Karšto oro balionai paįvairino Nemuno kilpų krašto kasdienybę (GALERIJA)

Birštone bei Prienų rajono apylinkėse oreivių fiesta – Karšto oro balionų čempionatas „Birštonas Cup 2015“, prasidėjęs ketvirtadienio vakarą, tęsėsi net keturias dienas.

 

Jau ketvirtadienio vakarą į sportinį skrydį pakilo ypač didelis pulkas oro balionų. Tiesa, pats pirmasis čempionato skrydis neapsiėjo be incidentų. Už Pociūnų aerodromo, Pošvenčio kaimo apylinkėse, startavę oreiviai sukėlė ant kojų ir policijos pareigūnus. Pasirodo, juos iškvietė vietiniai gyventojai, gal išgąsdinti „pragaro liepsnomis į dangų kylančių velnių“, o gal tiesiog įsiutinti trumpam ganyklas okupavusių oreivių. Ūkininkai ne juokais įširdo už oreivių nevaldomą kelionę per ganyklas ir kviečius. Itin audringai išaiškinus savo požiūrį į Lietuvą garsinančius sportininkus, rodos, vietinių gyventojų emocijos prislopo ir jau išskridusių oreivių palaikymo ekipažai buvo paleisti vytis jau toli vėjo nupūstus balionus. Nors ne vienas oro balionas savo trasoje dar ne kartą palietė žemę, po keleto akimirkų, kirtę kontrolinį punktą Birštone, oreiviai jau leidosi Birštono vienkiemio apylinkėse.

 

Antrąją dieną, visas apylinkes nudžiuginę savo rytiniu skrydžiu bei papuošę rytmečio kavą geriančių prieniečių bei birštoniečių vaizdą per langą, vakare oreiviai smalsuolius nudžiugino gana neįprastu vaizdu. Vakarėjant oreiviams teko unikali užduotis nuotaikingu pavadinimu „Lapė“. Užduoties tikslas – kuo taikliau numesti žymeklius prie žemėje nupiešto X. Viena sudėtingiausių užduoties dalių tapo tai, kad antrąjį „X“ ant žemės pasirinktoje vietoje padėjo vieno iš oreivių ekipažas – „lapė“, o kitiems ekipažams teko sunki užduotis ne tik numesti žymeklį iš anksto nenumatytoje vietoje, tačiau ir pagal taisykles sekti ir jokiu būdu neaplenkti minėtojo oro baliono. Siekdami kuo sėkmingiau įvykdyti užduotį, pakilę per trys dešimtys balionų sustingo vienoje vietoje ir laukė pirmojo ekipažo starto. Labiausiai tai nudžiugino birštoniečius ir kurorto svečius, kurie užvertę galvas prisiekinėjo dar nematę tiek daug gražių balionų, taip ilgai kabančių vienoje vietoje.

 

Šventinis jaudulys oreivius ir krašto svečius labiausiai įsupo šeštadienį. Šventėje praūžusi oreivių mugė turbūt nesiekė tokio populiarumo, kokį pelnė vakarinės varžybos. Startui šalia kelio į Vilnių prie pat Prienų bei Birštono kapinių išsirikiavę oro balionai abejingų nepaliko. Smalsūs vairuotojai, pamatę beveik tris dešimtis balionų, tuoj pat stabdė automobilius šalikelėje ir skubinosi į pievą. Šįkart oreiviai savo oro balionais turėjo pasiekti vieną iš dviejų kontrolinių punktų: Birštono vasaros estradoje arba prie Birštono ežerėlių. Šeštadienio vakaro vėjas balionus pradėjo nešti stipriai į šoną. Oreiviai Birštoną vis tiek pasiekė, tačiau… kita kelio į Vilnių puse, taigi kontroliniai punktai liko šalia. Tiesa, ši sportinė nesėkmė tik dar labiau nudžiugino smalsuolius. Lėtai slinkdami vorele balionai leido žiūrovams pasimėgauti didingu vaizdu iš arti, negana to – įvertinti ir oreivių profesionalumą. Balionai skriejo nuo žemės pakilę tik kelis metrus. Plento šalikelės itin greitai buvo užpildytos smalsuolių automobilių, o eismas abiejomis kelio juostomis tapo panašus į kelią, vedantį į kitą vasaros kurortą – Palangą.

 

Po varžybų, žinoma, visų laukė tradicinis ugnies paradas Birštono gatvėmis, po jo ugninga Kauno technologijos universiteto studentų programa. Žiūrovai ne tik galėjo daugiau sužinoti apie fizikinius reiškinius, lemiančius skrydžio oro balionu sėkmę, bet ir išbandyti save šalčiu bei ugnimi. Kiekvieną vakarą kurorto svečiams buvo įteikiama ir nedidelė meninė dovana – filmas po atviru dangumi.

 

Sekmadienį paaiškėjo, kam geriausiai sekėsi suvaldyti orą bei savo orlaivius. Tarp vyrų geriausiu oro baliono kapitonu tapo Rimas Kostiuškevičius, antroje vietoje liko Tadas Gegevičius, trečioje – Gintautas Mockaitis. Iš moterų sėkmingiausiai oro balioną valdė Agnė Simonavičiūtė, jai šiek tiek nusileido Beata Choma bei Miglė Vaitulevičiūtė.

 

Čempionatai Birštone sėkmingai vyksta jau nuo 1991 metų. „Birštono taurė“ tradiciškai rengiama kas dvejus metus, o šių metų „Birštono taurės 2015“ čempionatas yra skirtas pasirengti 2016 metų liepos 4–10 dienomis taip pat Birštone vyksiančiam Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatui, kuriame dalyvaus daugiau nei 80 moterų piločių iš viso pasaulio. Šiemet čempionate dalyvavo net 35 pilotai. Dauguma jų – žymūs lietuviai profesionalai, kurie dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir užsienio čempionatuose. Nemuno kilpų krašte vykusiose varžybose dalyvavo ir svečiai iš užsienio – Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir Rusijos.

galerija0906 galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close