Prasidėjusi žiema savo sniego patalu užklojo pavargusią žemę.

Gruodis – tai mėnuo, kada imi laukti stebuklo, nes aplink visi tiesiog spinduliuoja švenčių laukimą, daug įvairiausių renginių, miestų, miestelių namai ir gatvės pasipuošia ryškiomis švieselėmis. Artėjant gražiausioms metų šventėms daugelis mūsų skubame, planuojame, kad jos būtų sočios, turiningos, jaukios ir įsimintinos. Stabtelkime minutėlei ir susimąstykime, ar bus įžiebta jaukumo žvakelė ant visų vienišų, garbingo amžiaus, žmonių stalo. Kol esame jauni, stiprūs, sveiki, dažnai apie senatvę nesusimąstome, bet laikas nenumaldomai bėga. Senatvė neišvengiama ir nesvarbu vyras jūs ar moteris, išsilavinęs ar mažaraštis, turtingas ar vargšas. Neskubėkime teisti tų, kurie dėl įvairių priežasčių nesugebėjo sukurti sotaus ir darnaus savo gyvenimo, o ištieskime ranką tiems, kuriems reikia pagalbos ir dėmesio. Artėjant šventėms, negalime nepajusti aplink sklandančios Gerumo dvasios. Paslaptinga šviesa suspindi žmonių akyse, kai jie mieliems ir artimiems žmonėms sako nuoširdžius palinkėjimus, ruošia mielas dovanėles. Tik ar daug šviesos vienišo, garbingą senatvę sulaukusio žmogaus širdyje?

To savęs paklausė Skriaudžių pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai. Atsakymas paskatino surengti projektą „Pradžiuginkime senelius savo pagamintais darbeliais“, kuris vyko lapkričio 26 –  gruodžio 7 dienomis. Pagrindinis projekto tikslas – skatinti moksleivių toleranciją ir pagarbą garbaus amžiaus žmonėms. Šio projekto metu pradinių klasių mokiniai, kartu su klasės mokytoja, gamino kalėdines eglutes, piešė atvirutes ir kūrė kalėdinius sveikinimus. Prie šio projekto prisidėjo ir septintos klasės mokiniai (mokytoja R. Liagienė), nupiešę angelus ant šilko. Projekto metu nuspręsta eglutes dekoruoti ir gaminti tik iš gamtinės žaliavos. Juk ir anksčiau žmonės naudojo natūralius produktus eglutei puošti: vaisius, riešutus, kaštonus, kukurūzų spragėsius. Toks natūralus kūrybinis ir auklėjamasis procesas suteikė daug džiaugsmo ir pasitenkinimo vaikams. Mokinių darbai pagaminti su mintimis pradžiuginti senelių širdis.

Dvi savaites vykusio projekto metu buvo sukurta dešimt unikalių, spalvingų, eglučių.  Pradinių klasių mokiniai gruodžio 7 dienos popietę jas su nuoširdžiausiais, šilčiausiais ir spalvingiausiais sveikinimais įteikė VŠĮ Veiverių pirminės sveikatos priežiūros centro seneliams. Vizito esmė – atnešti Kalėdinę dvasią, kurią simbolizavo ir ant langų pakabinti, šilke sparneliais plazdantys angeliukai. Tiesiog pasidalinome gerumu. Labai smagu, kai gali nustebinti ir nudžiuginti vienišą žmogų, palinkėti jam gražių švenčių, sveikatos. Ši popietė įsiminė ir sujaudino ne tik aplankytųjų, bet ir pačių vaikų širdeles. Ar gali nejaudinti sužvilgusios ašaros vienišo žmogaus akyse, nuostaba ir padėkos žodžiai, sulaukus netikėtų svečių. Džiaugiamės, kad projekto sumanymas įgyvendintas, nes nuoširdūs, šilti ir neapsakomai spalvingi vaikučių sveikinimai išties padovanojo šypsenas seneliams, sušildė ne vieno širdį ir tikimės leido suprasti, kad Jie – ne vieniši.

Kiekvieno mūsų aplinkoje yra senyvo amžiaus žmonių. Jų tarpe nemažai tokių, kurie liko be artimųjų globos ir palaikymo, todėl Jiems ypatingai yra svarbi aplinkinių žmonių meilė ir dėmesys. Nebūkime abejingi, parodykime pagarbą vyriausiajai kartai ir padovanokime vienišiems seneliams šypseną bei dalelę savo šilumos.

 

Skriaudžių pagrindinės mokyklos logopedė

Ilona Miklaševičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close