„Tylos zona“ arba pažintis su „būseniukais“

Šeštadienį, spalio 10 dieną, Birštono kurhauze visuomenei buvo pristatyta jaunos, tačiau talentingos menininkės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Tylos zona“, kuri buvo išdėstyta dviejose salėse.

 

Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis pabrėžė šios menininkės darbų išskirtinumą, spalvų gamą ir joje gyvenančią tylą.

Paroda ir eksponuojami N. Žukauskaitės darbai ne tik sudomino, bet ir kėlė klausimų. Beveik kiekviename paveiksle vaizduojami keisti žmogeliukai – švelnūs, trapūs, jaukūs, savo forma primenantys minkštus pliušinius žaisliukus, kuriuos norisi paliesti. Paklausus, kodėl tie žmogeliukai tik šiek tiek primena tikrą žmogų, dailininkė paaiškino, kad tai nėra žmonės, tai būsenos išraiška, ką ji tada jaučia. Dailininkė tuos keistus žmogeliukus vadina meiliu vardu – „būseniukais“. Iš tikrųjų, tie „būseniukai“ labai malonūs, draugiški, susikibę už rankelių, besišypsantys, o kartu ir drovūs, pažeidžiami.

N. Žukauskaitė daugiausia žinoma kaip medžio raižinių kūrėja, todėl jos darbai sukurti klasikine medžio ir lino raižinio technika, plokštes spaudžiant  ne įprastai ant popieriaus, o ant drobės. Pasak autorės, pasitelkiant medžio rievių tekstūrą, daugiasluoksniškumą, galima išgauti tam tikrą tylos garsą, medžio rievės skambesį. Sukurtas monotipijas N. Žukauskaitė derina su paprasto pieštuko piešiniu, kuris virsta švelniais nėriniais, rūku ar debesiu, kas paveikslams suteikia dar daugiau išskirtinumo. Ir natūralu, kad tokioje aplinkoje puikiai jaučiasi „būseniukai“.

Pristatydama savo kūrybą, pasakodama apie darbus, dailininkė pridūrė: „Mano mėgstamiausios yra žemės spalvos – ruda, žydra, pilka, todėl jas daugiausia ir naudoju. Norėjosi įamžinti tylą, todėl ir atsirado visas ciklas. Tyla niekada nebūna tuščia, joje pilna įvairių skambesių“, – sakė menininkė.

Daugumos eksponuojamų paveikslų pavadinimai irgi susiję su tyla ir būsena: „Tylos būsena“, „Lengvumo būsena“, „Virš tylos“ ir kt.

N. Žukauskaitė yra Dailininkų sąjungos narė nuo 2006 metų, surengusi per 20 personalinių parodų, dalyvavusi daugelyje grupinių parodų Lietuvoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, JAV, Švedijoje, Kanadoje, Japonijoje, Danijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Šveicarijoje, Baltarusijoje, Austrijoje, Ukrainoje. Jos kūryba buvo pristatyta Stokholmo, Kelno, Vienos, Gento, Insbruko meno mugėse. Dalyvavo Osakos (Japonija) trienalėje „XX Osaka Triennale 2001“.

 

Birštono kurhauze N. Žukauskaitės darbų paroda veiks iki lapkričio 14 d.

DSCF0283

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close