Miškų gaisrai – visų mūsų rūpestis

Pastarosiomis savaitėmis stokojant lietaus, miškuose susidarė sudėtinga situacija. Daugelyje šalies miškų vyrauja 3 klasės gaisringumas, o Prienų, Kauno, Kazlų Rūdos, Marijampolės miškų urėdijos miškuose – ketvirtos klasės (padidėjęs pavojus) gaisringumas.

 

Praėjusią savaitę Lietuvos miškuose užfiksuota 14 miško gaisrų. Ugnis pažeidė 2,37 ha miško plotą.
Miškų urėdijų pateiktais preliminariniais duomenimis, šiais metais iki birželio 17 d. Lietuvos miškuose užregistruota 81 miško gaisras 19,56 ha plote, iš jų 26 miško gaisrai privačiuose miškuose 8,34 ha plote (2014 metais tuo pačiu laikotarpiu šalyje buvo užregistruoti 92 miško gaisrai 150,27 ha plote).
VĮ Prienų miškų urėdijoje organizuojamas budėjimas, taip pat nuo ankstaus ryto iki saulės laidos specialistai lankosi miškuose, stebi situaciją. Dabar toks metas, kai miškuose dar nėra daug lankytojų, kurie savo neatsargiu ir neatsakingu elgesiu sukelia gaisrus, tačiau reikia visada būti budriems. Gaisro priežastis gali būti numesta nuorūka ar stiklo šukė, nuo kurių ant išsausėjusios miško paklotės labai greitai gali įsiplieksti ugnis. Pamiškėse pradeda sirpti žemuogės, priviliojančios uogautojus, o netrukus prasidės mėlynės bei avietės. Tačiau reikia tikėtis, kad miško lankytojai, besinaudojantys miško gėrybėmis, bus atsakingi ir miške elgsis kaip svečiai.

Prienų miškų urėdijos administracija bei girininkijų darbuotojai prašo, kad besilankantys miške elgtųsi atsakingai ir pilietiškai. Atsargai elgtųsi su ugnimi, nekūrentų laužų tam neskirtose vietose, nestatytų automobilių ant sausos miško paklotės, o pastebėję miške beįsiplieskiantį gaisrą, pasistengtų jį užgesinti, kol ugnis neišplito į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais ar užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis. Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba, jeigu žinote telefono numerį, – tos girininkijos ar urėdijos specialistams. Jeigu liepsna įsisiautėjo ir matote, kad jos neįveiksite, geriausia pasišalinti į tą pusę, iš kurios pučia vėjas.

Už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimus piliečiai gali būti baudžiami nuo 28 iki 57 eurų, o pareigūnai – nuo 86 iki 173 eurų baudomis; už priešgaisrinės apsaugos reikalavimų pažeidimus, sukėlusius miško gaisrą arba jo išplitimą, piliečiai gali būti baudžiami nuo 579 iki 1158 eurų, o pareigūnai – nuo 1158 iki 2316 eurų baudomis.

Kol kas miškuose lankytis nedraudžiama, tačiau jeigu sausra užsitęs ilgiau, sprendimą apie lankymosi miškuose apribojimą gali paskelbti savivaldybės administracija.

Nuotrauka-0009

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close