Į Birštoną sugrįžo Lietuvos muzikos grandai (GALERIJA)

Spalio 16–18 d. Birštone pirmą kartą vyko Lietuvos muzikų sąjungos organizuota „Didžioji muzikos mugė“.

 

Tai jau ne pirmas Lietuvos muzikų sąjungos renginys Birštone. Kasmet birštoniečius bei kurorto svečius Lietuvos muzikų sąjunga pakviečia ir į savo tradicinę Birštono vasaros menų akademiją.

 

Pasak „Didžiosios muzikos mugės“ sumanytojos ir organizatorės, Lietuvos muzikų sąjungos prezidentės Audronės Žigaitytės-Nekrošienės, į Birštoną sugrįžta su tikslu suburti Lietuvos ir užsienio akademinės muzikos renginių organizatorius, susipažinti ir pasidalinti patirtimi, aptarti problemas bei atsakyti į svarbiausią šios mugės klausimą – „Ar nužudyta klasikinė muzika?“. Mugė prasidėjo „Eglės“ sanatorijos konferencijų ir kino salėje, kur vyko seminaras-diskusija „Ar nužudyta klasikinė muzika?“ bei pats „Didžiosios muzikos mugės“ atidarymas. Jo metu susirinkusiuosius pasveikino ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

 

Anot A. Žigaitytės-Nekrošienės, į pagrindinį renginio klausimą turėjo padėti atsakyti ir patys žiūrovai, klausytojai. Nuo klausytojų gausos salėje priklauso ir profesionalių atlikėjų gausa scenoje.

 

Patį pirmąjį vakarą „Eglės“ sanatorijoje atgijo „Vakaro serenados“. Vis gausėjantį būrį žiūrovų džiugino bei užbūrė Antono Abanovičiaus fleita, Dmitrijaus Germano smuikas, Marijos Mirovskojos fortepijonas bei Eglės Venslovaitytės smuikas. A. Žigaitytė-Nekrošienė nepraleido progos ir nustebinti žiūrovus. M. Mirovskaja, visą gyvenimą praleidusi Rusijoje, – jau ketveri metai savo gabumus tobulina Lietuvoje. Pianistė į vakaro svečius prabilo sklandžia lietuvių kalba.

 

Šeštadienį žiūrovai ir klausytojai galėjo pasimėgauti netgi dviem unikaliais koncertais.

Birštono kurhauze visus stebino muzikantų profesionalumas bei instrumentų įvairumas. Nedalyvavusius pirmoje „Vakaro serenadoje“ nustebino, o jau girdėjusius vėl pamalonino unikalusis trio „Mariars“ (A. Abanovičius , E. Venslovaitytė, M. Mirovskaja). Vakaro atlikėjams akomponavo bei mintyse įvairiomis spalvomis nušvintančiais natų garsais klausytojus džiugino Šviesė Čepliauskaitė (fortepijonas). Į lietuviškosios tautinės vertės aukštumas kėlė lietuvių liaudies instrumentų profesionalai Aistė Bružaitė (kanklės) ir Egidijus Ališauskas (birbynė). Mažai žinantys muzikos instrumentus ir jų garsus dar ilgai nepamirš unikalių ir sunkiai žodžiais apibūdinamų atlikėjų kaip Gabija Rimkutė (fortepijonas), „Duo Sensibile“ (Viktorija Zabrodaitė, fleita, ir Š. Čepliauskaitė, fortepijonas), Vytautas Giedraitis (klarnetas) ir Daiva Stulgytė (fortepijonas) bei „Auksinio disko 2015“ laureatas Robertas Beinaris (obojus). Žiūrovus pamalonino ir solistai Vytautas Vepštas (baritonas) bei Marta Lukošiūtė (mecosopranas).

Išklausę profesionalių atlikėjų konkursą, visi skubėjo į Birštono kultūros centrą, kur po metų pertraukos sugrįžo muzikinis spektaklis „Arfos glissando“. Unikalią muzikos ir šokio sintezę atliko Joana Daunytė (arfa) ir Vita Marija Daunytė (fleita), Vesta Gineitytė ir Kristina Tarasevičiūtė (šokis). Spektaklio režisierė Marija Simona Šimulynaitė, dailininkė Vita Eidimtaitė. Birštone skambanti arfa klausytojus ir žiūrovus panėrė į tikrą saldžių, mintyse tirpstančių natų jūrą.

Unikalaus pasirodymo užburti žiūrovai nuščiuvę pasitiko muzikinį pastišą „Tik dėl Jūsų“. Tai – dedikacija Mykolui Kleopui Oginskiui. Su kompozitoriumi bei svarbiu diplomatu įtaigiai XVIII amžiaus dvelksmu apipavidalintoje scenoje žiūrovus supažindino aktorė Virginija Kochanskytė, jos žodžius kartais nutraukdavo Š. Čepliauskaitės skambinami muzikos kūriniai fortepijonu.

Neapsakomai daug įspūdžių žiūrovų širdyje paliko ir šeimyninis ansamblis „Regnum Musicale“. Į sceną sugrįžo išraiškingosios „Arfos glissando“ atlikėjos Joana bei Vita Marija. Prie jų prisijungė ir Kotryna (smuikas), Elena (violončelė) bei pati mažiausioji iš visos šeimynos, vos keletą vasarų mačiusi ir jau baleto subtilybes kremtanti Augustė Daunytė. Muzikos, šokio bei mažosios Augustės trapi elegancija privertė publiką šėlti.

Klasikinės muzikos gerbėjus bei atlikėjus pasveikino vaikų ir jaunimo choras „KIVI“ su meno vadove Danguole Aukseliene. Savanoriškai į kolektyvą susirinkęs jaunimas klausytojams leido pasimėgauti daugiabalsės dainos su pritarimu ir be jo (a capella) unikalumu.

Vakaras baigėsi tradicine „Vakaro serenada“ „Eglės“ sanatorijoje. Čia klausytojams koncertavo Natalija Katilienė (sopranas), Borisas Traubas (smuikas), Eglė Perkumaitė (fortepijonas) ir Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Žiūrovai galėjo ir pasigrožėti muzikine-literatūrine kompozicija „Kaleidoskopas“.

Sekmadienį „Didžioji muzikos mugė“ baigėsi diskusija, veiklos perspektyvų ir bendradarbiavimo galimybių aptarimu. Dažnėjantys Lietuvos muzikos sąjungos vizitai Birštone parodė, kad klasikinė muzika vis dar gyva, kad kurorto gyventojai bei svečiai galės dar ne kartą ja džiaugtis. Tiesa, nors renginiai buvo nemokami, dalyvių gausa koncertuose taip pat parodė, jog ji gyva – reto klausytojo širdyje.

DSC_5972

DSC_5550

galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close