone, Lietuvos sporto universiteto Sporto ir sveikatingumo bazėje (Birutės g. Nr. 19). Tuo pačiu metu treniruočių užsiėmimai vyks ir Nemajūnų dienos centre.
Rekomenduojama turėti sportinę aprangą, gimnastikos (ar jogos, pilateso) kilimėlį arba didelį rankšluostį. Mankšta paprastai trunka 45 min. Šio projekto tikslas – paskatinti regiono gyventojų fizinį aktyvumą.
Reikia tikėtis, kad čia tik pati pradžia, o ateityje bus dar daugiau renginių ne tik studentams, stovyklautojams, bet ir patiems birštoniečiams.

DSCF2046

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close