Pratęstas finansavimas pradedantiems verslininkams

Antrąjį kartą pratęsta galimybė pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis iš Verslumo skatinimo fondo. Paskolų sutartis dėl finansavimo galima sudaryti iki 2016 m. birželio 30 d., o paskolų grąžinimas vyks iki 2019 m. pabaigos.

Labai svarbu pažymėti, kad Europos Komisija, įvairūs ekspertai ne tik teigiamai vertina 2007–2013 m. finansavimo periodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos SADM iniciatyva 2009 m. pabaigoje pradėtą įgyvendinti Verslumo skatinimo fondą, bet ir skatina tokių iniciatyvų įgyvendinimą tęsti toliau. Finansų inžinerijos priemonė „Verslumo skatinimas“ – viena iš inovatyviausių 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonių. Šią priemonę Europos Komisija vadina gerosios praktikos sektinu pavyzdžiu kitoms ES šalims narėms, siekiant per savarankiško užimtumo skatinimą didinti darbo vietų kūrimą, svarbiausia – skiriant daugiau dėmesio socialiai jautrioms visuomenės grupėms, norinčioms pradėti savarankišką veiklą.

Nuo 2010 metų atsiradusia galimybe pasinaudoti Verslumo skatinimo fondo (VSF) lengvatinėmis paskolomis verslo idėjoms įgyvendinti jau pasinaudojo beveik 1300 smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų, kurių bendra paskolų vertė siekia 19 mln. Eur. Vidutinis paskolos dydis – apie 14 tūkst. eurų. Verslininkai, paėmę paskolą, galės ją grąžinti iki 2019 m. pabaigos. Šiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotai finansinei priemonei skirta 14,48 mln. eurų Europos socialinio fondo lėšų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė įsitikinusi, kad sudarytos sąlygos ir galimybės ir toliau skatins potencialius verslininkus drąsiau priimti sprendimą steigti darbo vietą sau ir kitiems bei sėkmingai išlaikyti esamas.

„Tikime, kad sudarytos sąlygos skatina Lietuvos žmones pradėti savo verslą bei kurti naujas darbo vietas. Todėl siekėme, kad priemonės galimybėmis būtų galima pasinaudoti kuo ilgiau, kol bus pradėtos įgyvendinti naujos Verslumo skatinimo priemonės“, – pažymėjo ministrė A. Pabedinskienė.

Finansų inžinerijos priemonė „Verslumo skatinimas“ užtikrina palankesnes sąlygas labai mažoms ir mažoms įmonėms, fiziniams asmenims pradėti savo verslą, taip pat socialinėms įmonėms verslą plėtoti. „Per devynis mėnesius verslo pradžiai ir plėtrai jau suteiktos 358 paskolos – 69 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai šiais metais, tai rodo, kad smulkiajam ir vidutiniam verslui aktualios ir būtinos sudarytos išskirtinės finansavimo galimybės“, – teigia Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) administracijos vadovas Fortunatas Dirginčius.

„Labai svarbu ir džiugu, kad Verslumo skatinimo fondo veiklose yra aktyvūs prioritetinėms grupėms priklausantys asmenys – ypač jaunimas. Verslumo skatinimo fondo populiarumas rodo, kad investicijos į kredito įstaigoms rizikingą ir socialiai jautrų darbo rinkos segmentą, t.y. gyventojus, ypač patiriančius sunkumus darbo rinkoje arba pradedant verslą, yra būtinos bei prisidedančios prie verslumo, užimtumo lygio Lietuvoje didinimo ir ekonomikos augimo“, – pabrėžė LR SADM Struktūrinės paramos politikos skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Maskaliovienė. Jos teigimu, ypač svarbus uždavinys – galimybių pradėti savarankišką verslą prioritetinėms grupėms priklausantiems – bedarbiams, neįgaliesiems, jaunimui iki 29 m., vyresniems nei 50 metų – asmenims sudarymas: prioritetinei grupei priklausantys asmenys sudaro 63 proc. visų asmenų, dalyvavusių verslumo mokymuose, o savarankišką veiklą pradėjo ir paskolas gavo net 48 proc. šios grupės asmenų. Net 37 proc. jaunų asmenų priėmė sprendimą rinktis savarankišką veiklą. Galimybėmis susikurti darbo vietą naudojosi ir vyresnio amžiaus asmenys (8 proc.), ir bedarbiai (2,2 proc.). 17 verslų įsteigė asmenys, kurie dėl turimos negalios susiduria su ribotomis galimybėmis pilna apimtimi konkuruoti darbo rinkoje ir joje įsitvirtinti.

VSF paskolų išdavimą koordinuojančios Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) Europos Sąjungos projektų skyriaus vadovas Tomas Valauskas atkreipė dėmesį, kad verslo paskolas gali teikti 56 LKU grupės kredito unijos, kurias vienija Lietuvos centrinė kredito unija. Prienų ir Birštono rajono gyventojai, kurie nori toliau gauti finansavimą, gali kreiptis į kredito uniją „Prienų taupa“.

Kaip sakė „Prienų taupos“ administracijos vadovas Rimantas Slavinskas, nuo 2010 m. paskolomis jau pasinaudojo 33 ūkiniai vienetai, išduota paskolų už 502 000 eurų. „Pastebima, kad Prienų miesto ir rajono jaunųjų verslininkų aktyvumas nėra labai didelis – iš 33 ūkinių vienetų išduotos tik 6 paskolos. Daugiausia kreipiasi Alytaus rajono verslininkai. Kaip viena iš sėkmės istorijų Prienų ir Birštono krašte paminėtina sėkmingai besiverčianti UAB Sušinė Birštone. Verslo naujokai Alytuje VSF lėšomis šiemet dažniausiai steigė bei plėtė prekybos įmonių, grožio paslaugų salonų. Kiek žinoma, visiems gan neblogai sekasi. Gerų idėjų turintys jaunieji verslininkai gali kreiptis į kredito uniją „Prienų taupa“. Mes atviri visiems, esame toks pats bankas, tik lietuviškas“, – pažymėjo R. Slavinskas.

Dėl lengvatinių paskolų (iki 24,9 tūkst. Eur su fiksuotomis 5,49 proc. palūkanomis) iš Verslumo skatinimo fondo į kredito uniją „Prienų taupa“ gali kreiptis įmonės iki 1 metų ir fiziniai asmenys, siekiantys pradėti ar jau plėtojantys pradėtą verslą. Gavusieji Verslumo skatinimo fondo paskolą, gali taip pat pasinaudoti INVEGOS garantija (iki 80 proc. paskolos sumos).

Verslumo skatinimo fondo, įgyvendinančio priemonę „Verslumo skatinimas“, padedami per 5 fondo gyvavimo metus savarankišką verslą pradėjo 1242 asmenys ir įmonės. Pradėjusieji verslą jau sukūrė 3137 naujas darbo vietas, t. y. daugiau kaip po 2 naujas darbo vietas naujame versle. Verslumo mokymuose jau dalyvavo 5000 potencialių verslininkų.

 

Apie priemonę

Dėl lengvatinių paskolų (iki 24,9 tūkst. Eur) iš Verslumo skatinimo fondo gali kreiptis įmonės iki 1 metų ir fiziniai asmenys, siekiantys pradėti ar jau plėtojantys pradėtą verslą. Gavusieji Verslumo skatinimo fondo paskolą gali pasinaudoti INVEGOS garantija (iki 80 proc. paskolos sumos).

Paskolas išduoda 56 kredito unijos, jų išdavimą koordinuoja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Planuojantys pradėti savo verslą dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis į Lietuvos centrinę kredito uniją arba artimiausią kredito uniją. Informacijos galima teirautis nemokamu tel. numeriu 8 800 11211 arba ieškoti Lietuvos kredito unijų svetainėje.

DSC_4343

Parengta bendradarbiaujant su SADM

sanglauda

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close