Prancūziškų meno leidinių paroda Birštono viešojoje bibliotekoje

Prancūzų instituto mediateka Lietuvoje yra sudariusi Meno albumų kilnojamąją kolekciją „Art“, kurią sudaro 67 prabangūs leidiniai, skirti kultūriniam paveldui bei šiuolaikinei kūrybai (architektūrai, madai, tapybai ir kt.) Birštono viešoji biblioteka pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Prancūzų institutu Lietuvoje ir kolekciją eksponuoja bibliotekos II aukšte nuo 2015 m. liepos 1 d. iki  liepos 31 d.

Kolekciją sudaro 67 prabangūs leidiniai prancūzų kalba apie šiuolaikinę kūrybą bei kultūros paveldą: architektūrą, skulptūrą, dailę, fotografiją, taikomuosius menus.

Architektūra besidomintys ekspozicijos lankytojai kolekcijoje ras gerą dešimtį leidinių apie šiandieninę Prancūzijos architektūrą, architektus ir istorinius paminklus. Ypatingas dėmesys skiriamas ir XX a. menui – tai albumai, skirti Marcel Duchamp, Christian Boltanski, Philippe Starck ir kt. kūrybai.

Dekoratyvinių menų sritis vienija puošyba besirūpinančius interjero, architektūros ir dekoravimo meistrus. Meno istorijos baruose – leidiniai apie įvairius meno laikotarpius, tam tikrą temą (Paryžietė) arba meno kryptį (Art Nouveau). Mada – tekstilė – prabanga: kostiumui, siuvinėjimui skirtuose leidiniuose nemažai pasakojimų apie drabužių dizainerių kūrybą.

Visai nenustebsite tapybos kategorijoje aptikę impresionistus, Picasso arba Van Gogh‘ą, o sklaidydami Rodolphe Repetti sudarytą leidinį „Odilon Redon:Prince du Rêve“ maloniai pasinersite į mistinį ir mažai žinomą O. Redon‘o svajonių pasaulį. Fotografijų albume „Paris la Nuit“ Brassaï užfiksavo paslaptingą naktinį Prancūzijos sostinės gyvenimą. Susipažinsite su šiuo fotografu siurrealistu ir daugeliu kitų fotografijos meno kūrėjų. Kalbant apie skulptūrą, negalima nepaminėti meno istorikės Jane Mayo Roos knygos „Auguste Rodin“, analizuojančios skulptoriaus kūrinius socialiniame, istoriniame ir biografiniame kontekste.

Parengta pagal Birštono viešosios bibliotekos informaciją

DSCF4050

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close